"כולם מודאגים": לארי פינק מתריע על חששות כלכליים גוברים
מנכ"ל חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם מתריע: "אנשים חרדים יותר לגבי הכלכלה מאשר בכל זמן אחר בזיכרון הקרוב"; "אני שומע את זה מכל מנהיג, מכל לקוח, מכל אדם שאני משוחח איתו"
למנהל חברת הנכסים הגדולה בעולם יש מסר ברור: כולם מודאגים מהכלכלה. "אני שומע זאת כמעט מכל לקוח, כמעט מכל מנהיג - כמעט מכל אדם - שאני משוחח איתו," כתב לארי פינק, מנכ"ל בלקרוק, במכתבו השנתי. "הם חרדים יותר לגבי הכלכלה מאשר בכל זמן אחר בזיכרון הקרוב." דבריו של פינק הגיעו ביום שני, כאשר שוק המניות צנח מיד עם פתיחתו והמשקיעים חששו שהמכסים הצפויים עלולים לפגוע עוד יותר בכלכלה.
וול סטריט הורידה את תחזיותיה הכלכליות והעלתה את הסיכויים למיתון. הגורם המעורר לאווירת הדאגה בוול סטריט היה המועד הקרב ובא לכניסתם לתוקף של המכסים שהטיל הנשיא דונלד טראמפ, אשר עתה צפויים להיכנס לתוקף ביום רביעי, 9 באפריל, לאחר דחייה קצרה.
מאז שטראמפ נכנס לתפקידו, מדיניות המכסים
הלא-עקבית שלו טלטלה את השווקים. היות שטראמפ הטיל מכסים באופן תכוף, אך לאחר מכן הסיר אותם, ופעל הן נגד בעלי ברית והן נגד יריבים, למשקיעים אין כמעט שום אינדיקציה לגבי מה לצפות. בימים האחרונים הבהיר הנשיא כי הוא נחוש להמשיך בתוכנית ללא פשרות, למרות הלחץ הבינלאומי
הגובר. "ישנו מגוון עצום של מכסים פוטנציאליים על השולחן, עם השלכות שונות מאוד," כתב אנטוניו גבריאל, כלכלן גלובלי בבנק אוף אמריקה.
בנק אוף אמריקה צפה שטראמפ יטיל שילוב של מכסים שיכוונו הן למדינות ספציפיות והן לסקטורים בודדים של הכלכלה, הוסיף גבריאל. עד כה, טראמפ עשה את שניהם. בשבוע שעבר, טראמפ הטיל סדרה של מכסים בשיעור 25% על תעשיית הרכב. מוקדם יותר השנה, טראמפ כיוון למספר מדינות כמו סין, קנדה ומקסיקו עם מנה משלהן של מכסים.
- בלאקרוק מאותתת זהירות: מפחיתה חשיפה למניות לנוכח הסיכונים
- תיק ההשקעות העתידי: 50/30/20 – המהפכה של לארי פינק
יותר מ-50 מדינות פנו לממשל
לפי שר האוצר סקוט בסנט, שהתראיין ל-NBC ביום ראשון האחרון, יותר מ-50 מדינות פנו לממשל בניסיון לנהל משא ומתן על הקלת המכסים. אולם, בסנט הבהיר כי המועד הקרוב – פחות מ-48 שעות מהיום – לא מאפשר מו"מ מהיר: "זה לא משהו שאפשר לפתור בימים או בשבועות." הדבר מצביע על כך שהממשל מתכוון להמשיך ביישום התוכנית כמתוכנן.
שני סוגי המכסים עוררו חששות שהם יגרמו לעליית מחירים לצרכנים ויגרמו לנסיגה בהשקעות. יצרני הרכב, המייבאים רכיבים רבים המיוצרים בחו"ל, יהיו בלית ברירה אלא להעלות את העלויות לקוני הרכב או להפסיד מיליארדים על ידי ספיגת העלויות בעצמם.
פינק הצביע על התערערות האמון בכלכלה לאורך כל השנה. "ההשפעה המצטברת בטווח הקצר היא שאנשים עוצרים, הם נסוגים," אמר פינק מוקדם יותר החודש. "בשיחות עם מנכ"לים מכל רחבי הכלכלה, אני שומע שהכלכלה נחלשת בזמן שאנחנו מדברים."
- התשואות מזנקות והדולר נופל: שוק האג"ח מאותת חוסר אמון
- טראמפ מציע עסקה: ייבאו גז ונפט מארה"ב - ותימנעו ממכסים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
פינק בחר בתקווה
במכתבו השנתי, עם זאת, פינק נקט בטון שונה. הוא לא נגע בפרטים הספציפיים של אי-הוודאות הכלכלית שהייתה נפוצה בכל העולם הפיננסי. במקום זאת, פינק בחר במסר מלא תקווה, והצביע על החוסן של שוקי ההון לאורך 400 שנות ההיסטוריה שלהם. שוקי ההון הם "המערכת שהמצאנו במיוחד כדי להתגבר על סתירות כמו מחסור בתוך שפע, וחרדה בתוך שגשוג," כתב פינק.
בניגוד לטון האופטימי של פינק, ג'יימי דיימון, מנכ"ל ויו"ר ג'יי.פי מורגן, התריע במכתבו השנתי לבעלי המניות מפני השפעות אינפלציוניות מיידיות ואובדן תנופה לכלכלה האמריקאית. "בין אם המכסים יובילו למיתון או לא, הם בהחלט יבלמו את הצמיחה," הזהיר דיימון, בשינוי ניכר מעמדותיו המתונות יותר בתחילת השנה.
אולם עדיין קיים חוסר אמון בכלכלת ארה"ב. בגולדמן זאקס העלו את האפשרות למיתון מ-20% ל-35%. לדויטשה בנק הייתה תחזית קודרת עוד יותר עם סיכוי של 50/50 למיתון. וול סטריט חוששת שהמכסים עלולים לעכב את הצמיחה הכלכלית. הפדרל ריזרב הוריד את תחזית צמיחת התמ"ג מ-2.1% ל-1.7% בישיבתו האחרונה במרץ. בהערות שהשמיע לאחר הישיבה, יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול ציין את מדיניותו המשתנה של טראמפ כגורם קריטי בתחזית הבנק המרכזי לגבי לאן הכלכלה מועדת.
דיימון מזהיר בחריפות כי המכסים צפויים להעלות לא רק את מחירי היבוא, אלא גם את המחירים המקומיים, בשל עלייה בעלויות התשומות והסטת הביקוש למוצרים אמריקאיים. "יהיו לכך השלכות קצרות טווח ברורות". לדבריו, השפעה זו עשויה להיות הדרגתית אך מצטברת, ולפגוע לא רק בצרכנים אלא גם בשולי הרווח של החברות ובזרימת ההון הגלובלית.
הנתונים הכלכליים הבסיסיים עדיין חזקים
אנליסטים רבים מציינים כי הנתונים הכלכליים הבסיסיים עדיין חזקים, עם שיעור אבטלה נמוך ואינפלציה מתונה. אולם אי הוודאות המדינית, ובעיקר בנושא המכסים, מעיבה על התחזית העתידית ומשפיעה על החלטות ההשקעה של עסקים רבים. דיימון ציין במכתבו כי הכלכלה האמריקאית כבר החלה להראות סימני חולשה עוד לפני הטלת המכסים, וכי במצב כזה, כל זעזוע נוסף עלול להיות "הקש שעלול לשבור את גב הגמל".
מנהלי חברות גדולות דיווחו על עיכוב בתוכניות הרחבה והשקעה חדשות. "קשה לתכנן לטווח ארוך כאשר המדיניות משתנה כל כמה חודשים," אמר מנכ"ל בכיר בתעשיית הטכנולוגיה, שביקש להישאר בעילום שם. "אנחנו פשוט מחכים לראות מה יקרה לפני שנתחייב להשקעות גדולות."
בינתיים, פאוול מהפדרל ריזרב הותיר את דלת הריבית פתוחה בישיבת מרץ, בהדגישו שהבנק המרכזי יפעל בהתאם להתפתחויות הכלכליות. "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות בתשומת לב רבה," אמר פאוול. "ההשפעה הפוטנציאלית של מכסים על האינפלציה ועל צמיחת התוצר היא גורם משמעותי בשיקולינו."
טראמפ עצמו ממשיך להציג את המכסים כפתרון הכרחי לגירעונות הסחר העצומים של ארצות הברית. בפוסט שפרסם ביום ראשון בלילה ברשת Truth Social, הוא כתב: "יש לנו גירעונות כספיים אדירים עם סין, האיחוד האירופי ועוד רבים אחרים. הדרך היחידה לרפא את הבעיה הזו היא באמצעות מכסים, שכבר מביאים עשרות מיליארדי דולרים לארצות הברית." הוא הוסיף כי "יום אחד אנשים יבינו שמכסים, עבור ארצות הברית, הם דבר יפה מאוד."
- 8.לרון 08/04/2025 10:49הגב לתגובה זולכל המכתבים המלומדים זו הרי תקופה תזזיתית שאיש לא יודע מה באמת יקרה כולל ט ר א מ פ!
- 7.גיל 08/04/2025 09:00הגב לתגובה זואפשר להגיד שזאת המפולת האמיתית של הכלכלה החדשה
- 6.מיכאל 08/04/2025 07:49הגב לתגובה זוזה נכון שבורסות עולות 400 שנים. קחו גרף נאסדאק מ1981 עד היום . מי ששם אז 1000 דולר ולא עשה כלום יש לו עכשיו 13000000 דולר רק מ1000 דולר האלה. מפולות 1983 1987 1994 2000 2008 נראים רק כצובציקים ממעוף של ציפורים.
- 5.אף אחד לא מת ממכסים מתאימים מחיר וממשיכים (ל"ת)עושה חשבון 08/04/2025 07:45הגב לתגובה זו
- 4.איפה יום שני השחור 08/04/2025 06:29הגב לתגובה זובטח מכר הרבה מניות ורוצה לקנות חזרה במחיר זול יותר אלא אם כן יוכיח לי אחרת.הם מדברים מפוזיציה שלהם.אם היה עמוס במניות לא היה מקשקש על יום שני השחור שהסתיים בכלל בעליות
- 3.בא 08/04/2025 02:30הגב לתגובה זועברו לסין..גם מישראל עברו המון מפעלים ...לפועלים אין במה או אתר לכתוב את הדאגות שלהם כמו לזבל הזה.
- 2.בא 08/04/2025 02:25הגב לתגובה זועזבו את אפגניסטן בגלל כסף...העולם המערבי מפסיד לקומוניסטים ...ובקרוב מאוד תראו את פרצופם האמיתי של המפלצות האלה...אין הבדל בין קומוניזם לפשיזם!! !
- 1.אנונימיpower 07/04/2025 23:24הגב לתגובה זוהכלכלה סובלת אנשים סובלים ריבית דחוף לרדת .