מיקרון
צילום: טוויטר

מיקרון תגלגל את עלויות המכסים של טראמפ על הלקוחות

יצרנית שבבי הזיכרון הודיעה כי תייקר חלק ממוצריה החל ממחר, בעקבות החלת מכסים על מודולי זיכרון וכוננים קשיחים. בשוק הטכנולוגיה נערכים לגל התייקרויות

אביחי טדסה |
נושאים בכתבה מיקרון

חברת השבבים האמריקאית מיקרון Micron Technology, Inc -0.71%   הודיעה ללקוחותיה בארה"ב כי תייקר חלק ממוצריה, בהם מודולי זיכרון וכונני SSD, החל ממחר. המהלך נועד לפצות על מכסים חדשים שהטיל ממשל טראמפ במסגרת גל ההכרזות האחרון, אשר מטלטל את השווקים הגלובליים. מדובר בצעד משמעותי שמאותת כי גם ענקיות הטכנולוגיה לא מתכוונות "לספוג" את העלויות לבד, ומוכנות להעביר אותן הלאה ללקוחות הקצה.


למרות ששבבים עצמם לא נכללו בגל המכסים האחרון, מוצרים נלווים כמו כוננים ומודולי זיכרון, תחום פעילות מרכזי של מיקרון, נכללו ברשימת המוצרים שעליהם הוטלו מסים חדשים. על פי הדיווחים, החברה שלחה ללקוחות מכתב שבו הבהירה כי העלויות הנובעות מהמכסים יגולגלו אליהם. צעד זה תואם את דברי ההנהלה בשיחת משקיעים שהתקיימה ב-21 במרץ, אז ציינה החברה כי תבחן העברת העלויות במקומות שבהם המכסים פוגעים בה ישירות. 

המהלך של מיקרון מגיע גם על רקע עדכון קודם ללקוחות בדבר עליות מחירים, שנבעו לדבריה מעלייה "לא צפויה" בביקושים. כעת, נראה שמדובר בגל עליות מחירים שכולל הן את צד ההיצע, עלויות המכס, והן את צד הביקוש. מיקרון מפעילה את אתרי הייצור שלה בעיקר באסיה, כולל סין, טאיוואן, יפן, מלזיה וסינגפור, כך שהשפעת המכסים על סחורות מיובאות לארה"ב היא מהותית.


ההחלטה של מיקרון משקפת את הדילמה האסטרטגית שעומדת בפני חברות רבות כיום: האם לספוג את העלויות או להעבירן הלאה? התשובה בשלב זה נראית ברורה, כמו חברות אחרות במזרח אסיה, גם יצרנים של מודולי זיכרון מתריעים בפני לקוחותיהם כי לא יישאו בעלויות המכס החדשות. גורם באחת החברות האסיאתיות ציין: "אם הלקוחות לא רוצים לשלם את המסים, לא נשלח את הסחורה. אנחנו לא יכולים לקחת אחריות על ההחלטות של ממשלת ארה"ב".


המכסים החדשים, 10% באופן גורף, כשחלקם אף מגיעים ל־50%, נכנסו לתוקף בסוף השבוע, וצפויים להשפיע בצורה ישירה על מחירי המוצרים הסופיים. במקביל, מדינות כמו סין כבר הגיבו במכסים נגדיים, והחשש ממלחמת סחר חדשה הולך ומתעצם. בענף השבבים, שכבר מתמודד עם לחצים מצד התחרות הסינית והדרישות של יצרני הרכב והשרתים, מדובר בטלטלה נוספת שעלולה לייקר את המוצרים לצרכן, וגם להקשות על שרשרת האספקה הגלובלית. אם מדיניות המכסים תימשך, ייתכן שנראה גל נוסף של עליות מחירים, והפעם לא רק בתחום הטכנולוגיה.


בעוד התגובה המיידית של חברות כמו מיקרון היא לגלגל את עליות המחירים ללקוחות, השאלה הגדולה היא כיצד ישפיעו צעדים אלה בטווח הבינוני והארוך. ככל שהמכסים יישארו בתוקף, ואולי אף יתרחבו, חברות טכנולוגיה רבות יידרשו לבחון מחדש את שרשרת האספקה שלהן, כולל אפשרות להעברת ייצור למדינות חלופיות או חזרה לארה״ב, מהלך שדורש השקעות כבדות אך עשוי להפחית את התלות ביבוא. 

במקביל, המשקיעים מתחילים לעכל את העובדה שמדיניות הסחר החדשה אינה רעש זמני, אלא גורם שמשפיע באופן ישיר על הרווחיות, על שולי הרווח ועל כושר התחרות של חברות רבות, בעיקר בתחומי הטכנולוגיה והתעשייה. עבור חלק מהשחקנים בשוק זה עלול להוות אתגר משמעותי, אך עבור אחרים, בעיקר כאלה שפועלים בשווקים מקומיים או באזורים שלא הושפעו מהמכסים, עשויות להיווצר הזדמנויות חדשות. ככל שהעימותים המסחריים יתפתחו, גם תמונת הסיכון והסיכוי בשווקים צפויה להשתנות בהתאם.

קיראו עוד ב"גלובל"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה