"המכסים הם רק ההתחלה" - גורו השווקים שמזהיר
ריי דליו אולי נשמע כמו תקליט שחוק כשהוא חוזר ומזהיר מפני משבר חובות, אבל הסיברות להתפרצות משבר, לרבות משבר חוב עולה במקביל לעלייה בתנודתיות בשווקים ועל רקע משבר המכסים; משנתו של דליו
מדיניות המכסים של הנשיא דונלד טראמפ, שהוכרזה ב"יום השחרור" ב-2 באפריל, עוררה סערה גדולה בשווקים העולמיים וחששות עמוקים מפני מיתון. מאז ההכרזה המדדים קרסו וה-VIX, "מדד הפחד", זינק ל-60 – רמה שנראתה לאחרונה באוגוסט 2020. היום המדדים יפתחו בעלייה וגם מדד הפחד יירד. יש אופטימיות מסוימת בשווקים. ריי דליו, מייסד קרן הגידור ברידג'ווטר, ממש לא אופטימי.
הוא טוען שהמכסים הם "סימפטום, לא המחלה", והזהיר מפני שינוי עמוק בסדר העולמי שמתרחש "פעם בדור".
תחזיות קודרות ל-S&P 500
השווקים מגיבים בחשש כבד למכסים של טראמפ – 34% על סין, 26% על הודו, ו-10% בסיסי על כל היבוא לארה"ב. בגיי פי מורגן חתכו את תחזיתם ל-S&P 500 ל-5,200 בסוף 2025 (מ-6,500), וצופים מיתון בארה"ב כבר השנה. גולדמן זאקס העלו את הסבירות למיתון ל-45%
מדד הפחד בשיא נדיר
ה-VIX, שמודד את התנודתיות הצפויה ב-S&P 500, זינק ל-60 ב-7 באפריל – רמה חריגה שנראתה רק פעמיים ב-30 השנים האחרונות מחוץ למשברים גדולים (2008 ו-2020). עלייה זו משקפת את אי-הוודאות סביב המכסים, שגרמו לתנודות של אלפי נקודות בדאו ג'ונס ביום אחד.
דליו: המכסים הם רק ההתחלה
דליו כותב בפוסט רחב: "אל תטעו ותחשבו שמה שקורה עכשיו נוגע בעיקר למכסים". הוא טוען שהמכסים הם תוצאה של "התמוטטות קלאסית של הסדרים המוניטריים, הפוליטיים והגיאופוליטיים" – תהליך שמתרחש "פעם בחיים" אך נראה בעבר בתנאים דומים, כמו בשנות ה-30. הוא מציין שהסדר הכלכלי הישן, שבו סין מוכרת בזול לארה"ב וקונה חוב אמריקאי, הפך לבלתי יציב עקב חוב לאומי של 120% מהתמ"ג בארה"ב ופערים כלכליים שפגעו במעמד הביניים. "הסדר הזה יצטרך להשתנות", הוא כותב, ומזהיר מפני השלכות רחבות על שוקי ההון.
"אנחנו עדים להתמוטטות קלאסית של הסדרים המוניטריים, הפוליטיים והגיאופוליטיים הגדולים. זה קורה פעם בחיים – אבל קרה פעמים רבות בהיסטוריה כשתנאים דומים היו קיימים". לדבריו, הגורמים האמיתיים הם חובות גבוהים, אי-שוויון הולך וגובר, ואובדן אמון בין מדינות חייבות כמו ארה"ב למדינות נושות כמו סין.
"מכסים הם לא רק עניין של הכנסות ממס – הם דרך למדינות להכין את הכלכלות שלהן לעימותים ולמלחמות", הוא כותב ומדגיש שהם מפחיתים תלות בייצור ובהון זרים, מה שחשוב בזמני קונפליקט גיאופוליטי. לגישתו מלחמת הסחר יכולה להיות טריגר למשברים נוספים - "אם מכסים יענו במכסים הדדיים, ההשפעות יהיו רחבות יותר ויובילו לסטגפלציה עולמית. המכסים מביאים אינפלציה למדינה המטילה אותם ודפלציה ליצואניות המוטלות"
דליו סבור שהדאגה הגדולה צריכה להיות לחוב של הממשל - היחס הלאומי של החוב לתמ"ג עומד על 120% וזה לגישתו חייב לרדת,ף זו המטרה הראשונה. בכך אגב, המטרה שלו זהה למטרת העל של הנשיא טראמפ. .לגישתו אנחנו נמצאים בחוסר איזון במערכת הסחר ובמאזן הממשל ויש לעשות שינויים גדולים. הוא רואה במכסים חלק ממאמץ רחב יותר של ארה"ב להתמודד עם חוסר האיזון הזה, אך מזהיר מפני "שינויים פתאומיים ולא שגרתיים".
- 5.אנונימי 08/04/2025 23:28הגב לתגובה זוהרי אם נצא עם מטריה כל יום בסוף יתפוס אותנו גשם. תחזיות שלא חוזות כלום קל להגיד שיהיו ירידת כשם עליות.
- 4.קשקשן (ל"ת)פלג 08/04/2025 22:31הגב לתגובה זו
- 3.בעברית 08/04/2025 18:56הגב לתגובה זואז מעלים את המיסים לעניים ומורידים מיסים לעשריםמה כבר יכול להשתבש
- 2.אנונימי 08/04/2025 18:15הגב לתגובה זולא מזמן הs
- 1.הסינים ינצחו את טראמפ. 08/04/2025 17:15הגב לתגובה זופלישת סין לטיוואן ומכירת האגחים זה עניין של ימים.