
יעזור לאפל? הצרכנים נוהרים לקנות אייפונים בעקבות איום המכסים
לאחר שמניית אפל איבדה חצי טריליון דולר מערכה בשני ימי מסחר בלבד, עליית מכסים צפויה של 54% מובילה לבהלת קניות בחנויות אפל ברחבי ארה"ב
האיום של ממשל טראמפ להטיל מכסים חדשים בשיעור חסר תקדים הוביל לצניחה דרמטית במחיר המניה של אפלApple 4.06% , אך במקביל יצר תופעה מפתיעה: צרכנים רבים נוהרים לחנויות החברה כדי לרכוש מכשירי אייפון לפני עליית המחירים הצפויה. עובדים בחנויות אפל שונות ברחבי ארצות הברית מדווחים כי החנויות התמלאו בלקוחות במהלך סוף השבוע האחרון. הקונים הביעו דאגה שמחירי המכשירים יזנקו באופן משמעותי לאחר הטלת המכסים החדשים. מרבית מכשירי האייפון, המוצר המצליח והחשוב ביותר של אפל, מיוצרים בסין, שצפויה להיות מושפעת ממכסים בשיעור של 54%.
אחד העובדים סיפר בראיון לתקשורת האמריקאית כי החנות שלו הייתה מלאה בלקוחות שרכשו טלפונים בבהלה: "כמעט כל לקוח שאל אותי אם המחירים עומדים לעלות בקרוב", אמר העובד. למרות שהחנויות לא ראו בהכרח את סוג התורים שמאפיינים השקה של אייפון חדש, האווירה הייתה דומה לעונת החגים העמוסה, כך לדברי העובדים. "אנשים פשוט מתפרצים פנימה מודאגים ושואלים שאלות", אמר אחד מהם, והוסיף כי החברה לא סיפקה הנחיות לחנויות כיצד להתמודד עם שאלות מסוג זה. הבהלה תורגמה לעלייה במכירות. חנויות הקמעונאות של אפל בארה"ב רשמו מכירות גבוהות יותר במהלך סוף השבוע האחרון בהשוואה לשנים קודמות, לפחות בכמה שווקים מרכזיים.
אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון השני ב-1 במאי, מה שייתן למנכ"ל טים קוק ולמנהל הכספים קוואן פארק הזדמנות לדון בהשפעה של המכסים הצפויים. במהלך שיחת הועידה של הרבעון החגים, קוק אמר כי החברה בוחנת את ההשפעה אך לא יספק פרטים נוספים.
אפל איבדה חצי טריליון דולר ב-2 ימי מסחר
המפולת בשוק המניות בעקבות המכסים פגעה באפל במיוחד. ערך החברה ירד ביותר מחצי טריליון דולר בשני ימי המסחר האחרונים של השבוע שעבר, והמניה סבלה מהירידה התלת-יומית הגרועה ביותר מאז התפוצצות בועת הדוט-קום ב-2001.
החברה נקטה בצעדים להתכונן למכסים, כולל הגדלת המלאי. במאמץ להפחית את הנזק בעתיד, אפל מכוונת יותר מכשירים המיוצרים בהודו לשוק האמריקאי, כך דווח בבלומברג. על הודו צפוי להיות מוטל מכס בשיעור נמוך יותר מאשר על סין. אפל גם השקיעה שנים בהעברת חלק גדול יותר מהייצור שלה לוייטנאם, שתהיה כפופה למכס נמוך יותר מסין. החברה מייצרת שעוני אפל ווטש, מחשבי מק, אוזניות אייר-פודס ואייפדים במדינה זו. היא גם מייצרת חלק מדגמי המק באירלנד, תאילנד ומלזיה.
האנליסטים מנסים להעריך את ההשפעה של מכס סיני בשיעור 54% על המחירים, כאשר חלקם מעריכים שמכשירי אייפון עלולים בקרוב לעלות אלפי דולרים ליחידה. במציאות, סביר להניח שאפל תנקוט במספר צעדים - כולל לחץ על הספקים שלה והסכמה לשולי רווח נמוכים יותר - כדי למנוע זינוק במחירים, כך דווח בבלומברג. אייפון הדגל של אפל מתחיל כיום במחיר של 999 דולר - רמה שנשארה קבועה מאז 2017.
העלייה במכירות עשויה לעזור ברבעון השלישי
העלייה במכירות עשויה לסייע בחיזוק התוצאות של אפל ברבעון השלישי, שנמשך עד יוני. מכיוון שהחברה מוכרת את המלאי שכבר צברה, ההשפעה מהמכסים כנראה לא תורגש עד הרבעון הבא. המצב הנוכחי מדגים כיצד החלטות מדיניות יכולות להשפיע במהירות על התנהגות צרכנים. הבהלה לרכישת מוצרי אפל איננה תופעה ייחודית; היא משקפת דפוס מוכר של התנהגות צרכנית בתגובה לחששות מפני עליית מחירים עתידית.
- טראמפ מצמץ שוב - הפעם מול סין; מחריג סמארטפונים, מחשבים ושבבים מהמכסים החדשים
- הפחד של המשקיעים: אי וודאות שתוביל לביטול תחזיות; לוג’יטק היא רק הסנונית
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הלחץ הפסיכולוגי הזה, שידוע גם כ"פחד מהחמצה" (FOMO), הוא כלי שיווקי רב עוצמה. במקרה זה, הוא נוצר לא על ידי אסטרטגיית שיווק מכוונת, אלא כתוצאה ישירה ממדיניות חיצונית.
גורמים בתעשייה מעריכים כי עבור חברות טכנולוגיה אמריקאיות רבות, המכסים החדשים עלולים לגרום לשינויים מרחיקי לכת בשרשרת האספקה העולמית. אפל, כאחת החברות הגדולות בעולם, נמצאת תחת זכוכית מגדלת בכל הנוגע לתגובתה למצב.
בעוד שטים קוק, מנכ"ל אפל, נודע ביכולתו לנווט את החברה דרך אתגרים גיאופוליטיים מורכבים, המצב הנוכחי מייצג אתגר ייחודי. המתח המתמשך בין ארה"ב לסין משפיע ישירות על ליבת העסקים של אפל. בנוסף, למרות הזינוק הנוכחי במכירות, עדיין קיימת השאלה האם מדובר ברווח קצר טווח שיהפוך לירידה משמעותית לאחר יישום המכסים.
- 1.הסינים יחסלו את אפל. 08/04/2025 19:57הגב לתגובה זווזה יחסל את חברת אפל. הסינים ישלטו בתחום הטלפונים הסלולרים שליטה מוחלטת. השבבים של הסלולר מיוצרים בטיוואן לשעבר בקרוב סין.