
איך ג'יי פי מורגן מוביל בשקט את מהפכת המחשוב הקוונטי
לאחר מתקפת הסייבר ב-2014: כיצד הפך הבנק הגדול בארה"ב לחלוץ בפיתוח הטכנולוגיה שעשויה לשנות את עתיד האבטחה
הניצחון האחרון של ג'יי פי מורגן בא לידי ביטוי בפריצת דרך שפורסמה בכתב העת המדעי היוקרתי "Nature". צוות המחקר של הבנק הצליח להדגים יכולת "אקראיות מאושרת" - השגת רמה גבוהה של אקראיות מתמטית שאינה ניתנת לחיזוי או שכפול באמצעות מחשבים רגילים. בעולם הסייבר והאבטחה הדיגיטלית, מספרים אקראיים אמיתיים הם משאב יקר ערך. הם מהווים את הבסיס לקריפטוגרפיה מודרנית, ומשמשים להגנה על נתונים רגישים, עסקאות כספיות, ותקשורת מוצפנת.
מאחורי המאמץ חסר התקדים עומד מרקו פיסטויה, מדען בעל שם עולמי בתחום המחשוב, שגויס על ידי ג'יי פי מורגן בשנת 2020. לפני הצטרפותו לבנק, פיסטויה עבד במעבדות המחקר של IBM, שם נחשף לראשונה לעניין המפתיע שגילה המוסד הפיננסי בטכנולוגיה הנמצאת בחיתוליה. "הייתי מופתע לגלות שבנק גדול כמו ג'יי פי מורגן כבר מגלה עניין במחשוב קוונטי בשלב כה מוקדם," משחזר פיסטויה. "זה היה בשנת 2018, כשהטכנולוגיה עדיין הייתה רחוקה מיישום מעשי. היום, כמוביל המאמץ בתוך הבנק, אני רואה עד כמה הראייה ארוכת הטווח הזו מתחילה לשאת פירות."
הניסוי שהוביל לפריצת הדרך בוצע על מחשב קוונטי מתוצרת חברת Quantinuum, כאשר החוקרים של ג'יי פי מורגן פיתחו אלגוריתם ייחודי לייצור מספרים אקראיים. בהשוואה לביצועי מחשבי-על קונבנציונליים, המערכת הקוונטית הצליחה לבצע משימה שנחשבה עד כה בלתי אפשרית במונחים מעשיים. מעבר להישג המדעי, המהלך של ג'יי פי מורגן מסמן מגמה חדשה בענף הפיננסים. יותר ויותר בנקים גדולים, ביניהם Citigroup, HSBC ו-Wells Fargo, משקיעים כעת בטכנולוגיות קוונטיות, בהכירם בפוטנציאל העצום שלהן לשנות את פני התעשייה.
- עונת הדוחות מתחילה - למה לצפות בדוחות הבנקים?
- ג’יימי דיימון מזהיר: "מכסי טראמפ יאיצו אינפלציה ויבלמו את הצמיחה"
"המחשוב הקלאסי הגיע למגבלות מסוימות בכל הקשור למידול סיכונים מורכבים וניתוח נתוני עתק," מסביר פיסטויה. "הטכנולוגיה הקוונטית מבטיחה פתרונות למשימות שכיום נחשבות לבלתי פתירות, במיוחד בתחומי למידת מכונה ואופטימיזציה פיננסית." למרות ההתקדמות, פיסטויה מכיר במגבלות הנוכחיות. "הצלחנו לפתח אלגוריתמים שיכולים לקצר משמעותית את הזמן הנדרש לאימון מודלים מתקדמים של בינה מלאכותית, אך המחשבים הקוונטיים הנוכחיים עדיין אינם חזקים מספיק ליישום מסחרי של הפתרונות הללו," הוא מודה.
תקיפת הסייבר מ-2014
העיסוק של ג'יי פי מורגן במחשוב קוונטי אינו מנותק מאתגרי האבטחה שהבנק חווה בעבר. בשנת 2014, הבנק סבל ממתקפת סייבר חמורה שחשפה נתונים של למעלה מ-83 מיליון לקוחות, למרות מאמצי הגנה ממושכים. האירוע הטראומטי הזה המחיש עד כמה קריטית היא אבטחת המידע עבור מוסדות פיננסיים. כיום, לאור ההתקדמות במחשוב קוונטי, מומחי אבטחה מזהירים כי טכנולוגיות ההצפנה הנוכחיות עלולות להפוך לפגיעות ברגע שמחשבים קוונטיים מעשיים יהפכו למציאות.
"אנחנו נמצאים במרוץ נגד הזמן," אומר פיסטויה. "מצד אחד, אנו פועלים לנצל את יתרונות המחשוב הקוונטי. מצד שני, אנו חייבים להיערך להגנה מפני איומים קוונטיים על האבטחה שלנו. זו מלחמה על שני חזיתות." העבודה של JPMorgan מתמקדת בפיתוח אלגוריתמים ויישומים, ולא בבניית חומרה קוונטית. הבנק תומך כספית בחברות המפתחות את המחשבים עצמם, תוך השמירה על גישה פרגמטית: מחקר יישומי שיכול להניב תועלת ממשית לעסקי הבנק.
- טראמפ מצמץ שוב - הפעם מול סין; מחריג סמארטפונים, מחשבים ושבבים מהמכסים החדשים
- הפחד של המשקיעים: אי וודאות שתוביל לביטול תחזיות; לוג’יטק היא רק הסנונית
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
המחקר האחרון, שבו השתמשו החוקרים במחשב קוונטי Quantinuum System Model H2, נחשב להדגמה משכנעת של "עליונות קוונטית" - מונח המתאר משימה שמחשב קוונטי יכול לבצע ומחשב קלאסי אינו מסוגל להשלים ביעילות. זאת, שבועות ספורים לאחר שחברת D-Wave טענה להישג דומה בתחום סימולציית חומרים.
יכולת מסחרית עד סוף העשור
למרות האתגרים, פיסטויה צופה כי מחשבים קוונטיים בעלי יכולת מסחרית יהפכו למציאות עד סוף העשור הנוכחי. "אנחנו מתקדמים בצעדי ענק, אך עדיין יש דרך לעבור," הוא אומר. "בינתיים, אנו מפתחים את היישומים שינצלו את הטכנולוגיה ברגע שתהיה זמינה בקנה מידה מסחרי.
ההתקדמות של ג'יי פי מורגן במחשוב קוונטי מעידה על שינוי פרדיגמה בתעשיית הפיננסים. בעולם שבו חדשנות טכנולוגית נתפסה בעבר כנחלתן של חברות טכנולוגיה צעירות וזריזות, מוסדות פיננסיים ותיקים מוכיחים כי גם הם יכולים להוביל מהפכות טכנולוגיות.
"בעולם הבנקאות של המאה ה-21, להיות מוסד פיננסי משמעותו גם להיות חברת טכנולוגיה," מסכם פיסטויה. "העתיד שייך למי שמבין שהגבולות בין התעשיות הללו מיטשטשים. אנחנו לא רק משתמשים בטכנולוגיה - אנחנו יוצרים אותה ומעצבים את עתידה."