
פרופ' פול קרוגמן - "לא ניתן להגיע להסכמות מול סין"
פרופ' פול קרוגמן, כלכלן בעל שם עולמי וזוכה פרס נובל ב-2008 על מחקריו בתחום הסחר הבינלאומי, מותח ביקורת חריפה על מדיניות המכסים החדשה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. מדובר בתוכנית הכוללת מכס בסיס של 10% על כל היבוא לארה"ב, עם תוספות משמעותיות של 104% על סין, 26% על הודו ו-17% על ישראל. לפי קרוגמן, התוכנית היא "מתכון ברור לאסון כלכלי". קרוגמן מסביר שהנזק הכלכלי ממכסים אינו עולה בצורה ליניארית אלא בריבוע של שיעור המכס. לדוגמה, מכס של 20% גורם לנזק כלכלי גבוה פי ארבעה מאשר מכס של 10%.
הוא מעריך שההשפעה של המכסים הללו עשויה להיות חמורה אף יותר מהברקזיט, שאובדן התוצר כתוצאה ממנו נאמד בכ-4%-3%. לפי קרוגמן, יישום המדיניות החדשה יעלה מחירים, יצמצם סחר ויפגע באופן משמעותי ברווחת הצרכנים והכלכלה האמריקאית כולה. בטווח הארוך, קרוגמן צופה ירידה בפריון ובתוצר, שכן המכסים מובילים לפעילות כלכלית פחות יעילה ופחות רווחית. אף שאין בהכרח סכנה של אבטלה המונית, ההכנסות הריאליות של העובדים ייפגעו. בטווח הקצר יותר, הוא מזהיר מפני הסיכון הגבוה למיתון כבר בשנת 2025, בעיקר בשל האי-ודאות העסקית וההשקעתית שנוצרת סביב המכסים.
סביבה בלתי אפשרית לעסקים
קרוגמן מתייחס במיוחד לאי-הוודאות שיוצרת המדיניות החדשה. לדבריו, עסקים רבים יתקשו להחליט היכן להשקיע, מחשש שהמכסים הגבוהים ישנו את עלויות הייצור. כתוצאה מכך, חברות יעדיפו להימנע מהשקעות חדשות ולשמור מזומנים בצד, מה שיוביל לקיפאון כלכלי. במילים פשוטות, זו "סביבה בלתי אפשרית לעסקים," שמרתיעה מנהלים ומייצרת הקפאה של תוכניות פיתוח והשקעה.
סין ואירופה: ללא פתרון באופק
קרוגמן ספקני מאוד בנוגע לאפשרות להגיע להסכמות מול סין ואירופה בנושא המכסים. סין, לדבריו, לא תיסוג מעמדותיה מול ארה"ב, במיוחד כשמדובר במכסים של 104%. הוא מדגיש כי המודל הכלכלי של סין מבוסס על יצוא עודף ומטבע מוחלש, ומוסיף כי טראמפ הצליח להפוך את ארה"ב ל"שחקן הרע" בסיפור הזה, במקום למקד את תשומת הלב בפעילות הסינית.
לגבי אירופה, קרוגמן טוען כי המכסים האירופיים על ארה"ב עומדים בממוצע על 1.7% בלבד, ולכן אין מקום רב לפשרות נוספות. הוא מבקר את הרעיון של טראמפ לדרוש איזון סחר דו-צדדי עם כל מדינה בנפרד, ואומר כי מדובר בדרישה לא ריאלית מבחינה כלכלית, שכן היא מתעלמת מעקרונות בסיסיים של סחר בינלאומי.
גירעון הסחר: לא בעיה אמיתית
לדברי קרוגמן, ממשל טראמפ תוקף את גירעון הסחר של ארה"ב בטעות, מתוך תפיסה מוטעית לפיה מדובר בבעיה יסודית. בפועל, גירעון הסחר הוא תוצאה של משיכת השקעות זרות לארה"ב, ולמעשה מעיד על חוזקה של הכלכלה האמריקאית. לכן, הדרישה של טראמפ לאיזון דו-צדדי עם כל מדינה היא "לא הגיונית" מבחינה כלכלית ומדיניותית.
קרוגמן מזהיר מפני ההשלכות השליליות של המכסים על הגלובליזציה, ומדגיש כי שרשראות האספקה הבינלאומיות המורכבות שנבנו בעשורים האחרונים עלולות להיפגע קשות. הוא מעריך כי התוצאה תהיה האטה בצמיחה הגלובלית ופגיעה בחדשנות, שהייתה עד כה מנוע צמיחה מרכזי של הכלכלה האמריקאית.
- האם טראמפ יכול לפטר את ג'רום פאוול?
- לקראת דוחות נטפליקס: למה אפשר לצפות?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ומה הפתרון? קרוגמן סבור שהפתרון בידי הקונגרס. רק אם הקונגרס יחזיר לידיו את הסמכות לאשר מכסים, סמכות שהועברה לנשיא לפני יותר מ-50 שנה, יהיה לגישתו פתרון למשבר.
- 7.שנאת קרוגמן לטראמפ משבשת את שיקול דעתו. (ל"ת)אנונימי 09/04/2025 16:03הגב לתגובה זו
- 6.אנונימי 09/04/2025 08:47הגב לתגובה זוהחברות האמריקאיו מוכרות מותג. היצור נעשה במדינות אחרות והמחיר פי 10 עד פי 100 יחסית לעלות. אין כושר יצור בארהב היום. הבלון יתפוצץ וחברות כמו NIKE GE וכן הלאה יפשטו רגל..
- 5.(ל"ת)09/04/2025 08:27הגב לתגובה זו
- 4.כמו אצל ביבי 09/04/2025 08:20הגב לתגובה זוכשכל המצביעים יהיו משתמטים מקבצי נדבותיוכרז הניצחון הסופיכמו אצלנוממשלת בוזזים ומשתמטים הורסת כל מה שעובד כאןמבריחה את המקצוענות ומעודדת בורות והשתמטותמנה כבר יכול להשתבש
- למה להכניס את התת רמה והשינאה לדיון למה (ל"ת)אנונימי 09/04/2025 09:41הגב לתגובה זו
- 3.אנונימי 09/04/2025 08:12הגב לתגובה זולקרוא על הנטיות הפוליטיות של הפרופ המכובד שיש לו בלוג קבוע בניו יורק טיימס שהוא בלי קשר אחד העיתונים האנטי ישראלים הגדולים ביותר
- 2.עוד פוליטיקאי שמנפנף בתארים כדי להפיץ פרופגנדה (ל"ת)אלון 09/04/2025 08:04הגב לתגובה זו
- 1.עושה חשבון 09/04/2025 07:51הגב לתגובה זוהחזרת סמכות המכסים מהנשיא לקונגרס חייבת חקיקה וחתימת הנשיא . לכן אין ספק שהולכים למשבר . אם יחתמו עם כל העולם מלבד אירופה וסין על הסכמים חדשים המשבר יהיה נסבל .כלומר יהיה גוש חדש של ארהב ומדינות נגד אירופה וסין .