
סימן מדאיג משוק האג"ח: האם המפולת תימשך?
תשואות האג"ח הממשלתיות בארצות הברית קופצות, בזמן שהמשקיעים נוטשים גם את מה שנחשב לאפיק הסולידי ביותר, בצל החשש מהשפעות מלחמת הסחר, המתהווה כתוצאה מתוכנית המכסים של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ.
US
TREASURY 10 yr US TREASURY 30 yr 0%
התשואה על אגרות החוב הממשלתיות לתקופה של 10 שנים עומדת כעת על 4.43%, אחרי שבמהלך הבוקר כבר זינקה לרמה של 4.5%, מדובר בעליה של יותר מ-0.2% ביחס למחיר הסגירה אתמול. זאת, לאחר שבשבוע שעבר התשואה עמדה על פחות מ-4%. למעשה, עם פרסום תוכנית המכסים ביום השחרור, אגרות החוב עלו והריבית האפקטיבית עליהן ירדה. ההערכות אז היו שהפד' שמבין שהולכים לתקופה של האטה ואפילו מיתון יוריד את הריבית. אבל הפד' לא עשה שום סימן בכיוון, אפילו ההיפך, וכעת, עם העלייה בתשואה האפקטיבית (ירידת מחירי האג"ח) הסיכויים להפחתת רייבת הם נמוכם מאוד. למעש, יש סיכוי גבוה יותר דווקא להעלאת ריבית דבר שישפיע לשלילה על הצריכה שגם כך הולכת לרדת בשל ההאטה-המיתון הצפויים.
הירידה בשערי אגרות החוב והעלייה בתשואה מתרחשת גם בשוק המוקמי וגם בכל סדרות האג"ח של ארה"ב. באגרות החוב ל-30 שנים התשואה קפצה ל-4.92% אחרי שבשיא זינקה ל-4.96%, עלייה של 0.18% ביחס למחיר הסגירה אתמול בלילה. התשואה באגרות החוב לטווח הקצר יותר (שנתיים) עלתה בשיעור נמוך יותר ל-3.76%.
- הסכנה הגדולה - משבר נזילות, האם השווקים קרובים לשם?
- גם בתקופה של זעזועים חשוב לזכור - בטווח הארוך המניות מנצחות
נזכיר, התשואה באגרות החוב היא אחוז הרווח שיעשה מי שמחזיק בה, כלומר הפער בין מחיר הקנייה (הנוכחי) לבין מחיר הפדיון. במקרים, כמו בימים האחרונים, בהן יש פדיון של אגרות חוב, התשואה עליהן עולה שכן המחיר יורד (הביקוש נמוך יותר), בזמן שמחיר הפדיון נותר יציב ועל פי רוב לא משתנה.
ההערכות בשוק הן שמאחורי הקפיצה בתשואה של אגרות החוב, עומדות קרנות גידור שבדרך כלל מרוויחות מההפרשים בין החוזים העתידיים על האגרות לבין מחירן בפועל, אבל השאלה הגדולה היא האם - ידה של סין במסחר, לא דווקא כמוכרת, אלא כמשפיעה מעצם היותה המחזיקה הגדולה ביותר של חוב אמריקאי.
על פי הדיווחים הקרנות נאלצו לסגור את הפוזיציות שלהן הנשענות על מחירים יציבים בשוק האג"ח, בשל חוסר הוודאות בשוק סביב ההשפעות של תוכנית המכסים של ארצות הברית. ברקע, העובדה שאגרות החוב צפויות להיפגע מהמכסים של ממשל טראמפ, שכן לא רק שיש להם השפעה אינפלציונית, הם מביאים לכך שפחות דולרים מגיעים למדינות אחרות שבאופן מסורתי מחזרו אותם לנכסים פיננסיים ולניירות ערך סולידיים.
- טראמפ מצמץ שוב - הפעם מול סין; מחריג סמארטפונים, מחשבים ושבבים מהמכסים החדשים
- הפחד של המשקיעים: אי וודאות שתוביל לביטול תחזיות; לוג’יטק היא רק הסנונית
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
סין תפעיל את מנוף הלחץ שלה?
על אף שההערכות הן כי בשלב זה עיקר המכירות מגיעות מכיוונן של קרנות הגידור, הקפיצה בתשואות עשויה להדליק כמה נורות אדומות עבור המשקיעים והשווקים הפיננסים. במידה והתשואות ימשיכו לעלות, הרי שמדובר ביותר ויותר משקיעים שמעדיפים לנטוש את אחד הנכסים הפיננסים הבטוחים והסולידיים ביותר בעולם, אם לא הבטוח שבהם. הבחירה שלהם להנזיל את הנכסים ולהעדיף מזומן עלולה להצביע על עומק המשבר הצפוי בשווקי ההון שכמובן יסבלו מזרימה של כספים החוצה, שבהתאם יביאו לירידות שערים רוחביות.
מקרים בהם אגרות החוב נופלות במקביל לירידה במחיר המניות הן דבר נדיר ומהוות סימן גדול למשבר בשווקים. זה כאמור גם יוצר משבר נזילות, שכן משקיעים גדולים רק מוכרים אבל לא קונים. על פניו, מקרה כזה קורה רק כאשר המשקיעים, במקרה הזה הגופים הגדולים מוכרים מוצר שהוא לכאורה בטוח, כי הם חייבים/רוצים מזומנים. זה מלמד לא רק על האופן שבו המשקיעים תופסים את השוק, אלא גם על עומק המשבר.
אבל במקרה הנוכחי, צריך להכניס משתנה נוסף למשוואה - המעורבות של המשקיעים הזרים. המחזיקים הגדולים של אגרות החוב הממשלתיות של ארצות הברית, הם לא רק גופים פיננסים פרטיים אלא בעיקר ממשלות זרות, עבורן מדובר בנכס פיננסי יציב אליו הן מזרימות חלק מהדולרים שברשותן. אלא שממשלות אלו, חטפו בשבוע החולף מכה משמעותית כתוצאה מתוכנית המכסים של הנשיא טראמפ, אשר עשויה להצית מלחמת סחר שהשפעותיה על הכלכלה טרם ידועות. אך לא פחות חשוב מכך, הן יצרו מצב שהממשלות השונות צפויות להכניס פחות דולרים, ובהתאם ככל הנראה יקטינו את ההשקעה שלהן באגרות החוב הממשלתיות של הכלכלה הגדולה בעולם.
הגורם הדומיננטי והמשפיע ביתר בהקשר זה, הוא ממשלת סין, שנמצאת בלב עימות המכסים מול ארצות הברית. במידה ומלחמת הסחר בין המדינות תתעצם, כפי שנראה כרגע, לא מן הנמנע כי לצד מכסי תגובה עליהן היא כבר הכריזה וצפויה להכריז בהמשך, ממשלת סין תנצל את הפוזיציה שלה באגרות החוב של ארצות הברית כמנוף לחץ. בחירה של הסינים למכור חלק מאגרות החוב עשויה להמשיך ולטלטל את שוק החוב האמריקאי, באמצעות יצירת לחצים עצומים על מחיר האג"ח של ארה"ב. מצב כזה, צפוי גם להשפיע גם על הריבית והאינפלציה ובאופן כללי להכניס את הכלכלה האמריקאית לסחרור נוסף.
עם זאת, כאמור לפחות בשלב זה ההערכות הן שמדובר במימושים מקומיים ולא במגמה רחבה יותר בשוק החוב. עם זאת, הכיוון של התשואות בימים ובשבועות הקרובים עשוי לספק תובנות משמעותיות לגבי מידה המשבר וחומרתו. כמו כן, כל התייחסות מצד סין בנושא עשויה לטלטל את השווקים, שנמצאם גם ככה בתקופה של חוסר וודאות גבוה.
- 8.לארהב חובות עתק לסין ולא רק לסין הבורסה תמשיך ליפול. (ל"ת)ארהב בצרות. 12/04/2025 08:10הגב לתגובה זו
- 7.ירון 09/04/2025 13:07הגב לתגובה זוקרי הירידות ממש לפני סיום האם נקבל V בכיוון מעלה
- המשמעות של חדלות פרעון המשך נפילות במניות. (ל"ת)ארהב בחדלות פרעון 12/04/2025 08:07הגב לתגובה זו
- 6.gold !!! (ל"ת)אנונימי 09/04/2025 12:39הגב לתגובה זו
- 5.סוחר זקן 09/04/2025 12:28הגב לתגובה זוסין יכולה למכור את כל האגח שלה 900 מליארד יורדיו את המחיר ויקחו הכל
- 4.סין מכרה 50 מילירד אגח והפילה אותו ... (ל"ת)אנונ..ימי 09/04/2025 10:06הגב לתגובה זו
- 3.ארצות הברית בחדלות פרעון. 09/04/2025 09:51הגב לתגובה זוסין תמכור טריליוני דולרים אגחים של ארצות הברית לארצות הברית אין יכולת לשלם היא חדלת פרעון ולכן תנסה לגייס אגחים עם ריבית הרבה יותר גבוהה. יתרות מטבע החוץ של ישראל עלולים להימחק.
- אהרון 09/04/2025 12:06הגב לתגובה זואם באמת המצב עלול להיות כה חמור ולהשפיעה על יתרות מטבע החוץ של בנק ישראל . הבנק המרכזי של ישראל צריך לצמצם את יתרות הדולרים אגח דולרים ולעביר להשקעות אלטרנטיביות כמו נכסים נקובים במטבעה נורבגי ומטבעות אירופיות
- 2.אנונימי 09/04/2025 09:48הגב לתגובה זו1. הגרעון וחוב מכבידים מאוד על ארהב. ודאי כאשר נושאים פנים אל העתיד. טראמפ . ביהירותו לא משכיל לאזן בין הטלת מכס נמוך עם העלאת מסים ישירים . הוא תוקף בהטלת מכס גבוה. 2. סין היא הקונה הגדול של החוב האמריקני. ביחסים בין שתי המדינות זו נקודת תורפה כפי שכתבתי בעבר. האם טראמפ ישכיל למתן את מדיניותו
- 1.דונלד משחק פוקר שקרנים אין לו יד! (ל"ת)אנונימי 09/04/2025 09:37הגב לתגובה זו
- חחח 09/04/2025 09:54הגב לתגובה זוכרגע הימורים עולים. גם אם אין לך יד היריב יכול לקפל !!!
- דנה. 09/04/2025 09:52הגב לתגובה זוהולך להיות בישראל מיתון קשה אכזרי עוני.
- שי 09/04/2025 10:25תן לזמן לעשות את שלו. לפי חודשחודשיים לא ניתן לקבוע כלום