אירופה
צילום: Christian Lue unsplash

ירידות חדות באירופה; הדאקס נופל ב-2.3%, פוטסי ב-2.2%

אירופה באדום בעקבות צעדי הסחר של טראמפ; המתיחות מול סין ושותפות הסחר מאיימת להתרחב

אביחי טדסה |
נושאים בכתבה אירופה

בוקר של ירידות נרשם בשווקים באירופה, כאשר מדדי המניות מגיבים לחששות הגוברים מהשלכות מלחמת הסחר המתעצמת. מכסים חדשים שהטילה ארצות הברית החלו להיכנס לתוקף, והמשקיעים מתקשים לשמור על האופטימיות שרשמו יום קודם לכן.


המדד הכלל-אירופי Stoxx 600 נחלש ב-2.6%, כאשר כל המדדים המובילים וכלל המגזרים הציגו ירידות. מגזר הבריאות קרס ב-4.5%, מניות הכרייה ירדו ב-3.3% ומגזר האנרגיה נפל ב-4.2%. בין המדדים המרכזיים: ה-CAC 40 בצרפת ירד ב-2.1%, מדד הדאקס הגרמני איבד 2.3% וה-FTSE 100 הבריטי השיל 2.2%. 


הירידות הגיעו לאחר שבאירופה נרשמה עלייה קלה אתמול, שסימנה סוף לרצף של ארבעה ימי ירידות. העליות אתמול הגיעו על רקע התאוששות זמנית בשווקים באסיה, שגם דחפה את וול סטריט לעליות, אם כי אלו התהפכו בהמשך.


החשש ממכסים נוספים והתגובה הצפויה של מדינות העולם 


מאחורי הירידות הנוכחיות עומד גל חדש של מכסים שהחלו להיאכף לאחר חצות (שעון ניו יורק). בין היתר, מדובר בהטלת מכס של 104% על יבוא מסין, לצד מכסים על עשרות מדינות נוספות. הנשיא טראמפ רמז אתמול כי בכוונתו להטיל בקרוב מכסים "משמעותיים מאוד" גם על תרופות, ובכך הגביר את אי הוודאות בשווקים. 

בנוסף, שיעורי המכס על חבילות קטנות מסין הוגדלו פי שלושה. התגובה הבינלאומית לא איחרה לבוא: קנדה, למשל, אישרה מחדש את כוונתה להטיל מכסים של 25% על רכבים אמריקאיים. מדינות נוספות צפויות להגיב בצעדי נגד, מה שמעלה את החשש משרשרת תגובות שתסלים למלחמת סחר כוללת. 


במקביל, החוזים העתידיים על מדדי המניות בארצות הברית ירדו מוקדם יותר בכ-2.5%, אך הירידות התמתנו בשעות האחרונות, וכעת החוזים במגמה מעורבת, כאשר החוזים על הנאסד"ק עולים עד 0.3%. השווקים באסיה סגרו את יום המסחר בירידות חדות. עבור המשקיעים, נראה שמתחיל עוד יום תנודתי במיוחד בזירות המסחר הגלובליות.


במוקד סערת המכסים ניצבת סין, שממשיכה לשאת את עיקר נטל הצעדים החדשים של ארצות הברית. סין, כצפוי, עומדת במרכז המחלוקת. העלאת המכס על מוצרים מסין לרמה חסרת תקדים של 104%, לצד הקשחת תנאי הייבוא על חבילות קטנות, מהלך הפוגע במיוחד בפלטפורמות מסחר מקוון, נתפסים כעליית מדרגה חדה במאבק הכלכלי בין המעצמות. בבייג’ינג מנסים לשדר איפוק, אך מאחורי הקלעים נשמעות אזהרות ברורות מתגובה אפשרית שתכלול הגבלות רגולטוריות על חברות אמריקאיות הפועלות בסין או פגיעה בייצוא חומרי גלם חיוניים. המתח בשווקים רק הולך ומתעצם, והאפשרות של הסלמה נוספת כבר לא נתפסת כתסריט קצה, אלא כמציאות קרובה.

קיראו עוד ב"גלובל"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה