
שיחות הסחר יימשכו חודשיים; המכסים על תרופות יתפרסמו בקרוב
דונלד טראמפ: "אנחנו לא בהכרח רוצים לעשות עסקה עם המדינות האחרות. אנחנו מרוצים מהמצב הנוכחי, לוקחים 2 מיליארד דולר ביום, אבל הם רוצים לעשות איתנו עסקה"
בנאום שנשא אתמול בערב בארוחת הערב של הוועדה הלאומית הרפובליקנית לקונגרס, הכריז טראמפ כי בקרוב יוכרזו מכסים גם על מוצרים פרמצבטיים המיובאים לארצות הברית. "זה יקרה ממש בקרוב", אמר, והוסיף כי המדיניות הזו נועדה להגן על הכלכלה האמריקאית.
מדינות רבות עדיין מנסות לנהל משא ומתן עם ארצות הברית, אך התהליך צפוי להימשך זמן רב – אם בכלל יושגו הסכמות. דבריו של טראמפ באותו אירוע שיקפו גישה נוקשה: "אנחנו לא בהכרח רוצים לעשות איתם עסקה. אנחנו מרוצים מהמצב הנוכחי, לוקחים 2 מיליארד דולר ביום, אבל הם רוצים לעשות איתנו עסקה". כמעט 70 מדינות כבר פנו לבית הלבן בניסיון למצוא פתרון, אך הממשל לא מראה סימני נסיגה.
שר האוצר, סקוט בסנט, התייחס לנושא בראיון לרשת פוקס ניוז והעריך כי שיחות הסחר עשויות להימשך עד יוני, עם חודשים עמוסים של דיונים לפנינו. דוברת הבית הלבן, קרוליין ליוויט, הדגישה במסיבת עיתונאים כי אין כוונה לדחות או להאריך את יישום המכסים. "עידן הכניעה הכלכלית האמריקאית הסתיים", הצהירה, וציינה כי כמעט 70 מדינות יצרו קשר עם טראמפ בנוגע למכסים.
היעד הבא: סקטור התרופות
התעשייה הבאה אליה מועדות חיצי המכסים של טראמפ וסביבתו היא ככל הנראה תעשיית הפארמה. בנאום שנשא במסגרת הוועדה הלאומית הרפובליקנית לקונגרס, הצהיר הנשיא כי ארה"ב תכריז בקרוב על מכס "גדול" על יבוא תרופות. לדבריו, המכס יתמרץ חברות תרופות להעביר את פעילותן לארה"ב. עם זאת, יש מי שכבר הצביעו על כך, שהטלת המכסים תצטרך להתבצע בצורה הדרגתית מכיוון שבניגוד לכלי רכב, מחסור בתרופות בשוק עלול לעלות בחיי אדם, כתם שטראמפ וודאי לא ירצה שידבק בו.
על פניו, לטראמפ לא מעט סיבות לקחת את "הביג פארמה" כפרויקט. בעוד ארה"ב היא השוק הגדול והרווחי ביותר בעולם לתרופות מרשם ומוצרים גנריים, המדינה מייבאת את רובם ממדינות אחרות. למעשה, יבוא התרופות של ארצות הברית הגיע בשנה החולפת ל-213 מיליארד דולר, פי שניים וחצי מהנתון שנרשם לפני 10 שנים. לפחות על הנייר, העלאת מכסים עשויה לעזור להחזיר חלק מעסקי התרופה חזרה לארצות הברית. עם זאת, כדי לעשות זאת טראמפ יצטרך קודם כל להתמודד עם שרשרת האספקה המורכבת של מגזר התרופות, הנשענת על עובדים ומרכיבים במדינות רבות ושונות.
במהלך משבר הקורונה, החלו להופיע סדקים במערכת המורכבת הזו, כאשר היו מחסור בתרופות כימותרפיות מצילות חיים, פניצילין למלחמה בזיהומים ואקמול. הסיבה לכך הייתה שתרופות רבות תלויות במרכיבים בסיסיים המיוצרים בהודו ובסין. בשנת 2023, רק 4% מהמרכיבים הפרמצבטיים הפעילים של תרופות מצילות חיים, כולל תרופות לאסתמה וסוכרת, יוצרו בארה"ב, כאשר כ-82% הגיעו מסין והודו. ואם לא די בכך הרי שחברות רבות מייצרות את התרופות שלהם בשורה של מדינות על פני הגלובוס כולךאירלנד, גרמניה, קנדה ובריטניה.
רשת התרופות שנוצרה זו הפכה לעסק רווחי עבור מדינות רבות באירופה. כך למשל, תרופות מהוות כ-60% מהיצוא של אירלנד לארה"ב. לפיכך, טראמפ יזדקק ליצרני תרופות כדי לשפר מערכת ייצור מורכבת ויקרה. עם זאת, לא מעט אנליסטים וכלכלנים הצביעו על כך שתהליך מעין זה עשוי לקחת עד 10 שנים. זאת היות ושינן בארצות הברית דרישות רגולטוריות נוקשות מצד מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). כך, שמפעלי תרופות חדשים יצטרכו להיבדק בכל שלב בתהליך הבנייה.
- ברגע האחרון: איך אפל התחמקה ממשבר
- טראמפ מצמץ שוב - הפעם מול סין; מחריג סמארטפונים, מחשבים ושבבים מהמכסים החדשים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
סין תשאיר את דלת המו"מ פתוחה?
מי שנמצאת בליבה של תוכנית המכסים, היא יריבת הסחר המרכזית של ארצות הברית סין, עליה הטיל טראמפ מכס בשיעור של 104%. סין, בתגובה למכסים החדשים, קראה לדיאלוג ושיתוף פעולה עם ארצות הברית. משרד המסחר הסיני מסר כי בייג'ין "מקווה שארצות הברית תסיר לאלתר את המכסים החד-צדדיים שהטילה, ותפעל עם סין לחיזוק הדיאלוג, לניהול המחלוקות ולקידום שיתוף פעולה", כך דווח בסוכנות הידיעות הממלכתית שינחואה ביום רביעי. עם זאת, המשרד הזהיר כי סין תנקוט בצעדי נגד וחזר על עמדתה כי תילחם "עד הסוף" אם ארצות הברית תמשיך להסלים את צעדיה בתחום הסחר.
משרד החוץ של סין פרסם הצהרה מעט יותר לוחמנית בה נאמר כי המדינה תנקוט בצעדים "נחושים ותקיפים" כדי להגן על האינטרסים שלה. "אם ארה"ב באמת רוצה לפתור את הבעיה באמצעות דיאלוג ומשא ומתן, היא צריכה להראות גישה של שוויון, כבוד ותועלת הדדית", אמר דובר משרד החוץ לין ג'יאן בתדרוך לכתבים. לדבריו, "אם ארה"ב תתעקש להילחם במלחמת מכסים ומלחמת סחר", סין "בהחלט תילחם עד הסוף".
ביום שישי האחרון, משרד האוצר של סין הודיע על מכסים נוספים בהיקף של 34% כל הסחורות המיובאות מארה"ב החל מה-10 באפריל, כתגובה ראשונה להחלטות של טראמפ. הממשל הסיני הוסיף כי העלאת המכסים לא תעזור לנושאים של עודפי סחר, אלא תגרום לתנודתיות גדולה בשווקים הפיננסיים, תחריף את הלחץ האינפלציוני ותערער את התעשיות האמריקאיות. עם זאת, בייג'ין אמרה שהיא מקווה שארה"ב "תיפגש באמצע הדרך" ותסיר מיד את חסמי הסחר החד-צדדיים, תוך שהיא חוזרת על פתיחותה לנהל דיאלוג, ולהגביר את שיתוף הפעולה.
- 5.הקורנס 09/04/2025 15:39הגב לתגובה זוהיא זו שתביא את ארהב לגדולה היא מחשבה של ילד בכתה ג עם פיגור שכלי קל
- 4.נרו 09/04/2025 14:52הגב לתגובה זורוב המס מוטל על אזרחי ארהב. חברות בתחומים תחרותיים לא יכולות לספוג את עלות המס מחיר המוצרים המיובאים עבור הצרכן האמריקאי יקפוץ.
- 3.המלחמה רק החלה זה יקח חודשים. 09/04/2025 14:40הגב לתגובה זוסין תמכור אגחים של ארצות הברית בטריליוני דולרים וארצות הברית תהפוך לחדלת פרעון. יתרות המטח של ישראל באגחים זבל של ממשלת ארצות הברית.
- ארהב תמחק את כל המניות הסיניות מהבורסה האמריקאית (ל"ת)אנונימי 09/04/2025 15:26הגב לתגובה זו
- 2.טראמפ יהפוך את מערכת הבריאות שבלאו הכי יקרה ליקרה מדי עבור האמריקאים (ל"ת)אנונימי 09/04/2025 14:06הגב לתגובה זו
- 1.טבע 09/04/2025 13:35הגב לתגובה זובעוד שמכיל שללה . נראה כעת אם טבע תישאר בישראבלוף או תעבור לארהב.
- אנונימירומי 09/04/2025 14:41הגב לתגובה זוהיא לא צריכה לעשות כלום חוץ מהתאמות קלות