תרופות
צילום: pixbay

נפילות במניות התרופות - אבל למה החברות האמריקאיות שאמורות ליהנות מהמכסים יורדות?

למה מניית טבע יורדת, מה הפגיעה בתחום שהיא מעבר למכסים הישירים ולאיזה מכפילי רווח ירדו החברות?

רוי שיינמן | (1)

המכסים החדשים של הנשיא דונלד טראמפ, שהחלו לפעול בשיעור של 104% על יבוא מסין, מפילים את שוק האג"ח ויוצרים אי וודאות גדולה עם חשש למשבר נזילות הסכנה הגדולה - משבר נזילות, האם השווקים קרובים לשם?.  סין העלתה לפני כשעתיים את המכסים ל-84% והמלחמה רק מתגברת. 

טראמפ הכריז כי בקרוב יוטלו מכסים משמעותיים גם על תרופות המיובאות לארצות הברית, כחלק ממדיניותו להחזיר את ייצור התרופות לאדמת ארה"ב. "זה יקרה ממש בקרוב", אמר, והוסיף כי המכסים הקיימים כבר מכניסים 2 מיליארד דולר ביום לארה"ב.  

אך בעוד טראמפ טוען שהמכסים יחזקו את התעשייה האמריקאית, השווקים מגיבים אחרת. מניות ענקיות התרופות בארה"ב צונחות בשבועות האחרונים למרות שהן בהגדרה מניות דפנסיביות (מניות שהביקוש למוצרים איתן ולא אמורים למכור פחות בתקופות של מיתון) והירידות נמשכות גם היום למרות שהשוק עולה. פייזר יורדת ב-2.4%, מרק ב-2%, ג'ונסון אנד ג'ונסון יורדות 2%, מרק ב2.1%, ואבווי צוללת ב-3.7%. גם טבע, חברת התרופות הישראלית שפועלת בשוק האמריקאי, לא נמלטה מהירידות, ומנייתה בצניחה כשהיום היא מאבדת 2.7%.   

למה החברות האמריקאיות נפגעות?

ההיגיון לכאורה פשוט: מכסים על תרופות מיובאות אמורים להגן על יצרניות מקומיות כמו פייזר, ג'ונסון אנד ג'ונסון, מרק ואבווי, ולתת להן יתרון תחרותי על פני יבוא זול מסין והודו. אז מדוע המניות שלהן דווקא יורדות? התשובה טמונה במורכבות שרשרת האספקה העולמית של תעשיית התרופות.  

כלכלנים ב-ING מציינים כי הצרכנים האמריקאים יהיו הנפגעים העיקריים ממכסים על תרופות, במיוחד מהודו – יצרנית מרכזית של תרופות גנריות זולות המהוות כ-90% מהמרשמים בארה"ב. עליית מחירים צפויה זו לא תחלוף מעל ראשן של החברות האמריקאיות בשקט. רבות מהן, למרות היותן "אמריקאיות", תלויות במרכיבים פעילים (API) המיובאים מחו"ל, בעיקר מסין והודו, בשל עלויות ייצור נמוכות יותר. מכסים על חומרי גלם אלה יעלו את עלויות הייצור שלהן, יצמצמו את שולי הרווח ויפגעו בתחרותיות.  

יתרה מכך, השוק חושש מתגובות נגד. סין, שקראה לדיאלוג אך הזהירה כי תילחם "עד הסוף" אם המצב יסלים, עשויה להטיל מכסים משלה על יצוא אמריקאי או להציף את השוק באג"ח אמריקאיות שהיא מחזיקה (כ-759 מיליארד דולר), מה שיביא לירידות נוספות בשווקים.  

טבע נפגעת: חשיפה כפולה

גם טבע, שמייצרת תרופות גנריות ופועלת באופן משמעותי בארה"ב, מושפעת מהמהלך. מצד אחד, עליית מחירי התרופות המיובאות עשויה לתת לה יתרון מסוים כיצרנית מקומית יחסית. אך מצד שני, טבע תלויה בשרשרת אספקה גלובלית, וכל עלייה בעלויות חומרי הגלם או תגובה סינית שתערער את השווקים תפגע גם בה.

קיראו עוד ב"גלובל"


הירידה במחיר המניות מביאה את המכפילים במניות התרופות למקרים לא מעטים של מכפילים חד ספרתיים, פייזר למשל נסחרת בפחות מ-8 על רווחי השנה הבאה. עם זאת, צריך לזכור שזה נובע מכך שיש סיכוי שהיא לא תצליח לספק את התחזיות ואת הרווח הצפוי, כי אם המכסים ישפיעו על חומרי הגלם אז מחירי התרופות יתייקרו, המרווחים ירדו, הכמויות יפחתו והרווח יירד.   

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    סך הכל צריכה לרשום את עצמה בארהב וזהו (ל"ת)
    טבע 09/04/2025 18:19
    הגב לתגובה זו