בורסת הונג קונג; קרדיט: טוויטרבורסת הונג קונג; קרדיט: טוויטר

אסיה מזנקת; הניקיי ממריא 8%, מה קורה בסין?

הכרזתו של נשיא ארה"ב על הקפאת מכסים למשך 90 יום, למעט מול סין, שלחה את וול סטריט לעליות חדות - והשווקים באסיה לא נשארו אדישים

אביחי טדסה |
נושאים בכתבה כלכלת סין

המסחר בבורסות אסיה מתנהל בעליות חדות, בהמשך לגל ההתאוששות בוול סטריט. העליות נרשמו לאחר הכרזת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הפסקת העלאת מכסים נגד רוב מדינות העולם לתקופה של שלושה חודשים, למעט סין. הצעד הפתאומי הוביל לרוח אופטימית בשווקים, במיוחד במדינות שנפגעו ממלחמות הסחר האחרונות.  וול סטריט רשמה את אחת מימי המסחר הסוערים והחיוביים ביותר מאז המשבר של 2008. מדד S&P 500 זינק ב-9.5%, העלייה היומית השלישית בגובהה מאז מלחמת העולם השנייה. הדאו ג'ונס טיפס כמעט 3,000 נקודות, עלייה של 7.8%, והנאסד"ק זינק ב-12%, העלייה היומית השנייה בגובהה מאז ומעולם.


הבורסה בטוקיו סיפקה את ההפתעה הגדולה של היום: מדד הניקיי מזנק ב-8.35% - העלייה החדה ביותר מזה שנים, בעוד שמדד הטופיקס הוסיף 7.5%. גם דרום קוריאה לא נותרה מאחור, כאשר מדד הקוספי קפץ ב-5.8% והקוסדאק, שמתמקד בחברות טכנולוגיה קטנות, התחזק ב-5.9%. אוסטרליה רשמה עלייה של 4.7%, ובסין עצמה העליות היו מתונות יותר, מדד CSI 300 הוסיף 1%, וההאנג סנג מהונג קונג התחזק ב-1.6%. כל זאת ברקע להחמרה ביחסים בין וושינגטון לבייג'ין, לאחר שארה"ב העלתה את המכסים על יבוא מסין לרמה של 125%, והתגובה הסינית לא איחרה להגיע עם מכסים בגובה 84% על מוצרים אמריקאיים.


אחת המנצחות הגדולות של היום הייתה חברת השבבים הדרום קוריאנית SK hynix, שמנייתה קפצה ביותר מ-10%. לפי דו"ח של חברת Counterpoint Research, החברה עקפה לראשונה את סמסונג בתחום הזיכרונות מסוג DRAM, עם נתח שוק של 36% לעומת 34% לסמסונג. המנוע המרכזי לצמיחה של SK hynix הוא ההובלה שלה בתחום זיכרונות HBM, רכיבי זיכרון מהירים במיוחד, קריטיים לשרתים שמריצים יישומי בינה מלאכותית. החברה מחזיקה בכ-70% מהשוק העולמי של רכיבים אלו. "זהו ציון דרך משמעותי עבור SK hynix", אמר ג'ונגקו צ'וי, אנליסט בכיר ב-Counterpoint. "היא מצליחה לענות על הביקוש המתמשך לזיכרון HBM בעידן של בינה מלאכותית".



על רקע העליות בבורסות אסיה, פרסום נתוני האינפלציה בסין חושף תמונה מדאיגה על מצבה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. בחודש מרץ רשם מדד המחירים לצרכן בסין ירידה שנתית של 0.1%, לאחר ירידה חדה יותר של 0.7% בפברואר. מדובר בנתון חלש מהציפיות המוקדמות, והוא שומר את הכלכלה הסינית בתוך סביבה דפלציונית, עם המשך מגמת ירידת מחירים שמאפיינת את החודשים האחרונים.. במקביל, מדד המחירים ליצרן (PPI) צנח ב-2.5% לעומת מרץ אשתקד, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר, וזו כבר הפעם ה-29 ברציפות בה נרשמת ירידת מחירים בסקטור הייצור. 


מדד הליבה, שמנטרל השפעות תנודתיות של מחירי מזון ואנרגיה, דווקא רשם התאוששות קלה עם עלייה של 0.5%, לאחר ירידה של 0.1% בפברואר – אך עדיין מדובר בקצב נמוך בהשוואה ל-0.6% שנמדד בינואר. הפער ההולך ומתרחב בין המחירים לצרכן לבין מחירי היצרן מדגיש את עומק האתגר של בייג'ין: מצד אחד, סימנים ראשונים להתייצבות בצריכה הפרטית, אך מצד שני, שחיקה מתמשכת במרווחי הרווח של התעשייה המקומית, שמתקשה להתמודד עם קריסת הביקוש העולמי. על רקע העלאות המכסים מצד ארה"ב והתגובה התקיפה מצד סין, החשש הוא שיצואני הענק של סין יתקשו לשמור על נתחי השוק שלהם. לכך מצטרפת מגמה כללית של ירידת מחירים שמכבידה על הרווחיות, ומאלצת את הממשלה הסינית למהר ולהשיק תוכניות עידוד נוספות לצריכה פנימית, בתקווה שהשוק המקומי יוכל למלא את החלל שהותירו לקוחות מעבר לים.

כעת, עיני השווקים נשואות לא רק למלחמת הסחר, אלא גם ליכולתה של סין לאזן את הכלכלה, לשקם את הביקושים המקומיים ולמנוע גל נוסף של האטה, שעלול לגלוש אל הכלכלות הסובבות אותה ולהכביד על הצמיחה העולמית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה