סין
צילום: Christian Lue on Unsplash

כלכלה חלשה, העם חזק - סין הקומוניסטית נגד ארה"ב

האם סין יכולה לספוג את הנפילה בסחר מול ארה"ב על רקע המכסים; מה מצב הכלכלה ולמה העם מגבה את המהלכים של הממשל הסיני ולא מוכן להיכנע?

עמית בר | (3)
נושאים בכתבה כלכלת סין סין

סין מוצאת את עצמה בימים אלו תחת לחץ חסר תקדים בעקבות מתקפת המכסים החדשה של דונלד טראמפ, שהטיל על סחורות סיניות מכסים בשיעור דרמטי של 104%. מדובר במהלך שמערער את היציבות הכלכלית הסינית, שכבר נמצאת בתקופה של האטה משמעותית.


כלכלת סין ב-2025: האטה, דפלציה ועלייה באבטלה

המשק הסיני, שנהנה במשך שנים מצמיחה חזקה, מראה סימני האטה ברורים בשנתיים האחרונות. בשנת 2024 התמ"ג צמח ב-5%, אבל תחזית 2025 מציגה ירידה נוספת בצמיחה ל-4.6%, בעיקר בגלל המתחים עם ארצות הברית וירידה בביקוש העולמי. בנוסף, סין מתמודדת עם דפלציה קלה: מדד המחירים לצרכן ירד במרץ 2025 ב-0.1% לעומת השנה הקודמת, ומדד המחירים ליצרן ירד בשיעור חד של 2.5%, מה שמאותת על האטה משמעותית בפעילות התעשייתית.


ברמת התעסוקה, שיעור האבטלה בסין עולה, במיוחד בקרב צעירים, כתוצאה מההאטה הכלכלית. הגירעון התקציבי הסיני גם הוא מתרחב וכעת עומד על כ-3% מהתמ"ג, והוא עלול לעלות עוד יותר בשל הצורך בהזרמת תמריצים נוספים למשק.


הסחר עם ארה"ב: מכה קשה לכלכלה הסינית

ב-2024 היקף הסחר בין סין לארה"ב הסתכם בכ-583 מיליארד דולר, מתוכם 438.9 מיליארד דולר ייצוא סיני לארה"ב ורק 143.5 מיליארד דולר ייבוא אמריקאי לסין. כלומר, לסין היה עודף סחר עצום של כ-295.4 מיליארד דולר מול ארה"ב. הטלת המכסים האמריקאים בשיעור של 104% עלולה לפגוע בצורה אנושה בייצוא הסיני, ולגרום להקטנת ההזמנות, לפיטורי עובדים ולהחרפת האבטלה.


התגובה הסינית: גאווה לאומית ונקמה כלכלית

ההנהגה הסינית בראשה שי ג'ינפינג  שרואה במהלך של טראמפ פגיעה קשה בכבוד הלאומי, מגיבה בצורה חריפה: הטלת מכסים נגדיים, הגבלת יצוא חומרי גלם קריטיים לארה"ב כמו אדמות נדירות, והגברת הפעילות הצבאית באזורי מחלוקת כמו ים דרום סין וטאיוואן. מבחינה פוליטית וחברתית, האווירה הציבורית בסין הופכת ללאומנית יותר, עם קולות להחרמת מוצרים אמריקאיים. נקמה סינית - הקלפים של שי ג'ינפינג נגד טראמפ. חשוב גם להבין את הראש של המנהיג ולהבין שככל הנראה פשרה מהירה לא תהיה, אם כי הכל פתוח - מס' 2 בעולם: מי אתה שי ג'ינפינג, קיסר סין שנלחם ראש בראש נגד טראמפ?


האם סין על סף משבר?

למרות המצב הקשה, הכלכלה הסינית עדיין חזקה מספיק כדי לעמוד בפני המשבר בטווח הקצר. אבל אם מלחמת הסחר תתארך למספר חודשים, סין תצטרך לנקוט ברפורמות פנימיות משמעותיות, במיוחד בעידוד הצריכה המקומית, כדי להימנע ממשבר כלכלי עמוק. עם זאת, הלחץ הפוליטי והגאווה הלאומית עלולים לגרום להחלטות שעלולות להחריף את המשבר במקום לפתור אותו. זאת מלחמה כלכלית אבל זו מלחמה על דרך. הסינים הם קומוניסטים, אמריקה היא מעוז הקפיטליזם. מדובר בשתי גישות מנוגדות שמחלחלות גם בתחומים אחרים ויוצרים בהגדרה הבדלים גדולים בין שני העמים. 

ההבדלים האלו לא הפריעו לעסקים בין המדינות לפרוח, עד שטראמפ אמר - עד כאן. טראמפ סבור שסין ומדינות העולם מנצלות את ארה"ב. הן מוכרות לה בהיקפים גדולים ולא קונים ממנה מספיק, הוא רוצה לשנות את הגירעון הזה ועל הדרך כמובן זה יוביל להקטנת חובות ולשיפור בכלכלה. מול כולם זה יכול להצליח. השיחות יהיו קשות, אבל סיכוי טוב שמול רוב המדינות יגיעו להסדר על שיעור המכסים. מול סין זה לא מצליח. זו הגאווה הסינית וזו החשיבות הכלכלית של המכסים האלו שיפגעו בה משמעותית וזו הגאווה והדרך. 

קיראו עוד ב"גלובל"

   

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אנונימי 10/04/2025 12:04
    הגב לתגובה זו
    מצחיק כלכלה חלשה עם חזק כאילו במשטרים טוטליטריים מישהו שואל דעתו של עם !!!
  • 2.
    החיים 10/04/2025 08:25
    הגב לתגובה זו
    משברים מולידים רפורמותאם זה מה שיקרה בסיןבטווח הארוך ארהב תחלש וסין תתחזקוארהב תאבד את מנוף הלחץ היחידי שהיה לה על סיןסין תתנתק מהתלות ביצוא בעיקר של זבל זול לארהב
  • 1.
    פלישת סין לטייוואן בימים הקרובים תרסק את הבורסה בארצות הברית. (ל"ת)
    סין פולשת לטייוואן. 10/04/2025 08:06
    הגב לתגובה זו