
"הקפאת המכסים לא משנה את התמונה, אבל עדיין יש נקודות אור בשוק"
דיוויד רוזנברג, אחד מהאנליסטים הפסימיים יותר לגבי שוק ההון, דווקא נוקט גישה מאוזנת יותר בתקופה הזו: "אני לא צופה ראלי גדול ב-S&P 500, אבל אפשר להרוויח יפה מאוד במקומות אחרים"; מה הוא חושב על מלחמת הסחר, על ריבית הפד' ועל מניות הבינה המלאכותית?
דיוויד רוזנברג הוא אחד מהאנליסטים הוותיקים בוול סטריט והוא ידוע בגישתו הפסימית לגבי השווקים. הוא היה בין הראשונים לחזות את המשבר הכלכלי הגדול של 2008 כבר בשנת 2000 כשעבד במריל לינץ', והוא המשיך להיות מזוהה עם תחזיות פסימיות לאורך השנים. עם זאת, למרות הסיבות הרבות להיות פסימי עכשיו, רוזנברג דווקא נוקט גישה מתונה יותר.
רוזנברג מציין שהוא רואה שילוב של אווירה שלילית בשווקים ושל מכירות יתר שעשויות להציף הזדמנויות בטווח הקצר. הוא אומנם לא צופה ראלי ב-S&P 500 או בשוק המניות האמריקאי בכלל, אבל הוא רואה הזדמנויות במקומות אחרים כמו זהב, מניות באסיה ומניות באירופה.
"הקפאת המכסים לא באמת משנה את התמונה"
רוזנברג מציין שלמרות ההתאוששות החדה שראינו אתמול בשווקים, המדדים עדיין נמוכים יותר מאיפה שהם היו לפני הכרזת טראמפ על המכסים בשבוע שעבר, והוא לא מאמין שהקפאת המכסים משנה מהותית את התמונה: "מלחמת הסחר מול סין עולה הילוך. משקי בית וחברות משוועים ליציבות, והם פשוט לא מקבלים אותה", הוא אומר.
הוא מציין שהנזק של מלחמת הסחר העולמית יהיה חמור מאוד: "אין מנצחים במלחמת סחר, רק מפסידים. אנחנו מתקרבים לנקודת האל־חזור, וזה מסוכן".
למרות שרוזנברג ידוע כאנליסט פסימי יותר, הוא מזכיר כי בתקופות רבות בעבר דווקא החזיק בתחזית שורית. כך למשל לאחר השפל של מרץ 2020, הוא המליץ על השקעה בתחומים הקשורים לעבודה
מהבית ולמשלוחים. "אני אולי מצטרף מאוחר, אבל אף פעם לא הפסדתי כסף על פני שנה אחת בכל הקריירה שלי, וזה מה שחשוב". הוא מסביר את גישתו השמרנית: "אני שונא להפסיד כסף. גדלתי אצל הורים שחיו בתקופת השפל הגדול, ולמדתי מהם לשמור על ההון. אני לא מכוון למכה גדולה, אני
אוהב ניצחונות קטנים".
מה הוא חושב על הריבית ועל החששות ממיתון?
רוזנברג חושב שהפד' נמצא במלכוד והוא צריך לקבל החלטה תחת הסיכון מצד אחד להאטה בצמיחה ומצד שני לקפיצה באינפלציה. הוא גם מציין שהפד' עדיין חי תחת הטעות שלו ב-2021 כשהוא הגדיר את האינפלציה כ"זמנית", מה שגורם לו לנקוט בזהירות בתקופה הזו, ואולי יותר מדי: "פאוול מעדיף לנהל כלכלה במיתון מאשר לאבד אמינות", הוא אומר.
רוזנברג צופה שהפד' יתחיל להוריד את הריבית, אבל רק במחצית השנייה של השנה ובאגרסיביות: "זה יהיה מאוחר מדי, אבל זו לא תהיה הפעם הראשונה מדי שהפד' מאחר. כשהריבית תרד, זה כבר יהיה אחרי שלכולם ברור שהכלכלה בהאטה", הוא מציין.
רוזנברג גם מציין שרוב החסכונות שמשקי הבית צברו בתקופת הקורונה נעלם, וזה עשוי להיות אחד מהגורמים הבולטים שיביאו להאטה בצריכה לצד המדיניות התנודתית של הממשל: "מדיניות הסחר מתנהלת בצורה אקראית ומבלבלת. חוסר הוודאות הזה פוגע באמון, והפגיעה תורגש בתוצר כבר בשנה הקרובה", הוא אומר.
- אשרי המאמין: כן פייט צופה הכנסות של 685 מיליון דולר
- טראמפ - לנסות להבין אותו ולאן הוא חותר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אז איפה בכל זאת כדאי להשקיע?
למרות שרוזנברג עדיין די פסימי לגבי השווקים האמריקאיים, הוא מזהה מקומות אחרים בהם עדיין אפשר למצוא הזדמנויות למרות הסיכונים של השלכות מלחמת הסחר. הוא מציין לחיוב את מניות הביטחון באירופה ואת השווקים באסיה. בצעד חריג, רוזנברג מציין לחיוב גם את הין היפני: "הין יכול להניב תשואות כמו של מניות. זו התחזית הכי חזקה שלנו כרגע", הוא אומר.
לגבי אג"ח, הוא מעריך שכשהפד' יתחיל להוריד ריבית, אג"ח ארוכות טווח, כמו האג"ח ל־20 שנה, יהיו מעניינות. גם מחיר הנפט, שירד בשל חשש למיתון וצמצום ייצור של אופ"ק+, מתקרב לרמות קנייה אטרקטיביות.
רוזנברג גם אופטימי לגבי השקעה בזהב. כבר שנים הוא ממליץ עליו כעוגן בתיק השקעות, ובטווח הארוך הוא מעריך שהזהב יכול להכפיל את ערכו. התחזית שלו לטווח הקצר היא למסחר בטווח, אך בטווח של חמש שנים, יעד של 6,000 דולר לאונקיה נראה לו סביר. "אם באמת
ניכנס לעידן חדש בכל הנוגע לסחר גלובלי, לצד אפילו פגיעה במעמד של הדולר, הזהב ייהנה מכך מאוד".
רוזנברג גם מתייחס למניות הבינה המלאכותית שירדו לאחרונה אחרי זינוקים חדים בשנתיים האחרונות: "בשלב מסוים, השוק תימחר צמיחה של 20% ברווחים
לחמש השנים הקרובות, פי שלושה מהממוצע ההיסטורי. זו הנחה לא מציאותית", הוא מסביר. לדבריו, העלייה במכפילים היא תוצאה של אופטימיות מופרזת, תופעה שלדבריו חוזרת על עצמה בשווקים.