המיליארד ריי דליו
צילום: Harry Murphy / Web Summit via Sportsfile

ריי דליו לטראמפ: כך תנצח את סין בלי לשבור את השווקים

מייסד ברידג'ווטר, ריי דאליו, טוען שיש דרך נכונה לטפל בחוסר האיזון מול סין, בלי לפוצץ את המערכת הפיננסית. השהיית המכסים על שאר העולם? צעד בכיוון הנכון, אבל הדרך עוד ארוכה

אביחי טדסה | (2)
נושאים בכתבה ריי דליו

החלטתו של הנשיא דונלד טראמפ להשהות את העלאת המכסים על רוב מדינות העולם למשך 90 יום, התקבלה בברכה בקרב כמה מהשמות הגדולים בוול סטריט ובראשם המשקיע המיליארדר ריי דליו, מייסד קרן הגידור ברידג'ווטר. דליו, שמחזיק בקשרים ארוכי שנים עם סין, סבור שהמהלך של טראמפ עשוי להוות נקודת מפנה חיובית, כל עוד ינוהל נכון. לדבריו, יש נוסחה פשוטה ליצירת פתרון הדדי שיפחית את המתחים ויביא לצמיחה בשני הצדדים.


דליו, שביקר לראשונה בסין כבר בשנות ה-80 והיה בין הזרים הראשונים שפתחו שם פעילות גידור, מתאר מתווה לפתרון שיספק גם את ארה"ב וגם את סין. לדבריו, אחת הדרכים להקל על חוסר האיזון בין המדינות היא לאפשר לרנמינבי (היואן הסיני) להתחזק מול הדולר, תהליך שיכול להתבצע על ידי מכירת נכסים דולריים מצד סין במקביל למדיניות פיסקלית ומוניטרית מרחיבה. המטרה: לעודד ביקושים מקומיים בסין תוך בלימת יתרון המטבע שהוביל לאי-שוויון בסחר. "זה יהיה מהלך של Win-Win", הוא טוען, "אם במקביל סין גם תטפל בחובות המקומיים שלה ותבצע רה-ארגון יסודי, נוכל לסיים את עידן חוסר האיזון הפיננסי ולהתחיל מחדש".


האמירה של דליו מגיעה בדיוק כשסין מאיצה את הפיחות ביואן. השבוע, הבנק המרכזי הסיני קבע את הרף היומי ברמה הנמוכה ביותר מאז ספטמבר 2023, והיואן בשוקי החוץ ירד לשפל היסטורי מאז היווסדו ב-2010. הפיחות אמנם מקל על היצואנים, אבל מאותת על מערכת פיננסית מתוחה במיוחד. המתיחות הזו מגולמת היטב גם בתגובה של השווקים למלחמת הסחר: ירידות של 12% במדד S&P 500 בתוך ארבעה ימי מסחר, וזינוק בתשואות האג"ח האמריקאיות. דליו לא נשאר אדיש: "זו קריאת השכמה למשקיעים. מי שנבהל מהתנודות האחרונות צריך להבין, גרסה חמורה יותר תגיע בעתיד, וזה הזמן לבנות תיקים עם פחות סיכון בלתי נסבל". המסר שלו ברור: טראמפ אולי נסוג חלקית, אבל המשחק הפוליטי-פיננסי רק מתחיל.



בהתבטאות מוקדמת יותר השבוע, עוד לפני שטראמפ הודיע על השהיית המכסים, ריי דליו כבר זיהה את העומק האמיתי של המשבר: לא מדובר רק במהלך טכני של גביית מסי יבוא, אלא בתסמין למשהו עמוק בהרבה, שינוי יסודי בסדר הכלכלי העולמי. לדבריו, המכסים הם תוצאה של חוסר איזון מתמשך במערכת הסחר, חוב ציבורי מתנפח, אי-שוויון הולך ומתרחב, ואובדן אמון בין מעצמות. דליו מזהיר שזהו תהליך שחוזר בהיסטוריה רק "פעם בדור", והפעם הוא עלול להיות מלווה בתגובה כלכלית חריפה: סטגפלציה, חוסר יציבות מוניטרית, ופגיעה במעמד הביניים. 

לדבריו, ארה"ב כבר לא יכולה להמשיך להסתמך על המודל שבו היא צורכת בהיקפים אדירים, מייבאת בזול מסין, ומממנת את עצמה באמצעות חוב. היחס חוב-תמ"ג של 120% הוא נורת אזהרה ברורה. לכן, גם אם המטרה של טראמפ לצמצם את החוב ראויה בעיניו, הדרך צריכה להיות מדודה ומחושבת. דליו מבין את הרצון של טראמפ להחזיר איזון לשולחן, אבל טוען שמכסים לא יכולים לבוא בהפתעה וללא תוכנית מגירה. אם ארה"ב וסין לא יובילו תהליך הדרגתי ושקול של רה-איזון כלכלי, העולם עלול להיגרר למשבר של ממש, כזה שלא ייעצר רק בהצהרות אלא ידרוש שינוי עמוק בכללי המשחק.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    אנונימי 12/04/2025 13:49
    הגב לתגובה זו
    אין צורך להטיל מכסים בעידן החדש סין צריכה לאפשר ליואן להתחזק מול הדולר התוצאה מבחינת ארהב תהיה זהה להטלת מכסים.האפשרות השניה היא לאבד את אמון החברות ולגרום לבירחת משקיעים וקריסת הכלכלה.
  • 1.
    אנונימי 10/04/2025 14:48
    הגב לתגובה זו
    סין היא השודד הגדול בהיסטוריה של מידע .פטנטים ומחקר.