
אינטל נופלת ב-5%, מה הסיבה?
דו"ח חדש חושף כי ליפ-בו טאן, שנכנס לתפקידו כמנכ"ל אינטל במרץ, מחזיק מניות במאות חברות טכנולוגיה בסין, כולל כאלה שקשורות לצבא הסיני - מה שמעורר דאגה בקרב בעלי מניות ומקבלי החלטות בארה"ב
ליפ-בו טאן, המנכ"ל החדש של אינטל Intel Corp -0.7% , נמצא במרכז סערה מתפתחת בעקבות חשיפה לפיה הוא מחזיק השקעות נרחבות בתעשיית ההייטק הסינית - כולל בחברות המקושרות לצבא הסיני. הדו"ח, שפורסם על ידי רויטרס ונתמך ברישומים
רשמיים בסין ובארה"ב, מעורר שאלות קשות לגבי ניגוד עניינים אפשרי בתקופה שבה אינטל מעורבת בפרויקטים רגישים של הממשל האמריקאי. בתגובה לדיווח, מניית אינטל מאבדת כ-5% מערכה.
לפי הדו"ח, טאן שולט בלמעלה מ-40 חברות וקרנות סיניות, ומחזיק החזקות מיעוט בלמעלה מ-600 חברות נוספות דרך גופים שהוא מוביל או בבעלותו - בהם Walden International שהקים כבר ב-1987, וכן החברות Sakarya Limited ו-Seine Limited הרשומות בהונג קונג. חלק מהחברות האלו מקבלות מימון ותמיכה ישירה מגופים ממשלתיים סיניים, ואף חלקן, על פי הדיווח, מזוהות עם צבא השחרור העממי של סין.
למרות זאת, החוקים האמריקאיים הנוכחיים אינם מגבילים השקעות פאסיביות, כלומר החזקות שאינן מעניקות שליטה ישירה או גישה לטכנולוגיה. כך שלכאורה, אין בכך הפרה של תקנות הייצוא או החוק האמריקאי. עם זאת, הנראות
הציבורית של מנכ"ל החברה האמריקאית מהגדולות בעולם, שמחזיק השקעות באלפי גופים בסין, מעוררת דאגה, במיוחד כשמדובר בתחום הרגיש של שבבים וציוד טכנולוגי ביטחוני.
החשיפה הזו מגיעה בעיתוי מורכב, כאשר אינטל מספקת רכיבים קריטיים עבור תוכניות ביטחוניות של הממשל האמריקאי, ויחסי וושינגטון–בייג’ין ממשיכים להיות מתוחים סביב נושאים טכנולוגיים וביטחוניים. בעלי מניות בחברה כבר הביעו חשש מהשלכות פוטנציאליות על אמון הציבור והרגולציה, ומקורות בשוק מעריכים כי רשויות אמריקאיות עשויות לבחון האם יש צורך להחמיר את ההגבלות על השקעות מסוג זה.
טאן, מצדו, טרם התייחס פומבית לפרסום. באינטל לא התקבלה תגובה רשמית לדיווח עד כה. עם זאת, ברקע לשיח הציבורי והפוליטי הגובר סביב תלות הטכנולוגיה האמריקאית בסין, נראה שהנושא לא יירד מסדר היום בקרוב.
לאחרונה דווח כי אינטל ו-TSMC מנהלות מגעים מתקדמים להקמת מיזם משותף, שבמסגרתו צפויה TSMC לרכוש נתח של כ-20% מפעילות הייצור של אינטל, מהלך שעשוי לספק לחברה האמריקאית חיזוק כלכלי ותפעולי במאמץ להחזיר את יחידת הייצור שלה לרווחיות. אף שההסכם טרם נחתם, הוא משתלב היטב עם יעד אסטרטגי של הממשל האמריקאי להחזיר את ייצור השבבים המתקדמים לתוך גבולות ארה"ב. מבחינת TSMC, מדובר בהזדמנות להרחיב את הנוכחות האמריקאית שלה ולהתמודד עם הלחצים הגוברים סביב מעמדה בטאיוואן.
עם זאת, על רקע הדיווחים האחרונים על כך
שליפ-בו טאן, מנכ"ל אינטל, מחזיק החזקות נרחבות במאות חברות טכנולוגיה סיניות, כולל כאלו המזוהות עם הצבא הסיני, המשקיעים נותרים זהירים. גם אם שיתוף הפעולה עם TSMC עשוי לשדר מסר של איזון גיאופוליטי, קשה להתעלם מהשאלה העקרונית: כיצד ייתכן שמי שעומד בראש אחת הספקיות
המרכזיות של טכנולוגיה אמריקאית רגישה, מעורב כלכלית באופן עמוק כל כך בתעשייה הסינית?
- 3.אינטל במצב נואש לקראת חדלות פרעון. 11/04/2025 20:39הגב לתגובה זועצוב אבל אינטל בדרך ל CHAPTER 11 פירוק מרצון כבר החל.
- 2.נוחי 11/04/2025 20:08הגב לתגובה זומי מחזיק במניות
- 1.לרון 11/04/2025 19:20הגב לתגובה זוחברות צריכות מעל כל נתוניהן ....מזל! וכשאין מזל.....