דונלד טראמפ; קרדיט: טוויטרדונלד טראמפ; קרדיט: טוויטר

התשואות מזנקות והדולר נופל: שוק האג"ח מאותת חוסר אמון

למרות שטראמפ נסוג חלקית ממדיניות המכסים, המשקיעים ממשיכים למכור אגרות חוב, הדולר נחלש לשפל של שלוש שנים, ומומחים בשוק מזהירים כי משהו עמוק קורה מתחת לפני השטח

אביחי טדסה | (5)

סערת המכסים של טראמפ מטלטלת את שוקי ההון, אך לאו דווקא בדרך הצפויה. במקום לראות בריחה לנכסים בטוחים כמו אג"ח ממשלתיות, שוק האג"ח האמריקאי חווה את אחד השבועות הסוערים ביותר מאז שנות ה-80. במקביל, הדולר צנח לרמות שלא נראו מאז 2021, והמשקיעים מגלים סימנים הולכים וגוברים של חוסר אמון ביציבות הכלכלית של ארה"ב.


התשואות על האג"ח הממשלתיות האמריקאיות זינקו השבוע בשיעור שלא נרשם מאז תחילת עידן רייגן. התשואה על אג"ח ל-30 שנה טיפסה ב-57.4 נקודות בסיס והגיעה ל-4.96% - הזינוק השבועי החד ביותר מאז דצמבר 1981. גם אג"ח ל-10 שנים רשמה עלייה חריגה של 56.9 נקודות בסיס לרמה של 4.561%. הכלכלן הראשי של BMO, דאגלס פורטר, סיכם זאת כך: "זה לא התנהגות רגילה בתקופה של מתח בשווקים". העליות בתשואות מגיעות דווקא בתקופה שבה היה מצופה מהאג"ח לתפקד כ"מקלט בטוח", במיוחד נוכח התנודתיות החדה במדדי המניות מאז הכרזת המכסים ב-2 באפריל. למרות שטראמפ נסוג חלקית מהמהלך ונתן הארכה של שלושה חודשים לרוב המדינות, זה לא הצליח להרגיע את החששות באג"ח, אולי להפך.


הדולר האמריקאי נפל השבוע ב-2.9% מול סל המטבעות, וצלל לשפל של שלוש שנים במדד DXY. במקביל, אנליסטים מצביעים על כמה גורמים אפשריים ליציאה מהאג"ח האמריקאיות: מכירות של גופים זרים, צמצום סיכונים מצד גופי השקעות גדולים, וכן פירוק עסקאות ממונפות מסוג "basis trade" - עסקאות שמנסות להרוויח מהפרשי תמחור בין חוזים עתידיים לאג"ח ממשלתיות.


טורסטן סלוק, הכלכלן הראשי של אפולו גלובל מנג'מנט, התריע השבוע כי כל אחד מהגורמים האלה, או כולם יחד, עלול ליצור אפקט שרשרת. משרד האוצר מנסה להרגיע וטוען כי אין שיבושים מבניים בשוק, אך ההתרחבות בתשואות לצד היחלשות הדולר מאותתים על שינוי בגישת המשקיעים.

גם נשיא הפד של מיניאפוליס, ניל קשקארי, אישר שיש לחצים מסוימים, אך לא רואה עדיין התפרקות עמוקה בשוק. עם זאת, יותר ויותר כלכלנים מדגישים שהדינמיקה הנוכחית אינה רגילה, וייתכן שהיא משקפת ירידה מתמשכת באטרקטיביות של נכסים אמריקאיים.


בהמשך לאי הוודאות שמטלטלת את שוק האג"ח האמריקאי, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון, שיגר אזהרה בולטת: "תהיה מהומה בשוק האג"ח, והפד ייאלץ להתערב, אבל רק כשהלחץ יגיע לשיא". דיימון, שהתייחס לנושא במהלך שיחת המשקיעים של הבנק, הזהיר כי שלל רגולציות בנקאיות שנכנסו לאחר משבר 2008, ובראשן כללי ההון הנוקשים, מרחיקים את הבנקים מהשוק בדיוק כשיש צורך בהם כמתווכים. התוצאה, לדבריו, היא ירידה חדה בנזילות בשוק האג"ח, תופעה שמעצימה את התנודתיות ומשפיעה באופן ישיר על כל יתר שוקי ההון, ממניות ועד משכנתאות. 


דיימון מתייחס במיוחד ל-SLR - מדד רגולטורי המחייב את הבנקים לשמור רזרבות הון גם על אג"ח ממשלתיות, וטוען שיש מקום להחריג את שוק האג"ח ממנו, כדי לאפשר לבנקים להחזיק יותר חוב ציבורי מבלי לפגוע ביחסי ההון שלהם. אך לדבריו, הבעיה רחבה יותר: "יש רשימה שלמה של רגולציות עם פגמים עמוקים שמונעות מהבנקים להשתתף בשוק כשהם הכי נדרשים". לדבריו, ללא שינוי בגישה הרגולטורית, הפד עלול להיקלע שוב למצב שבו הוא נאלץ לקנות אג"ח בעצמו - תרחיש דומה למה שקרה במהלך משבר הקורונה, אז השוק קפא והתערבות ישירה של הבנק המרכזי הפכה לחבל ההצלה האחרון. דבריו של דיימון מצטרפים לחששות גוברים מצד משקיעים כי העלייה החדה בתשואות, היחלשות הדולר, והירידה בנזילות - כולם אותות לכך שהמנגנונים הרגילים שמייצבים את שוקי ההון כבר לא פועלים כבעבר. ולמרות שכרגע הפד מנסה לשדר רוגע, גובר הסנטימנט בשווקים שמשהו עמוק משתנה, לא רק במדיניות המכסים, אלא באופן שבו שוק ההון האמריקאי עצמו מתפקד.

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    פדרל 12/04/2025 08:58
    הגב לתגובה זו
    הפדרל מתגלה כמקור שחיתות ומחלק כסף למקורבים שהם הבנקים המסחריים ואגח ממשלתיות..כסף מושחת שלא מחלחל למטה. אבל כולם משלמים אותו
  • 4.
    עושה חשבון 12/04/2025 08:35
    הגב לתגובה זו
    הגירעון גדל ללא שליטה . זו הסיבה לעלייה בתשואות האגח וירידה $ כמו בעולם השלישי.
  • 3.
    החיים 12/04/2025 06:51
    הגב לתגובה זו
    טראמפ הצליח לרסק את הכלכלה האמרקאית בכמה שבועותהצרכנים האמרקאים לא יסלחו על האינפלציה ריבית גבוהה גם אם הפד יוריד ריבית מה שקובע זה ריבית האגח הארוך
  • 2.
    אנונימי 12/04/2025 03:08
    הגב לתגובה זו
    באגח הארוך ביותר ל 30 שנה המחיר שהתחיל במינוס 2% יומי סיים בפלוס 2% יומי.כלומר התשואות ירדו.
  • 1.
    ארהב בחדלות פרעון 11/04/2025 23:12
    הגב לתגובה זו
    הסינים מוכרים את אגרות החוב הזבל של ארצות הברית. יתרות מטבע החוץ של ישראל באגחים זבל האילו.