
מקדימים ביקושים - הייצוא מסין זינק ב-12% במרץ
טראמפ אומנם הקפיא את העלאת המכסים על מדינות העולם כולל סין והחריג מוצרים טכנולוגיים, אבל הלקוחות לא מחכים להתפתחויות ומקדימים הזמנות ליתר ביטחון; בכמה קפץ הייצוא מסין לארה"ב?
המשקיעים והצרכנים אומנם נשמו לרווחה בשבוע שעבר אחרי שטראמפ הודיע על הקפאת הגל השני של המכסים לתקופה של 90 יום, ולאחר מכן גם החריג מוצרים בתחומים כמו טכנולוגיה, אבל מפלס אי הוודאות עדיין גבוה והלקוחות לא רוצים לקחת סיכונים מיותרים - הם מזמינים מעכשיו כמויות גדולות יותר של מוצרים בכדי להגן על עצמם עד כמה שאפשר, מה שהביא לזינוק של 12.4% בייצוא מסין בחודש מרץ לעומת התקופה המקבילה, גבוה כמעט פי 3 מהצפי שהיה לעלייה של 4.4%.
ארה"ב היא עדיין שותפת הסחר הגדולה של סין כשהיא מהווה כ-10% מסך הסחר שיש בין שתי המדינות. גם האמריקאים הקדימו ביקושים, בחודש מרץ הייצוא של סין לארה"ב עלה ב-9.1% לעומת חודש מרץ בשנה שעברה, כשמצד שני הייבוא של מוצרים אמריקאיים לסין ירד ב-9.5%. הייצוא מסין למדינות דרום מזרח אסיה קפץ במרץ ב-11.6% כשוויטנאם התבלטה עם קפיצה של 19%. במקביל, הייצוא של סין לאיחוד האירופי גדל ב-10.3% בזמן שהייבוא ירד ב-7.5%.
התחום שהציג את הזינוק החד היותר היה תחום המוליכים למחצה - שם הייצוא במרץ זינק ב-25%, בעוד הייצוא של מתכות מיוחדות זינק ב-20%.
אחרי החרגת המוצרים הטכנולוגיים והקפאת המכסים, כללה גם הקפאת מכס של 145% על מוצרים מסין, הסיניים עדיין לא מרוצים. משרד המסחר הסיני הגדיר את פטורי המכסים שהעניקה ארה"ב למוצרים טכנולוגיים כ"צעד קטן ולא מספק" וקרא לנשיא האמריקאי דונלד טראמפ "לבטל לחלוטין" את המכסים ההדדיים: "אנו דוחקים בארה"ב להקשיב לקולות ההגיוניים של הקהילה הבינלאומית והגורמים המקומיים, לעשות צעד גדול בתיקון טעויותיה, לבטל לחלוטין את הפעולה השגויה של 'מכסים הדדיים', ולחזור לדרך הנכונה של פתרון חילוקי דעות באמצעות דיאלוג שוויוני המבוסס על כבוד הדדי".
אך הקדמת הביקושים תשפיע על החברות?
הקפאת המכסים הביאה לעלייה במניות הסיניות והן ממשיכות לעלות על רקע הדיווחים על העלייה בביקושים כיוצא מהגידול בייצוא. בטייוואן, מניית פוקסקון (Foxconn), היצרנית הגדולה ביותר של מכשירי האייפון עבור אפל, עולה כעת בכ-3%. חברת קוונטה (Quanta), המייצרת מחשבים ניידים, רושמת זינוק של כ-2.6%, ואילו אינונטק (Inventec), המייצרת גם שרתי בינה מלאכותית, מתחזקת בכ-4%.
- לפני המכסים - העודף המסחרי של סין הגיע ל-103 מיליארד דולר
- אפל מתאוששת? - האייפון חזר למקום הראשון בנתח שוק ברבעון
החברות האלו חוות עכשיו עלייה בביקושים כי הלקוחות חוששים שעוד מספר חודשים המכסים יחזרו ויקשו על העסקים. הקדמת הביקושים עכשיו בכל מקרה תשפיע על החברות בהמשך - גם אם המכסים לא יחזרו בתצורה שמכבידה משמעותית על העסקים, ללקוחות כבר יהיו מלאים יחסית גבוהים ולכן לא יהיה להם צורך לקנות מוצרים חדשים. ראינו את ההשפעה של הקדמת ביקושים במספר תחומים גם בתקופת הקורונה, כמו למשל בתחום המכשירים הניידים - בשיא המגפה כשכולם היו בבית המכירות של מחשבים ניידים וטאבלטים למשל זינקו. שנה לאחר מכן המכירות נפלו כי אנשים לא קונים מחשב חדש כל שנה. יכול להיות שנראה תופעה דומה גם עם החברות הסיניות, אבל עם אי הוודאות הגבוהה כאמור קשה לדעת מה יהיה בהמשך.