
טראמפ: "אודיע השבוע על מכסים על מוליכים למחצה"
הזיגזג של טראמפ נמשך - אחרי שהחריג בשבוע שעבר מחשבים, סמארטפונים ושבבים מהמכסים החדשים, הנשיא אמר לעיתונות שהוא יודיע השבוע על מכסים על מוליכים למחצה, שצפויים להיכנס לתוקף עוד חודש-חודשיים, אם כי צפויה גמישות מול החברות בסקטור; בינתיים המשקיעים לא מתרגשים והמניות עולות במסחר המוקדם
טראמפ ממשיך לזגזג - בשבוע שעבר טראמפ מצמץ פעמיים, פעם אחת כשהודיע על הקפאת כלל המכסים החדשים אחרי שסין הטילה מכסים של 84% על ארה"ב, ופעם שנייה כהודיע כי יחריג סמארטפונים, מחשבים ושבבים מהמכסים החדשים. עכשיו טראמפ שוב נוקט קו תקיף - הנשיא אמר לעיתונאים שהוא יכריז השבוע על מכסים על ייבוא מוליכים למחצה, מה שגם עשוי לרמוז שהפטור על סמארטפונים, מחשבים ומכשירים קושרים נוספים לא יחזיק הרבה זמן.
"אנחנו נוקטים בצעדים האלו כי אנחנו רוצים לייצר את השבבים, המוליכים למחצה ושאר הדברים אצלנו במדינה", אמר טראמפ לכתבים. הוא סירב לומר האם מוצרים מסוימים כמו סמארטפונים יקבלו פטור מהמכסים, אך הוסיף: "צריך להראות מידה מסוימת של גמישות. אף אחד לא צריך להיות כל כך נוקשה". מוקדם יותר באותו יום, טראמפ הכריז על חקירה חדשה של משרד הסחר בתחום המוליכים למחצה. "אנחנו בוחנים את תחום השבבים ואת כל שרשרת האספקה האלקטרונית במסגרת חקירות המכס לביטחון הלאומי הקרובות", פרסם ברשתות החברתיות.
כאמור הבית הלבן הודיע בסוף השבוע האחרון על החרגה של מוצרי טכנולוגיה מתכנית המכסים החדשה, מה שהפיח תקווה בתעשיית הטכנולוגיה שמקווה להימנע מהיקלעות למלחמת הסחר בין סין לארה"ב, אך מהר מאוד התברר שההקלה חלקית, והסערה רחוקה מסיום.
שר המסחר האמריקאי, הווארד לוטניק, הבהיר כי מוצרי טכנולוגיה חיוניים מתוצרת סין, כולל סמארטפונים, מחשבים ומוליכים למחצה,ייכללו במסגרת תכנית מכסים נפרדת שתיכנס לתוקף בחודשיים הקרובים. לדבריו, המכסים הללו לא יהיו חלק ממדיניות ה"מכסים ההדדיים" שדרכם עלו בשבוע שעבר שיעורי המכס על מוצרים סיניים ל-125%. לוטניק הסביר כי המכסים החדשים הם "מכסים ממוקדים" שיחולו על תחומי הטכנולוגיה, התרופות והאלקטרוניקה' תוך מטרה להחזיר את הייצור אל תוך גבולות ארה"ב. "הם אמנם מוחרגים ממכסי הגומלין", אמר לוטניק, "אבל הם ייכללו במכסים ספציפיים על שבבים, שיכנסו לתוקף כנראה תוך חודש-חודשיים".
- לקראת דוחות ASML: "יצרנים לא יוותרו על ציוד איכותי בגלל מכסים"
- לפני המכסים - העודף המסחרי של סין הגיע ל-103 מיליארד דולר
איך המכסים ישפיעו על חברות השבבים?
המכסים שטראמפ יטיל על מוליכים למחצה צפויים להשפיע בעיקר על מוליכים למחצה שמיוצרים אצל חברות כמו TSM ונמכרים לחברות כמו אנבידיה למשל. מי שצפויה להנות במצב כזה היא אינטל שמנסה לפתח את פעילות הייצור שלה בארה"ב. אך עם זאת, נראה שהמשקיעים לא חוששים בינתיים - מניית אנבידיה עולה ב-2.5% במסחר המוקדם, TSM ב-0.5% וברודקום ב-2%.
המשקיעים לא מתרגשים כנראה בגלל שתי סיבות עיקריות - הראשונה היא שהם כבר מתקשים להאמין למה שיוצא לטראמפ מהפה, בעיקר אחרי שלקח צעד אחורה עם הקפאת המכסים אחרי שסין הודיעה על מכסים גבוהים מצדה. אם טראמפ ינקוט במהלך מול התעשייה שהיא הכנראה החשובה בעולם, הוא צפוי להיתקל שוב בתגובה משמעותית שאולי תשנה את החלטתו שוב.
הסיבה השנייה היא שמכסים על מוליכים למחצה ייפגעו בחברות אמריקאיות ולכן טראמפ צפוי להיות מולן גמיש במיוחד. כמעט כל חברות השבבים הגדולות האמריקאיות, אנבידיה, ברודקום, AMD, קוואלקום ועוד, רוכשות מוליכים למחצה מהמזרח. טראמפ מצדו רוצה שהחברות יסתמכו על ייצור אמריקאי, אבל לא בטוח שהעברה של כמויות כאלו של ייצור לארה"ב היא ריאלית וכלכלית, וגם אם כן אלה מהלכים שיקחו המון זמן כשבדרך החברות יספגו פגיעה משמעותית.
- HPE קופצת - הקרן האקטיביסטית Elliot מחזיקה כבר בכ-7.5% מהחברה
- "הגבלת הייצוא של מתכות נדירות ע"י סין מהווה איום לביטחון ארה"ב"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הקריאות לעצירת ההסלמה
בינתיים, רבים קוראים לרגיעה בחילופי המהלומות בין ארה"ב לסין ולשאר מדינות העולם, כולל אנליסטים ומיליארדרים. המיליארדר ביל אקמן, שתמך בטראמפ בבחירות אך התנגד למדיניות המכסים, אמר: "אם טראמפ ישהה את המכסים למשך 90 יום ויוריד אותם זמנית ל-10%, הוא עדיין ישיג את מטרתו, להעביר את שרשראות האספקה מסין, אך בלי לזעזע את המשק", כתב אקמן בפוסט ברשת X.
גם הסנאטורית הדמוקרטית אליזבת וורן תקפה את מדיניות המכסים החדשה: "אין כאן
מדיניות מכסים. יש רק כאוס ושחיתות".
ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי פי מורגן ואחד מהקולות הבולטים בשוק, כבר הזהיר: "המכסים יאיצו את האינפלציה ויבלמו את הצמיחה, עד כדי כך שהם עלולים להקדים את כניסתה של הכלכלה למיתון", אמר דיימון. גם המיליארדר ריי דליו, מייסד קרן הגידור הגדולה בעולם Bridgewater, הזהיר מההשלכות האפשריות של מדיניות המכסים: "אנחנו נמצאים בנקודת הכרעה, קרובים מאוד למיתון - ואולי אפילו לגרוע מזה אם לא נטפל בזה נכון".
במקביל, שחקנים נוספים בשוק מביעים דאגה. מנכ"ל
בלאקרוק, לארי פינק, ציין כי חוסר הוודאות הנוכחי מזכיר תקופות סוערות כמו המשבר הפיננסי של 2008 והאינפלציה המהירה של 2022. בבנק BNY ובוולס פארגו הביעו אף הם דאגה מהשפעת המכסים על קצב הצמיחה.
נציגי הממשל רק תורמים לבלבול בשווקים
לצד ההפכפכות של טראמפ, גם שאר נציגי הממשל משמיעים קולות לא אחידים. סוון הנריך, מייסד NorthmanTrader, צייץ ביום ראשון ברש X: "היום שבו לוטניק יפוטר יהיה כנראה יום העליות הגדול של השנה. בממשל צריכים להחליט מי אחראי על המסרים - כי הם משתנים כל יום. כך אי אפשר לתכנן השקעות", כתב.
גם פרסום של רשויות המכס בארה"ב ביום שישי בלילה, שנועד להרגיע את הרוחות, רק תרם לבלבול - ברשימה שפורסמה נכללו 20 קטגוריות מוצרים שהוחרגו מהמכסים, בהן מחשבים, לפטופים, כוננים קשיחים, שבבים ומסכים, אך לא ברור כיצד הודעה
זו מתיישבת עם דבריו של לוטניק על המכסים הייעודיים שצפויים להיות מוטלים על המוצרים האלה בדיוק.
ארה"ב מגיעה לשולחן המשא ומתן עם רוב המדינות - אבל לא עם סין
שיחות המשא ומתן בין ארה"ב לחלק מהמדינות כבר התחילו לפי ההצהרות של נציגי הממשל. פיטר נבארו, יועצו של טראמפ לתחומי סחר, ציין את בריטניה, האיחוד האירופי, הודו, יפן, קוריאה הדרומית, אינדונזיה וישראל כמדינות שהממשל כבר מנהל מולן מגעים, אבל השחקנית המרכזית השנייה במלחמת הסחר, סין, לא הוזכרה.
ג'יימיסון גריר,
נציב הסחר של טראמפ, אישר כי אין תוכניות לשיחות ישירות עם הנשיא הסיני שי ג'ינפינג בשלב הזה, והאשים את סין בהגברת המתיחות דרך צעדי התגמול שלה. עם זאת, הוא הביע אופטימיות לגבי הסכמים עם מדינות אחרות: "המטרה שלי היא להשיג עסקאות משמעותיות תוך פחות מ-90 יום", אמר.