
מניות הרכב האירופאיות זולות, אבל האם הן שוות את הסיכון?
מרצדס במכפיל עתידי של פחות מ-5, פולקסוואגן במכפיל 3, BMW ב-5 וסטלנטיס ב-2.5 - מניות הרכב האירופאיות זולות, אבל איום המכסים מרחף מעליהן
דונלד טראמפ הודיע בשבוע שעבר על הקפאה של 90 של גל המכסים השני שהטיל שכלל מכסים של עשרות אחוזים על מדינות רבות ואפילו מעל 100% על סין. זו הייתה הודעה חיובית להרבה סקטורים, אבל המכס בשיעור של 25% על תעשיית הרכב נשאר על כנו, והוא מאיים לפגוע קשות בחברות הרכב האירופאיות. המכס הזה לבדו עלול להביא לפגיעה בהיקף שיכול להגיע עד 67 מיליארד אירו על חברות הרכב האירופאיות, כשעיקר הפגיעה יהיה בחברות הגרמניות.
עם זאת, המניות של חברות הרכב באירופה נסחרות בתמחורים נמוכים במיוחד. הם משקפים את הסיכון הגדול שמרחף מעל התעשייה אבל הם עלולים גם להציג הזדמנות. תעשיית הרכב היא אומנם אחת התעשיות שטראמפ נחוש יותר לחזק בארה"ב, אבל הוא הפכפך ואי אפשר לדעת מה הוא יחליט בהמשך.
החברות הגרמניות יספגו את הפגיעה הגדולה
גרמניה היא יצואנית
הרכב המרכזית של האיחוד האירופי, עם כ-65% מכלל הייצוא בענף. המשמעות היא שהמכסים על תעשיית הרכב יביאו לפגיעה בצמיחה ובתעסוקה במדינה שעשויה להיות דרמטית. ד"ר סונאלי צ'ודרי מהמכון הגרמני למחקר כלכלי (DIW) הסבירה כי "המכסים החדשים מהווים איום חמור על תעשיות גלובליות
שמבוססות על שרשראות אספקה מורכבות, כמו ענף הרכב".
לדבריה, מדובר לא רק בפגיעה ישירה ביצוא, אלא גם בשיבוש רחב שמתחיל במפעלים בגרמניה, עובר דרך ספקים באירופה ונמשך עד לסוכנויות בארצות הברית. "ההשפעות עלולות להקיף את כל שרשרת הערך",
הדגישה.
- המכסים על הרכבים: האנליסטים צופים פגיעה של מיליארדים ברווחים
- "אל תעלו את המחירים" - האזהרה של טראמפ ליצרניות הרכב
בנוסף להשלכות על היצואניות עצמן, הציפייה היא שהמכסים יובילו לעליית מחירים בשוק הרכב האמריקאי. יו"ר איגוד יצרניות הרכב הגרמני (VDA), הילדגרד מילר, הזהירה שהמהלך "מהווה צעד של פרוטקציוניזם" שעלול "לפגוע בצמיחה הכלכלית העולמית ולהשפיע על משרות רבות". זאת אומרת שלא רק שהמכירות בארה"ב עלולות להיפגע, אלא גם התעשיות התומכות באירופה - מספקי חלקים ועד לשירותים לוגיסטיים, עשויות להתמודד עם הבעיות.
מניות הרכב בתמחורים זולים
מניות הרכב האירופאיות בינתיים נסחרות בתמחורים זולים במיוחד על רקע האיומים. מניית מרצדס בנז איבדה 8% מתחילת השנה והיא נסחרת במכפיל של כ-4.7 על הרווחים הצפויים לה ב-2025, סטלנטיס צללה ב-32% והיא במכפיל עתידי של כ-2.5, פולקסוואגן איבדה 1.5% והיא במכפיל עתידי של 3 ו-BMW איבדה 13.5% והיא במכפיל עתידי של 5.
האיום העיקרי כרגע על התעשייה הוא כאמור המכסים וההשפעה שלהם, אבל לא רק - למרות שהתחום מתקדם לאט מהצפי של חלק מהמשקיעים, הרכבים החשמליים ממשיכים להתפתח ולתפוס נתח שוק, כשהחברות המסורתיות מתקשות להתמודד בעיקר מול המתחרים הסיניים, כשחברות סיניות כמו BYD כבר עקפו את היצרניות האירופיות בהפקת רכבים חשמליים זולים. בכדי להתמודד עם אותם שינויים, האיחוד האירופי הטיל מכסים על רכבים חשמליים סינים, אך ייתכן שהצעדים האלו לא יספיקו כדי לעצור את התחרות.
- HPE קופצת - הקרן האקטיביסטית Elliot מחזיקה כבר בכ-7.5% מהחברה
- "הגבלת הייצוא של מתכות נדירות ע"י סין מהווה איום לביטחון ארה"ב"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בנוסף, היצרניות האירופיות מתמודדות
לחצים רגולטוריים מהאיחוד האירופי בכדי לעמוד בתקני פליטת הפחמן המחמירים שנכנסו לתוקף השנה. פולקסווגן, לדוגמה, עשויה להתמודד עם קנסות של עד 4 מיליארד אירו אם לא תצליח לעמוד בדרישות.
- 2.אנונימי 14/04/2025 22:10הגב לתגובה זוגם לפני המיסים זה נסחר המעפיל של 3 ו 5
- 1.מעניין. תודה. (ל"ת)הקורא 14/04/2025 15:15הגב לתגובה זו