
אפל מתאוששת? - האייפון חזר למקום הראשון בנתח שוק ברבעון
האייפון חזר למקום הראשון מבחינת נתח שוק עולמי ברבעון הראשון של השנה כשאפל עוקפת את סמסונג; עם זאת, זה היה רבעון שעדיין לא הושפע מהמכסים - איך הם ישפיעו על אפל ומה קורה עם המסירות בסין?
האייפון של אפל Apple -0.19% חזר למקום הראשון בטבלת נתח השוק העולמי ברבעון הראשון של השנה, זאת על רקע ההשקה של דגם 16e החדש וביקושים חזקים מהודו ומיפן. הנתונים מגיעים על רקע התפתחות מלחמת הסחר שאומנם פחות השפיעה על הרבעון הראשון אבל מאיימת להעלות את מחירי האייפונים ואולי הביאה כבר להקדמת ביקושים, למרות שנכון לכרגע מכשירים סלולריים מוחרגים מהמכסים. על רקע האיום ואי הוודאות הכלכלית, מניית אפל איבדה מתחילת השנה כ-5.9% והיא נסחרת לפי שווי של כ-2.977 טריליון דולר.
למרות ההחרגה, הצפי בשוק הוא שהמכסים יגיעו גם לאפל בסופו של דבר ולאייפונים שלה, מה שצפוי להביא לירידה במכירות בהמשך השנה. מפלס אי הוודאות הגבוה עלול לגרום לצרכנים לגלות איפוק בכל הנוגע לקבלת החלטות על רכישות גדולות, והם עשויים לדחות רכישות של מכשירים חדשים במידה והמכסים יביאו להתייקרות משמעותית.
אפל עוקפת את סמסונג
בסך הכל, שוק הסמארטפונים העולמי גדל ב-3% ברבעון הראשון. אפל כאמור תפסה את המקום הראשון עם האייפון שלה והיוותה כ-19% מהשוק, כשהיא עוקפת את סמסונג שהיוותה 18% מהשוק. אחרי סמסונג נמצאת שיאומי 14% מהשוק, ולאחר מכן Vivo ו-Oppo עם כ-8% לכל אחת.
ברבעון המקביל ב-2024, מי שהובילה הייתה סמסונג שהיוותה כ-20% מהשוק כשאחריה הייתה אפל עם 19% מהשוק. במקום השלישי גם אז הייתה שיאומי עם 13% ו-Vivo ו-Oppo היו גם אז עם 8% מהשוק כל אחת.
בכמה עשויים לזנק מחירי האייפון?
שרשר הייצור של האייפון נשענת באופן משמעותי על מדינות במזרח, כשלפי ההערכות של האנליסטים בבנק אוף אמריקה, מחיר האייפון עשוי לזנק בכ-90% כתוצאה מהמכסים. המדינה בה נמצא רוב הייצור של אפל היא גם המדינה שצפויה לספוג את הפגיעה המשמעותית ביותר ממדיניות המכסים של ארה"ב - סין. אפל מייצרת את המכשירים שלה בסין בעיקר עם חברת Foxconn, כש-80% מסך המוצרים של אפל מיוצרים בסין וכ-85%-90% מסך האייפונים.
עם זאת, גם המדינות האחרות אליהן אפל פועלת להעביר ייצור צפויות להיפגע - אפל שואפת לייצר כ-25% מסך האייפונים שלה בהודו, ונתח הייצור של הודו במכשיר הפופולארי עשוי להגיע לכ-15%-20% כבר בסוף השנה הנוכחית, לפי ההערכות של האנליסטים בברנשטיין. האנליסטים ב-Evercore ציינו שכבר היום אפל מייצרת בין 10%-15% מהאייפונים בהודו עליה הוטלו מכסים של כ-26%.
- בוול-סטריט אופטימיים: מטא תשרוד את מלחמת הסחר טוב יותר מהמתחרות
- מלחמת הסחר: המגעים בין האיחוד האירופי לארה"ב הגיעו למבוי סתום
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אפל מגבירה את הייצור שלה גם בוויטנאם, כשלפי ההערכות כבר היום היא מייצרת
שם כ-20% מהאייפדים שלה וכ-90% מהטכנולוגיה הלבישה, כולל האפל ווטצ'. על וויטנאם ממשל טראמפ הטיל מכסים משמעותיים של כ-46%.
המסירות בסין מאכזבות
נתוני המסירות של מוצרי אפל בסין לרבעון הראשון עדיין לא פורסמו, אבל המגמה עבורה הייתה שלילית כבר ב-2024, עוד לפני שאיום המכסים הפך לנושא מרכזי על סדר היום. מסירות המכשירים של אפל בסין צנחו ב-17% בשנת 2024, עם 42.9 מיליון יחידות בלבד. הנתונים האלה הפילו את אפל למקום השלישי בלבד בטבלת המסירות במדינה, כשהיצרניות המקומיות Vivo ו-Huawei עקפו אותה.
מה שהדאיג את המשקיעים במיוחד הוא שהשוק הסיני כולו דווקא במגמת צמיחה: משלוחי הסמארטפונים הכוללים עלו ב-4% והגיעו ל-285 מיליון יחידות. ב-Canalys אפילו צופים שהמספר יזנק למעל 290 מיליון השנה. הרבעון האחרון של 2024 היה קשה במיוחד עבור אפל בסין עם צניחה של 25% במכירות בהשוואה לשנה שעברה.