
לפני המכסים - העודף המסחרי של סין הגיע ל-103 מיליארד דולר
רגע לפני הודעת המכסים של טראמפ, העודף המסחרי של סין בחודש מרץ הציג עלייה של 6% לעומת אותו חודש בשנה שעברה; הנתון למרץ בארה"ב טרם פורסם, אך בפברואר נרשם גירעון מסחרי של 122.7 מיליארד דולר
מאזן הסחר של סין לחודש מרץ מדגים אולי את הסיבה העיקרית שטראמפ שם מטרה כל כך גדולה על המעצמה במזרח - סין רשמה בחודש מרץ עודף מסחרי של 103 מיליארד דולר, בעוד ארה"ב רשמה בפברואר (הנתון האחרון שפורסם) גירעון של 122.7 מיליארד דולר. סין כבר מזמן השתלטה על הסחר העולמי והיא מרוויחה מזה, בעוד האמריקאים מנסים לסגור את הגירעון המסחרי. טראמפ בחודשים האחרונים מטלטל את השווקים במטרה לסגור את הפער הזה.
למרות שממשל טראמפ בחר, לפחות לבינתיים, להחריג מוצרי צריכה אלקטרוניים פופולריים מתוצרת סין, כמו טלפונים חכמים ומחשבים, מהמכסים הגבוהים שהטיל על כלל הסחורה מסין, הסינים לא רואים בכך יותר מ"צעד קטן". בממשל קראו לארה"ב לנקוט "צעד גדול" כדי לצנן את המתיחות. בינתיים, מגמת השינוי כבר מורגשת: הייצוא סיני כמעט שובר שיאים על רקע המאמץ להקדים משלוחים לפני שהמכסים האמריקאיים נכנסים לתוקף - בחודש מרץ נרשם זינוק של 12.4% בייצוא מסין בחודש מרץ לעומת התקופה המקבילה, גבוה כמעט פי 3 מהצפי שהיה לעלייה של 4.4%. היצוא לווייטנאם ולתאילנד הגיע לשיאים, בעוד המכירות לארה"ב צמחו ליותר מ-40 מיליארד דולר – עלייה של 9% לעומת מרץ אשתקד.
טראמפ מצמץ ראשון, אבל הקרב לא נגמר
טראמפ כאמור מצמץ ראשון כשהחריג מוצרי אלקטרוניקה סיניים מהמכסים אחרי שממשל סין הודיע על מכסים של 84% על כלל הסחורה האמריקנית, אבל זו ממש לא סופה של הסאגה. טראמפ מצדו מצהיר כי הוא "מחכה לשיחה מבייג'ין", בעוד הסינים מדגישים שהם מוכנים לדיאלוג, אך לא לכניעה. "סין לא תתנהג כמו שותפה קטנה וכנועה", אמר סונג הונג, סגן ראש המכון לכלכלה באקדמיה הסינית למדעי החברה, שמזוהה עם הממשל.
לדבריו, על מנת לפרוץ את המבוי הסתום, יידרשו מגעים דיסקרטיים ברמה נמוכה. לדבריו, "יש להסיר את ההתנהגויות הלא רציונליות כמו המכסים המיותרים, ולחזור לדיאלוג שקול". בעוד טראמפ ממשיך לאיים בהרחבת המכסים, כולל על מוצרי האלקטרוניקה שהוחרגו בינתיים, סין כבר השיבה בהטלת מכסים בגובה 125% על כלל הסחורות מארה"ב, והבהירה כי תילחם "עד הסוף". יחד עם זאת, הסינים הדגישו כי לא ימשיכו להעלות מכסים מעבר לכך, אלא ישתמשו "בצעדים חלופיים".
- אפל מתאוששת? - האייפון חזר למקום הראשון בנתח שוק ברבעון
- מה צפוי בשוק השבוע והאם כדאי להשקיע בסין בימי מלחמת הסחר?
שר המסחר האמריקאי הווארד לוטניק אמר ביום
ראשון כי "שני הצדדים כבר החלו במגעים דרך מתווכים", והביע תקווה ש"נשיאי סין וארה"ב יפתרו זאת ביניהם". דבריו זכו לחשיפה רחבה ברשתות החברתיות בסין, שם חלק מהגולשים לעגו לגמגום של טראמפ במדיניותו כלפי סין.
"נתוני מרץ עדיין לא משקפים את ההשפעה המלאה של המכסים"
למרות העלייה בעודף המסחרי בסין בחודש מרץ, מדובר בתקופה שלפני המהלכים המשמעותיים שנקט טראמפ, וחלק מהאנליסטים מציינים שייתכן ונראה קפיצה אפילו גדולה יותר באפריל: "הייצוא מסין צפוי להתחיל להיתקל בקשיים בתקופה הקרובה והלקוחות יודעים את זה, ולכן הם כנראה מבצעים רכישות משמעותיות יותר עכשיו", כתבו האנליסטים בבלומברג.
במקביל, קרן המטבע והבנק העולמי יקיימו החודש את מפגשיהם השנתיים בוושינגטון, מפגשים שיהוו הזדמנות למפגש פנים אל פנים בין בכירים אמריקאים וסינים מאז
פרוץ המשבר. בינתיים, סין צפויה לדווח השבוע על צמיחה של 5.2% בתוצר לרבעון הראשון, נתון שעדיין נהנה מהקפיצה בייצוא לפני פרוץ העימות.
- 1.בא 14/04/2025 17:20הגב לתגובה זובין קומוניזם לפשיזם..עשירי העולם רצו ורוצים לייצר בזול ולכן צריכים עבדים.