MP MaterialsMP Materials

סין מגבילה ייצוא מתכות נדירות לארה"ב - מי המניה שצפויה להרוויח מזה?

משבר המתכות הנדירות: כיצד הגבלות הייצוא של סין משפיעות על תעשיית הטכנולוגיה העולמית וההזדמנויות החדשות לתעשייה האמריקאית

אדיר בן עמי | (3)
נושאים בכתבה מתכות נדירות


סין שלפה קלף נוסף במלחמת הסחר המחריפה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ - הגבלת ייצוא מתכות נדירות. בייג'ינג הודיעה על הגבלת ייצוא של מתכות אלו, שהן קריטיות לייצור מכוניות חשמליות, טלפונים חכמים ומגוון רחב של טכנולוגיות מתקדמות אחרות. המהלך הסיני גרם לזינוק במניית MP Materials האמריקאית, היצרנית הגדולה ביותר של מתכות נדירות בחצי הכדור המערבי. מניית החברה מזנקת ב-20%.


MP Materials MP Materials מתמחה בייצור תחמוצות של נאודימיום ופרסאודימיום - שתיים מתוך יותר מתריסר מתכות נדירות. ברשימת המתכות הנדירות נכללות גם איטריום ולנטנום, שהן מרכיבים מפתח במוצרים טכנולוגיים מתקדמים, הן בשימושים אזרחיים והן בשימושים צבאיים. מתכות אלו מוגדרות כנדירות לא רק בגלל שקשה למצוא ולזקק אותן, אלא גם מכיוון שהשימוש בהן מצומצם יחסית לחומרים אחרים. בשנת 2024 נכרו כ-390,000 טון מטרי של תחמוצות מתכות נדירות. לשם השוואה, הכמות הכוללת של נחושת ופלדה שנכרתה הסתכמה בכ-27 מיליון טון וכמעט שני מיליארד טון, בהתאמה.


סין היא המובילה העולמית בתחום המינרלים הנדירים. היא כורה כ-270,000 טון, לעומת כ-45,000 טון בארצות הברית. סין גם שולטת בזיקוק - כ-85% מהקיבולת העולמית נמצאת בשליטתה.


חלק ניכר מחומרי הגלם שחברת MP Materials מפיקה נשלח לסין לצורך זיקוק. אולם, החברה מגדילה את יכולת הזיקוק שלה; כיום, היא מעבדת כ-40% מהריכוז שהיא מפיקה. "אנו כעת מייצרים באופן מסחרי גם מתכת נאודימיום-פרסאודימיום במפעל החדש שלנו בפורט וורת', טקסס", אמרה החברה. זו "הפעם הראשונה שמתכת זו מיוצרת בארצות הברית מזה דור". חלק מהמתכת הזו יועבר לג'נרל מוטורס עבור מגנטים במנועי רכבים חשמליים.


הצד החיובי של המהלך הסיני


אם יש צד חיובי למהלך הסיני של הגבלת ייצוא המתכות הנדירות, הוא שסין כבר עשתה זאת בעבר - וארצות הברית הגיבה בהתאם. סין איימה בהגבלות ייצוא בשנת 2019, במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ. לפני כן, בשנת 2011, סין צמצמה את מכסות הייצוא של מתכות נדירות מ-31,310 טון מטרי ל-14,446. האיומים הסיניים הביאו לתוצאה בלתי צפויה: הם הגבירו את הייצור האמריקאי. בשנת 2010, לפני הבהלה סביב הייצוא הסיני, הייצור האמריקאי של עפרת מתכות נדירות עמד על אפס.


חברות הסתגלו גם הן למצב. בשנת 2023, מנכ"ל טסלה, אילון מאסק, אמר שחברתו משתמשת ב-25% פחות מתכות נדירות מאשר בשנת 2017. טסלה גם מתכננת מנועים שאינם משתמשים כלל במתכות נדירות. ייצוא המתכות הנדירות הוא בהחלט נושא שראוי לעקוב אחריו. הוא עלול להוביל לשיבושים בשרשרת האספקה ולעלויות גבוהות יותר עבור יצרני טכנולוגיה אמריקאים ומערביים.


המאבק סביב המתכות הנדירות ממחיש את התלות ההדדית בין שתי המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם ואת הקושי שיש לכל צד להשתחרר ממנה. סין תלויה בייצוא למערב, ואילו המערב תלוי בייבוא חומרי גלם וטכנולוגיות מסין. עבור משקיעים, ההגבלות הסיניות עשויות לייצר הזדמנויות השקעה בחברות כמו MP Materials, שעשויות להרוויח מההגבלות בטווח הקצר וממגמת החזרת הייצור לארה"ב בטווח הארוך. התגובה החיובית של המשקיעים למניית MP Materials מעידה על הציפייה שחברות אמריקאיות יגדילו את השקעותיהן בייצור וזיקוק מקומיים של מתכות נדירות.

קיראו עוד ב"גלובל"


בעוד שהמהלך הסיני נועד להפעיל לחץ על ממשל טראמפ, הוא עלול גם לחזק את הטיעונים של מצדדי המכסים בממשל, שרואים בהסתמכות על סין איום אסטרטגי. ההגבלות מדגישות את הצורך בפיתוח מקורות אספקה אלטרנטיביים ובהשקעה בטכנולוגיות שיפחיתו את התלות במתכות נדירות.



התוצאות בדוחות האחרונים

חברת MP Materials פרסמה לאחרונה את תוצאותיה לרבעון הרביעי של 2024 ולמרות שהחברה דיווחה על הפסד נקי של 22 מיליון דולר, לעומת הפסד של 16 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד, ההכנסות עלו ל-61 מיליון דולר לעומת 41 מיליון דולר - גידול משמעותי שמשקף את ההתרחבות בפעילות החברה.


נתוני הייצור מצביעים על התקדמות משמעותית: החברה הגדילה את נפח ייצור תחמוצות המתכות הנדירות (REO) מ-9,257 טון מטרי ל-11,478 טון מטרי. במקביל, ייצור המתכות נאודימיום-פרסאודימיום (NdPr) זינק פי שלושה כמעט - מ-150 טון מטרי ל-413 טון מטרי בהשוואה לשנה שעברה. הגידול בנפחי הייצור מעיד על התייעלות תפעולית משמעותית.


ההתקדמות של MP Materials בהשגת יעדיה האסטרטגיים בשרשרת האספקה של מגנטים ממתכות נדירות בארה"ב משקפת מיצוב אסטרטגי משופר בעיני המשקיעים. אף שהחברה עדיין אינה רווחית, היעילות התפעולית שלה, בשילוב עם ציפיות לצמיחה עתידית, כנראה התקבלו באופן חיובי בקרב המשקיעים. זאת במיוחד על רקע הגבלות ייצוא המתכות הנדירות שהטילה סין.


מניית החברה זינקה ב-73% מתחילת השנה וב-60% ב-12 החודשים האחרונים והביאה את  MP Materials להיסחר כעת לפי שווי של 4.4 מיליארד דולר.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    מצחיק 14/04/2025 21:23
    הגב לתגובה זו
    יכולה לתת לחברות אמרקאיות להשקיע הון בהקמת מפעליםואז לתת להם לפשוט רגל כשתחדש יצוא במחיר נמוך
  • לא נכון! 15/04/2025 12:10
    הגב לתגובה זו
    על מנת להגן על תוצרת אמריקאית תהיינה הגבלות שלא יאפשרו ייבוא מסין מעבר לזה טסלה כבר לא משתמשת במתכות נדירות בקיצור איילון מאסק גאון מעשי ! תשקיע בטסלה וזה הכל לא המלצה
  • 1.
    אנונימי 14/04/2025 21:19
    הגב לתגובה זו
    הייתה באזור 50 דולר כמדומני