ארצות הברית ואירופהארצות הברית ואירופה

מלחמת הסחר: המגעים בין האיחוד האירופי לארה"ב הגיעו למבוי סתום

טראמפ מתעקש על המכסים, אירופה מאיימת בתגובה נחרצת - והשווקים והעסקים משני הצדדים כבר משלמים את המחיר

אדיר בן עמי |


בימים האחרונים התקיימה בוושינגטון פגישה מכרעת בין בכירים אירופאים ואמריקאים, בניסיון לגשר על הפערים בסוגיות המסחר שהולכות ומחריפות בין הצדדים. מארוש שפקוביץ', האחראי על סחר חוץ באיחוד האירופי, יצא מהפגישה עם שר המסחר האמריקאי הווארד לוטניק ונציג הסחר ג'יימיסון גריר כשידיו כמעט ריקות, ללא הבנה ברורה לגבי כוונותיה האמיתיות של ממשל טראמפ. הפגישה, שנמשכה כשעתיים, לא הניבה את התוצאות המקוות עבור האירופאים. על פי הדיווחים, הנציגים האמריקאים הבהירו שאין בכוונת ארה"ב לבטל את המכסים בשיעור של 20% שהוטלו לאחרונה (ואשר הופחתו זמנית ל-10% למשך 90 יום), וגם לא את המכסים האחרים שמכוונים לענפי הרכב והמתכות.


הנשיא טראמפ הכריז בתחילת החודש על שורה של מכסים חדשים, במסגרת מאמציו לארגן מחדש את מערכת הסחר העולמית, להחזיר מקומות עבודה בתחום הייצור לארה"ב ולגייס הכנסות למימון הארכת הפחתות המס. ממשל טראמפ גם מקדם תוכניות להטיל מכסים על יבוא של מוליכים למחצה ותרופות. המכסים החדשים של טראמפ פוגעים בסחורות אירופאיות בשווי של כ-380 מיליארד אירו (431 מיליארד דולר).


השווקים הגיבו מיד לפרסום הידיעות על היעדר התקדמות במגעים. איגרות החוב האירופאיות מיתנו את הירידות, כאשר התשואה על איגרות החוב הגרמניות ל-10 שנים עלתה בשני נקודות בסיס ליום ל-2.53%, לאחר שעלתה עד 2.55% רגע לפני פרסום החדשות. מדד סטוקס אירופה 600 צמצם את עליותיו בעקבות הידיעה.


האיחוד האירופי הסכים בשבוע שעבר לדחות ב-90 יום את יישום מכסי הנגד שלו נגד ארה"ב, בתגובה למכסים בשיעור 25% שטראמפ הטיל על יצוא הפלדה והאלומיניום של האיחוד. המהלך הגיע לאחר שהנשיא האמריקאי הוריד את שיעור המכס שלו על רוב היצוא האירופי לאותה תקופת זמן. האיחוד הבהיר כי הצעדים שלו, המכוונים נגד סחורות אמריקאיות בשווי של כ-21 מיליארד אירו, ייכנסו לתוקף לאחר 90 יום אם המשא ומתן לא יניב תוצאות משביעות רצון. הגוש כבר עובד על הכנת צעדי נגד נוספים למקרה שתרחיש זה יתממש. במקביל, האיחוד ממהר לסכם הסכמי סחר עם מדינות ברחבי העולם ולשפר את תפקוד השוק האחיד שלו.


המכסים כאן להישאר

בעוד שבכירים אמריקאים רמזו כי המכסים כאן כדי להישאר, הם ציינו שחלק מהמכסים על מכוניות יכולים להיות מקוזזים על ידי הגדלת ההשקעות, הייצור והיצוא מארה"ב. עם זאת, הם העריכו שאין מה שימנע את העלאת המכסים בעתיד אם היצוא האמריקאי לא יקבל דחיפה משמעותית.


האיחוד האירופי הציע ששני הצדדים יסירו את כל המכסים על מוצרים תעשייתיים, כולל מכוניות. עד כה, ארה"ב דחתה הצעה זו. בשנה שעברה ייבאה ארה"ב רכבים חדשים מהאיחוד האירופי בשווי של יותר מ-52.3 מיליארד דולר, לפי נתוני משרד המסחר. חלק ניכר מהרכבים בשווי 11.3 מיליארד דולר שארה"ב ייצאה לאיחוד היו רכבי פנאי-שטח שיוצרו על ידי יצרניות גרמניות כמו BMW ומרצדס-בנץ.


הנשיא טראמפ תקף שוב ושוב את האיחוד האירופי, שהוא שותף הסחר הגדול ביותר של ארה"ב כשמחשבים אותו כגוש אחד. לטענתו, האיחוד נוסד כדי "לדפוק" את ארה"ב, ועודף הסחר שלו בסחורות מעיד על מערכת יחסים לא הוגנת. שיעור המכס הממוצע המשוקלל של האיחוד האירופי היה 2.7% בשנת 2023, על פי נתוני ארגון הסחר העולמי.

קיראו עוד ב"גלובל"


ארה"ב מעוניינת לראות חברות כימיקלים אירופאיות מייצרות יותר חומרי גלם המשמשים בתעשיית התרופות בארה"ב, משלבות שרשראות אספקה, מעניקות העדפה ברכש, והציעה שהאיחוד יעלה את מחירי התרופות שלו. סגן הנשיא האמריקאי ג'יי די ואנס אמר בעבר שאירופה משלמת פחות עבור תרופות רבות כי האמריקאים מסבסדים את מערכת הבריאות שלה.


בתחום הפלדה והאלומיניום, וכן לגבי מכסים עתידיים אפשריים על נחושת, ארה"ב מעוניינת שהאיחוד האירופי יציג הצעה, תוך שהיא מעלה את האפשרות של מכסים משותפים. מקורות מדווחים כי לא היה ברור אם לחלק מהרעיונות שהועלו יש תמיכה רחבה יותר בתוך הממשל, אך ציינו שכמה מהם אינם תואמים את כללי ארגון הסחר העולמי.



"דף התנאים" של האיחוד

הנציבות האירופית עובדת על "דף תנאים" של תחומים פוטנציאליים למשא ומתן, כולל הפחתת מכסים, רגולציות ותקנים. האיחוד האירופי הציע גם להגדיל את הרכישות של גז טבעי נוזלי מארה"ב, אך עד כה בכירי ממשל טראמפ הראו מעט עניין בבחינת אפשרות זו כחלופה למכסים.


טראמפ עצמו רמז בתחילת החודש שרכישות אנרגיה יכולות לעזור להקטין את עודף הסחר של האיחוד האירופי עם ארה"ב. הוא אמר שהגירעון האמריקאי "יכול להיעלם בקלות ובמהירות" כי האיחוד האירופי זקוק לאנרגיה אמריקאית. "הם צריכים לקנות ולהתחייב לקנות כמות דומה של אנרגיה", אמר. "ויש לנו את זה." בכירים אמריקאים עמדו על כך שיש לדון במה שוושינגטון תופסת כחסמי סחר לא מכסיים, כגון רגולציות דיגיטליות ובתחום הבינה המלאכותית, וכן תקני מזון. הדיונים בין שני הצדדים יימשכו ברמה טכנית.



אירופה חוששת

חוסר ההתקדמות במשא ומתן מדאיג את המשקיעים ואת התעשיות באירופה, שכבר מתמודדות עם אתגרים רבים. היצרנים האירופים, במיוחד בענף הרכב, חוששים שהמכסים יפגעו קשות ביכולת התחרות שלהם בשוק האמריקאי ויאלצו אותם לבצע שינויים מרחיקי לכת במודל העסקי שלהם.


בבריסל גוברות הקריאות לנקוט בגישה תקיפה יותר מול וושינגטון. פוליטיקאים ואנשי עסקים מובילים קוראים לאיחוד האירופי להיות מוכן להשיב מלחמה מסחרית אם המשא ומתן ייכשל. עם זאת, ישנה הכרה ברורה שעימות מסחרי מלא בין שני הגושים הכלכליים הגדולים בעולם עלול להזיק לכלכלה העולמית בכללותה.


גורמים בכירים בתעשיית הרכב האירופית כבר מתכננים הגדלת ההשקעות בארה"ב והרחבת מתקני הייצור שם, כאסטרטגיה להתמודדות עם המכסים. מומחים מעריכים שאם המכסים יישארו בתוקף לטווח ארוך, חברות אירופיות רבות יעבירו חלק גדול יותר מפעילות הייצור שלהן לארה"ב, מה שעלול לפגוע בתעסוקה באירופה.


האנליסטים מעריכים שהמשבר הנוכחי הוא רק ההתחלה של עידן חדש ביחסים המסחריים הבינלאומיים, שבו שיקולים פוליטיים וגיאו-אסטרטגיים משחקים תפקיד גדול יותר בקביעת מדיניות הסחר. עבור האיחוד האירופי, זהו מבחן משמעותי ליכולתו לפעול כגוש מאוחד ולהגן על האינטרסים הכלכליים של חברותיו אל מול לחצים חיצוניים. בשבועות הקרובים צפויים להתקיים דיונים נוספים בין הצדדים, אך ההערכה הרווחת היא שללא שינוי משמעותי בעמדות, קשה לראות כיצד ניתן יהיה להגיע להסכם שימנע את החרפת המתיחות. בינתיים, העסקים והצרכנים בשני הצדדים הם אלה שעלולים לשלם את המחיר של מלחמת הסחר המתפתחת.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה