ASML
צילום: טוויטר

ASML מדווחת על ירידה בהזמנות: המכסים מאיימים על תחזית הצמיחה

אחרי האזהרה של אנבידיה, ענקית ציוד השבבים ההולנדית פספסה את תחזיות השוק להזמנות ברבעון הראשון, ומזהירה מפני אי ודאות גוברת בעקבות מגבלות הסחר שמובילה ארה"ב

אביחי טדסה |
נושאים בכתבה ASML

הדוחות הכספיים של ASML ASML Holding NV 1.53%   לרבעון הראשון של 2025 העמיקו את התחושה שגורמי אי-הוודאות הגיאופוליטיים מתחילים להשפיע גם על שחקניות מובילות בשוק השבבים, בעיקר אחרי האזהרה של אנבידיה מאמש שאמרה שהיא צופה מחיקה של 5.5 מיליארד דולר בעקבות ההגבלות החדשות של ממשל טראמפ על ייצוא שבבים לסין. החברה ההולנדית, שמספקת את מכונות הליתוגרפיה החיוניות לייצור שבבים מתקדמים, דיווחה על הזמנות חדשות בהיקף של 3.94 מיליארד אירו - מתחת לציפיות האנליסטים שעמדו על כ-4.89 מיליארד. גם ההכנסות נטו ברבעון, שעמדו על 7.74 מיליארד אירו, פספסו במעט את התחזית, בעוד הרווח הנקי דווקא הפתיע לטובה והגיע ל-2.36 מיליארד - מעל התחזיות. התחזית לרבעון השני עומדת על טווח שבין 7.2 ל-7.7 מיליארד אירו, נמוך במעט מהציפיות, ונמוך או זהה לרמה שהושגה ברבעון הקודם.


שבועות לאחר שממשלות בעולם החלו להודיע על צעדים חדשים בתחום המכסים, בחברת ASML, משמיעים קול ברור של דאגה. מנכ"ל החברה, כריסטוף פוקה, הבהיר כי למרות ציפיות לצמיחה ב-2025 ו-2026, הגידול באי-הוודאות המאקרו-כלכלית עלול להעיב על התחזית. פוקה הדגיש כי תחום הבינה המלאכותית ממשיך להוות מנוע צמיחה מרכזי, אך גם הודה כי "אי ודאות אצל חלק מהלקוחות" עלולה לדחוף את החברה לחלק התחתון של תחזית ההכנסות לשנה כולה, שנעה בין 30 ל-35 מיליארד אירו. לדבריו, המגמה החדשה של מכסים מצד ארה"ב יוצרת "אי-ודאות חדשה" גם ברמה המאקרו-כלכלית וגם מבחינת הביקוש הפוטנציאלי לשירותי החברה.


פוקה הדגיש כי שיחות עם לקוחות ASML ברחבי העולם תומכות בתחזית הצמיחה לשנתיים הקרובות. עם זאת, הוא ציין כי הכרזות על מכסים חדשות, בעיקר מצד ארה"ב, מכניסות משתנים חדשים לתמונה הכלכלית העולמית, ומקשות על חיזוי הביקושים.


סמנכ"ל הכספים של החברה, רוג'ר דאסן, פירט בראיון פנימי באתר החברה ארבעה סוגי מכסים שעשויים להשפיע באופן ישיר על פעילות ASML: משלוחים לארה"ב, מכסים על חלקים ומכשור שמיובאים לחברה, עלויות חומרים המיובאים לצרכי ייצור, וכן מכסים שמדינות אחרות מטילות על יצוא מארה"ב - מהלך שעלול לפגוע בעקיפין גם בחברה ההולנדית. לדבריו, מעבר להשפעות הישירות, יש גם חשש להשפעה כוללת על קצב הצמיחה העולמי, שקשה עדיין להעריך את היקפה. החברה, כך הבהיר, פועלת יחד עם כלל השחקנים בתעשייה במטרה לצמצם את הפגיעה האפשרית בשרשרת האספקה והפיתוח.


המכסים כבר כאן

הדוחות של ASML והאזהרה של אנבידיה מביאים לירידות במניות הטכנולוגיה, כשהחוזים העתידיים על הנאסד"ק יורדים ב-2%, מניית אנבידיה יורדת בטרום במעל 6%, ו-AMD ב-7%. גם המניות הטכנולוגיות באסיה יורדות - צרנית הזיכרון SK Hynix מדרום קוריאה יורדת בכמעט 4%, ענקית השבבים הטייוואנית TSM מאבדת קרוב ל-3%, ויצרנית ציוד השבבים Advantest מיפן נופלת ב-6.5%. לפי הדיווחים, TSM כבר שוקלת להאט את תוכניות ההתרחבות שלה שכוללת השקעה של 100 מיליארד דולר בהקמת מפעלים בארה"ב - ברשת רצות אפילו שמועות על כך שהחברה מתכננת להעלות את מחירי שירותי הייצור שלה באר"ב בשיעור של עד כ-30%, מה שיביא לייקור משמעותי מצדן של חברות הטכנולוגיה שיתגלגל כנראה גם לצרכן הסופי.


בסין ההגבלות האחרונות מעוררות דאגה שהגישה לציוד מתקדמם מהמערב ילך ויצטמצם עוד יותר. כבר היום מוטלות מגבלות על ייצוא השבבים המתקדמים ביותר לסין, וה-H20 עצמו תוכנן מראש כגרסה פחות מתקדמת, אך גם הוא נחסם כעת. למרות ניסיונות הממשל לעידוד פיתוח מקומי, והתקווה שפרויקטים כמו DeepSeek יצליחו להוכיח שניתן לפתח בינה מלאכותית גם בלי שבבים מהשורה הראשונה, החשש הוא שהפגיעה בחברות הסיניות עדיין תהיה משמעותית - מניית עליבאבא נופלת ב-4% בבורסה של הונג קונג, בעוד באיידו יורדת בכ-2%.


"ההסלמה הנוכחית היא תזכורת לרגישות של מניות טכנולוגיה למתיחות המתמשכת בין סין לארה"ב סביב תחום השבבים", אמר טים ווטרר, אסטרטג שוק בכיר ב-KCM Trade. לדבריו, ישנה תלות של ממש בשבב ה-H20 מצד חברות טכנולוגיה רבות באסיה, וכל שיבוש באספקה עשוי להזיק לענף כולו באזור. 

קיראו עוד ב"גלובל"


סין לא מוותרת על הפיתוח המקומי

למרות הפער המשמעותי לעומת חברות כמו אנבידיה, הרשויות והחברות המקומיות ממשיכות לקדם פיתוחים מקומיים. דווקא על רקע הירידות החדות בענף, היו גם מי שבלטו לחיוב: מניית Advanced Micro-Fabrication Equipment למשל עולה במעל 2% בבורסת שנגחאי. 


"החדשנות בתחום הבינה המלאכותית בסין פורחת, והאיסור על שבב ה-H20 לא יעצור אותה, אולי אפילו יגביר את השימוש בשבבים מתוצרת מקומית", אמר ויי-סר לינג, מנכ"ל Union Bancaire Privee. לדבריו, אמנם השבבים הסיניים עדיין לא משתווים לביצועי ה-H20, אך הם מאפשרים פיתוחים מתקדמים למרות המגבלות האמריקאיות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה