
נגידת ה-ECB: "התחזית הכלכלית מעורפלת בשל אי הוודאות החריגה"
כריסטין לגארד, נגידת הבנק המרכזי, בהתייחסות למלחמת הסחר אחרי החלטת הבנק להוריד שוב את הריבית בגוש האירו: "אנחנו יודעים שלדברים יהיהו השפעה על הצמיחה, אבל ההשפעה על האינפלציה תתבהר רק לאורך זמן"; בחודש מרץ עמדה האינפלציה בגוש האירו על 2.5%
הבנק המרכזי האירופי שוב החליטלהוריד את הריבית בגוש האירו זו הפעם ה-7 ב-10 החודשים האחרונים, לרמה של כ-2.25%. ההחלטה מגיעה על רקע ההסלמה המשמעותית במלחמת הסחר של ארה"ב עם שותפות הסחר שלה מאז ההחלטה הקודמת, כשעל האיחוד הוטלו מכסים של כ-20%, אם כי בתקופת ההקפאה עומדים המכסים על האיחוד על כ-10%.
במסיבת העיתונאים לאחר החלטת הריבית, התייחסה נגידת הבנק כריסטין לגארד להתפתחויות האחרונות, לתהליך ההחלטה על הורדת הריבית, ולאי הוודאות המתמשכת.
לא כולם הסכימו שצריך להוריד את הריבית
לגארד התייחסה לחילוקי הדעות שהיו בקרב הועדה בגיבוש החלטת הריבית. לדבריה, ההחלטה לא הייתה מובנת מאליה, וגם בקרב התומכים בה היו חילוקי דעות באשר לגובה
ההורדה: "בכנות, היו לא מעט נגידים שבתחילת הדרך תמכו בהשארת הריבית על כנה", אמרה. "היו גם מי שהעלו את האפשרות להוריד ב-50 נקודות בסיס, אבל אף אחד לא באמת לחץ על כך. הרוב התכנס סביב הורדה של 25 נקודות בסיס".
בדבריה חשפה לגארד את הלך
הרוח המתוח בתוך הוועדה, שמצאה את עצמה מתמודדת עם שורה של נתונים סותרים ותחזיות שמצביעות על כיוון לא ברור, מצד אחד, ירידה ביצוא ומנגד אינפלציה שעדיין גבוהה מהיעד ועומדת על 2.5%.
אחד הגורמים המרכזיים שהובילו להחלטה להוריד את הריבית הוא ההסלמה במלחמת הסחר בין ארה"ב לשותפותיה, ובעיקר הפגיעה הצפויה ביצוא האירופי. הבנק הדגיש כי החשש מפני האטה בצמיחה נובע בין היתר מהסרת הפטורים, העלאת מכסים ושינוי של מסלולי סחר בינלאומיים, מהלך שעלול להוביל לירידה בביקושים למוצרים אירופיים ולפגוע בפעילות הכלכלית.
"אין ספק שהמכסים משפיעים לרעה על הביקוש", אמרה לגארד. "ברור שתהיה לכך השפעה על הצמיחה, אבל ההשפעה על האינפלציה תתברר רק בהמשך. צריך זמן כדי להבין את ההשלכות המלאות של ההתפתחויות האלה".
בנוסף, אחת ההתבטאויות החריפות של לגארד עסקה במושג "הריבית הנייטרלית", הרמה שבה המדיניות המוניטרית לא מרחיבה ולא מגבילה את הפעילות הכלכלית. לדבריה, מדובר ברעיון תיאורטי שנכון רק בעולם יציב, ולא במציאות הנוכחית. "מי שחושב שאנחנו חיים בעולם ללא זעזועים, שירים את היד או שיבדוק את עצמו", אמרה בציניות. "לכן אי אפשר עוד להישען על ריבית נייטרלית כסוג של סמן ימני. צריך להתמקד במה שבאמת חשוב, להוריד את האינפלציה ליעד של 2%".
- "הפסיכולוג של השוק" - איך הצליח הווארד מרקס לייצר תשואה עודפת ללקוחות שלו?
- סוף למלחמת הסחר? טראמפ חושף: סין פנתה להידברות על הסכם הסחר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מדיניות מבוססת נתונים, לא תחזיות
לגארד שבה והבהירה כי מדיניות הריבית תתקבל "מפגישה לפגישה",
ותהיה תלויה לחלוטין בנתונים הכלכליים שיוצגו בזמן אמת. "אנחנו נמצאים בתקופה שבה חייבים להסתמך על נתונים בטוחים ואמינים - לא על הנחות תיאורטיות", אמרה לגארד. "היעד ברור - אינפלציה של 2%, ואנחנו נשתמש בכל הכלים שעומדים לרשותנו כדי להגיע לשם".
האינפלציה בגוש האירו עומדת כאמור על כ-2.5%, ירידה לעומת השיאים של השנה שעברה, אך עדיין מעל היעד הרשמי של 2%. השוק מעריך כי כל עוד יימשכו הזעזועים הגיאופוליטיים, הבנק המרכזי ימשיך לשקול הורדות נוספות.
בניסיון לאזן את השיח,
התייחסה לגארד גם לפן הפיסקלי, והדגישה כי דווקא על רקע חוסר הוודאות והלחצים הגוברים, יש צורך דחוף במדיניות תקציבית שתתמוך בכלכלה. לדבריה, עלייה בהשקעות בתחומי התשתיות והביטחון עשויה לתרום לצמיחה, אך הבנק לבדו לא יכול להתמודד עם כל האתגרים. "זהו הזמן למנהיגות
פוליטית", אמרה.
לסיום, לגארד לא הסתירה את הדאגה מהמגמות הנוכחיות. "התחזית הכלכלית מעורפלת בשל רמות חסרות תקדים של אי ודאות", אמרה. שיבושים בשרשראות האספקה, תנודתיות גוברת בשווקים, ומלחמות סחר, כל אלה מעיבים על היכולת של הבנק לקבוע
מסלול ברור.
- 1.הדופה שלך מעורפלת שמארוי דופו וזלינום במקום להפיל את שוק ההון (ל"ת)יאצק 17/04/2025 18:04הגב לתגובה זו