טראמפ ופאוולטראמפ ופאוול

האם טראמפ יכול לפטר את ג'רום פאוול?

טראמפ תוקף את יו"ר הבנק המרכזי ג'רום פאוול ורומז על פיטוריו ונשאלת השאלה, האם הוא באמת יכול לעשות את זה?

אדיר בן עמי | (3)

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חידש היום את התקפותיו על יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב, ג'רום פאוול, בעקבות חילוקי דעות חריפים בנוגע למדיניות הריבית. בפוסט שפרסם ברשת החברתית Truth Social, קרא הנשיא לפד להוריד את שיעור הריבית ואף רמז באופן ברור על רצונו לסיים את כהונתו של פאוול. "סיום עבודתו של פאוול לא יכול להגיע מהר מספיק!", כתב טראמפ, בהתבטאות שעוררה שאלות נוקבות באשר לסמכותו החוקית של הנשיא לפטר את יו"ר הפד.


מתיחות זו מגיעה יום בלבד לאחר שפאוול נשא נאום במועדון הכלכלי של שיקגו, בו הזהיר כי מדיניות המכסים שמוביל ממשל טראמפ עלולה ליצור "תרחיש מאתגר" עבור הבנק המרכזי. פאוול ציין כי המכסים צפויים לגרום "לעלייה לפחות זמנית באינפלציה", והוסיף כי ההשפעות עלולות להיות מתמשכות יותר, תלוי בגודל ההשפעה ובזמן שייקח להעביר אותם למחירים.


לפי פאוול עצמו, התשובה לשאלה האם הנשיא יכול לפטר את יו"ר הפד היא פשוטה – לא. "העצמאות שלנו היא עניין של חוק," אמר פאוול ביום רביעי, בתגובה לשאלה בנושא. עמדה זו נסמכת על הבסיס החוקי המגן על עצמאותו של הבנק המרכזי האמריקאי.


התקדים המשפטי המגן על מינויים רגולטוריים מפני פיטורים בשל מחלוקת מדיניות מתוארך לתקופת ה"ניו דיל", כאשר הנשיא פרנקלין ד' רוזוולט ניסה לפטר את ויליאם המפרי מהוועדה הפדרלית למסחר (FTC) על כך שלא קידם בנחישות את מדיניותו. המפרי הגיש תביעה אך נפטר בשנה שלאחר מכן. עיזבונו המשיך את המאבק המשפטי וזכה בהחלטה פה אחד בבית המשפט העליון.


פסק דין זה, הידוע כ"המפרי נגד הנשיא" (Humphrey's Executor), ניתן בשנת 1935, באותה תקופה בה הקונגרס ערך רפורמה מקיפה בפדרל ריזרב. המחוקקים הסתמכו על פסיקה זו כדי ליצור תקופות כהונה מדורגות של 14 שנים עבור חברי מועצת הנגידים של הפד, במטרה לבודד אותם מלחץ נשיאותי ישיר – זאת בניגוד לרצונותיו של יו"ר הפד דאז, מרינר אקלס.


מומחים משפטיים מזהירים כי אם פסק הדין בעניין המפרי יבוטל או יצומצם משמעותית, יו"ר הפד עלול להיות פגיע יותר בהתמודדות עם פיטוריו מהתפקיד. תקדים היסטורי נוסף אירע בשנת 1965, כאשר לאחר עימות עם יו"ר הפד ויליאם מקצ'סני מרטין, הנשיא לינדון ג'ונסון שאל את משרד המשפטים אם הוא יכול חוקית להדיח חבר במועצת הפד. עורכי הדין שלו יעצו לו כי אי-הסכמה עם מדיניות אינה מהווה "סיבה" תקפה לפיטורים.


המתיחות בין טראמפ לפאוול אינה חדשה. בתחילת החודש, יומיים לאחר "יום השחרור" בו הושקו המכסים החדשים, אמר טראמפ כי זה יהיה "זמן מושלם עבור יו"ר הפד, ג'רום פאוול, להוריד את הריבית". הנשיא האשים את פאוול בכך שהוא תמיד "מאחר" בהחלטותיו המוניטריות, אולם זו הפעם הראשונה שטראמפ קורא במפורש לסיום כהונתו.

קיראו עוד ב"גלובל"


הפוסט האחרון של טראמפ ציין גם כי הבנק המרכזי האירופי (ECB) צפוי להוריד את הריבית בפעם השביעית, ומבקר את פאוול על כך שאינו נוקט בצעד דומה. טראמפ טוען כי מחירי הנפט והמוצרים יורדים, וכי "ארה"ב הולכת ומתעשרת הודות למכסים", בניגוד לאזהרותיו של פאוול.


כהונתו הנוכחית של פאוול כיו"ר הפדרל ריזרב מסתיימת במאי 2026, ובינתיים, למרות ההתבטאויות הנשיאותיות החריפות, נראה כי המסגרת המשפטית מספקת הגנה משמעותית לעצמאותו של הבנק המרכזי האמריקאי ולתפקידו של פאוול בראשו.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    לא. טראמפ יודח לפני שיתחיל בנסיון להדיח את נגיד הב 18/04/2025 01:00
    הגב לתגובה זו
    לא. טראמפ יודח לפני שיתחיל בנסיון להדיח את נגיד הבנק המרכזי.
  • 2.
    אנונימי 18/04/2025 01:00
    הגב לתגובה זו
    לא. טראמפ יודח לפני שיתחיל בנסיון להדיח את נגיד הבנק המרכזי.
  • 1.
    צריך להעלות ריבית טראמפ הסמרטוט לא יכול לפטר את פוול (ל"ת)
    רועי 18/04/2025 00:25
    הגב לתגובה זו