
הופעות, NBA, יורוליג וכלכלה חדשה: אבו דאבי ודובאי במרוץ למשוך את העולם
למרות ירידת מחירי הנפט, האמירויות שופכות מיליארדים על תרבות, ספורט, טכנולוגיה ותשתיות – בניסיון למשוך את המוחות, הכישרונות והמשקיעים מכל רחבי העולם
קולדפליי באבו דאבי. בסוף ינואר 2024, להקת קולדפליי (Coldplay) הופיעה באצטדיון אל-אטיחאד באבו דאבי, מול עשרות אלפי צופים נלהבים. זו לא הייתה סתם הופעה – אלא אירוע ענק שהופק על ידי ממשלת האמירויות כחלק מאסטרטגיה כוללת של מיתוג בינלאומי.
ההופעה כללה שידורים חיים, קמפיינים משולבים עם רשתות חברתיות, וחשיפה תקשורתית עולמית. הכוונה הייתה ברורה: להציג את אבו דאבי כעיר תרבות עולמית, לא רק כבירת נפט אלא כמרכז לחוויות ואיכות חיים גבוהה. אבו דבי רוצה תיירות, רוצה להשתייך לעולם הגדול, רוצה לייצר מנועי צמיחה חדשים על רקע הירידה הצפויה בהכנסות מנפט בעשורים הבאים.
פיינל פור 2025: כשאבו דאבי כובשת גם את הכדורסל האירופי
הפיינל פור של יורוליג 2025 לא יהיה דומה לשום דבר שראינו בעבר. לא רק בגלל הדרמה הספורטיבית, אלא כי בפעם הראשונה – האירוע הגדול של הכדורסל האירופי מתקיים הרחק מאירופה, באתיחאד ארנה שבאבו דאבי. מדובר בצעד תקדימי שממחיש את שאיפות הליגה להתרחב גלובלית ולבנות מותג שיכול לעמוד מול ליגת ה-NBA. האולם המרשים באי יאס יארח את חצאי הגמר ב-23 במאי, ואת הגמר הגדול ב-25 במאי. הכל במסגרת שיתוף פעולה בין יורוליג, רשות התיירות של אבו דאבי, וחברת ההפקות IMG.
הבחירה בבירת איחוד האמירויות לא מקרית. בשנים האחרונות הפכה אבו דאבי לשם דבר בזירת הספורט העולמית, עם אירוח של משחקי NBA, קרבות UFC, מרוצי פורמולה 1 – וכעת גם פיינל פור יורוליג.
ההשקעה האדירה בתשתיות, הביטחון האישי, חוויית האורח המוקפדת – והיכולת למשוך קהלים מהמזרח התיכון ואסיה – הפכו את אבו דאבי לבחירה טבעית לאירוע שמבקש לפרוץ את גבולות הכדורסל המסורתי. מעבר לשלושת המשחקים המרכזיים, אוהדי הכדורסל יזכו לחגיגה: מפגשים עם כוכבי הקבוצות, מתחמי פעילות לקהילה, סדנאות עם מאמנים ושחקנים, הופעות חיות, ואפילו אפשרות לטיולים ייחודיים
משחקי ה-NBA – ספורט אמריקאי בלב המפרץ
החל מאוקטובר 2022, ליגת ה-NBA מקיימת משחקים רשמיים באבו דאבי. המשחקים משכו עניין עולמי, עם קבוצות כמו דאלאס מאבריקס ומינסוטה טימברוולבס שעלו לפרקט במדינה שלא נחשבת מעצמת כדורסל – אבל כן רוצה להיות מעצמה כלכלית ותרבותית. המשחקים צפויים להימשך גם ב-2025 כחלק מהסכם רב-שנתי בין הליגה לבין מחלקת התרבות והתיירות של אבו דאבי. מדובר בהשקעה של מאות מיליוני דולרים, שמטרתה להפוך את העיר לבירה של אירועי ספורט בינלאומיים.
דובאי: כלכלה של משיכה
אם אבו דאבי שמה דגש על תרבות והשקעות ארוכות טווח – הרי שדובאי ממשיכה להוביל כמרכז עסקים, טכנולוגיה ופיננסים. עם אזורי סחר חופשי, מס חברות אפסי במקרים רבים, מדיניות ויזה גמישה ומשכורות פטורות ממס – דובאי הפכה ליעד מועדף עבור יזמים, אנליסטים, אנשי שיווק ואנשי הייטק מכל העולם.
- "הפסיכולוג של השוק" - איך הצליח הווארד מרקס לייצר תשואה עודפת ללקוחות שלו?
- סוף למלחמת הסחר? טראמפ חושף: סין פנתה להידברות על הסכם הסחר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בשנים האחרונות נרשמה בכל שנה עלייה של מעל 15% במספר האזרחים הזרים העובדים בדובאי, בעיקר ממדינות מערביות והודו וגם חברות טכנולוגיה גדולות כמו מיקרוסופט, אמזון וטיקטוק פתחו מרכזים משמעותיים בעיר.
במקביל, הממשלה המקומית משקיעה מיליארדים בשיפור תחבורה ציבורית, בינה מלאכותית, בריאות חכמה ותשתיות אנרגיה ירוקה – והכול במטרה לייצר אקוסיסטם שיתחרה בערים כמו לונדון, סינגפור וגם תל אביב.
העתיד של המפרץ – בין תרבות למיסוי
שני המרכזים הגדולים של איחוד האמירויות – דובאי ואבו דאבי – מתחרים ביניהם, אבל גם פועלים כצמד אסטרטגי במטרה לחולל מהפכה בתפיסת המפרץ. כבר לא רק נפט, ולא רק תיירות יוקרה – אלא מערכות מגורים חכמות, חינוך ברמה בינלאומית, וחיים ללא מס עם גישה גלובלית.