וול סטריט סערהוול סטריט סערה

השוק מחכה לתשובות: 3 נקודות לעונת הדוחות בוול סטריט

החברות בוול סטריט מתחילות לדווח על תוצאותיהן לרבעון הראשון כשהשבוע הקרוב והשבוע הבא יהיו עמוסים בדוחות של החברות הגדולות בעולם; יותר מהכל, המשקיעים ישימו דגש על התחזיות של החברות להמשך על רקע ההתפתחויות האחרונות במלחמת הסחר - 3 דברים שצפויים להשפיע על עונת הדוחות הקרובה

רוי שיינמן | (2)

לפני שלושה שבועות בדיוק חשף טראמפ את תוכנית המכסים החדשה שלו, חבילת מכסים אגרסיבית שכוללת מכסים של עשרות ולעיתים מאות אחוזים על כמעט כל מדינה בעולם. עברו רק שלושה שבועות, אבל התחושה היא שחלף הרבה יותר זמן, בעיקר בגלל כמות האירועים שקרו מאז. ההודעה הזו טרפה את הקלפים בשווקים, והכניסה אותם למערבולת של חוסר יציבות, ימי מסחר עם תנודתיות של 2%-3% במדדים הפכו לשגרה, ובין לבין נרשם גם יום מסחר היסטורי עם זינוק של 12% בנאסד"ק. התנודתיות הזו יוצרת גם הזדמנויות למשקיעים, אבל היא מכבידה על החברות, בעיקר כשהשוק רוצה תחזיות והכוונה קדימה, וקשה לספק אותן כשהנשיא משנה גישה כמעט מדי יום.


בתוך כל זה, החברות בוול סטריט החלו לדווח על תוצאות הרבעון הראשון. חלק מהן כבר פרסמו דוחות ( טסלה Tesla 4.84%   דיווחה אתמול למשל, להרחבה ), וחלקן גם משכו או הפחיתו תחזיות לעתיד. נראה שזה רק הסיפתח, ושהמגמה תימשך גם בדוחות האחרים. הנה שלושה נושאים מרכזיים שצפויים להשפיע על השוק בעונת הדוחות הנוכחית.


1. התחזיות

השוק לא מסתכל על העבר, אלא בוחן את העתיד: כמה החברה תצמח, מה צפוי לקרות לרווחים שלה, ואיך היא תתמודד עם האתגרים. אבל בסביבה הנוכחית, תחזיות הפכו לדבר מסוכן. חברות חוששות להתחייב למספרים שאין להן דרך אמיתית לדעת אם הן יעמדו בהם. ראינו כבר כמה דוגמאות:דלתא Delta Air Lines Inc  משכה את התחזית השנתית שלה, קימברלי-קלרק Kimberly-Clark Corp -2.58%   עשתה את אותו דבר, ו-3M 3M Company  העריכה שהמכסים יגרעו מהרווח שלה בין 0.2 ל-0.4 דולר למניה.


המכסים פוגעים כמעט בכל חברה דרך אותו צינור מרכזי: שרשראות האספקה. טראמפ הטיל מכסים גבוהים במיוחד על מדינות באסיה, ולמרות שחלקם מושהים כרגע' אין שום בהירות לגבי מה שיקרה בהמשך. חברות רבות תלויות בחומרי גלם או רכיבים שמגיעים מאסיה, מה שמגדיל את עלויות הייצור שלהן' ולעיתים גם פוגע ישירות ברווחיות. לכך אפשר להוסיף גם מכסים על סחורות ייעודיות, כמו אלומיניום, שמקשים על תעשיות רבות.


גם תחום השבבים, אולי התחום הטכנולוגי הרגיש ביותר כיום, ניצב בפני איום. השבבים הם התשתית של העתיד, והשליטה בהם קריטית לכל מדינה שרוצה לשמר עליונות טכנולוגית. רוב הייצור מתבצע באסיה, והיצרנית הגדולה ביותר היא TSMC מטאיוואן. כרגע, סקטור השבבים מוחרג מהמכסים, אבל טראמפ כבר הורה לפתוח בחקירה בטענה לפגיעה אפשרית בביטחון הלאומי, צעד שיכול להביא להטלת מכסים גם בתחום הזה.


אם אכן יוטלו מכסים על שבבים, החברות שייפגעו ראשונות הן בדיוק אלו שנמצאות במרכז תשומת הלב של המשקיעים: אנבידיה NVIDIA Corp. , קוואלקום QUALCOMM INC 2.65%  , AMD Advanced Micro Devices 7.65%  , ברודקום Broadcom 5.67%   ואחרות. אם התחזיות שלהן ייחתכו, גם מכפילי הרווח הנוכחיים, שנראים כיום אטרקטיביים, יתבררו כגבוהים הרבה יותר בפועל. להרחבה: אנבידיה ממשיכה לרדת: האם זו ההזדמנות שמשקיעים חיכו לה?


2. הצרכן האמריקאי מאותת סימני אזהרה

סיכון נוסף הוא האפשרות להאטה בצריכה בארה"ב. העלויות העודפות מהמכסים יחלחלו בסופו של דבר אל הצרכן הסופי. אם המחירים יעלו, הצרכן האמריקאי עלול להאט קצב. אמנם כרגע הנתונים מצביעים על עלייה, המכירות הקמעונאיות בחודש מרץ עלו ב-1.4% לעומת החודש הקודם, מעל התחזיות, אבל ייתכן מאוד שמדובר בהקדמת רכישות מחשש להתייקרות בעתיד.

קיראו עוד ב"גלובל"


אם זה אכן מה שקורה, החברות עלולות להיתקל בנפילה חדה במכירות בחודשים הקרובים. זו לא תהיה הפעם הראשונה, בתקופת הקורונה, למשל, ראינו בום של רכישות ציוד לבית, מחשבים וטאבלטים בגלל המעבר לעבודה מרחוק. בשנים שאחר כך, השוק כולו נכנס לצניחה חדה, כי מי שקנה מחשב ב-2020, לא צריך אחד חדש ב-2022 ואולי גם לא ב-2023.


גם בלי קשר להקדמת ביקושים, כל סימן לחולשה בצרכן האמריקאי עלול להביא להורדת תחזיות. ענף הקמעונאות, למשל, יהיה תחת זכוכית מגדלת. אבל גם חברות כמו אמזון Amazon.com Inc. 6.54%  , שחלק גדול מהפעילות שלה מבוסס על היקף הצריכה, עשויות לספוג פגיעה.


3. האם ענקיות הטכנולוגיה ימשיכו להשקיע באותו הקצב?

אחד הגורמים שיכולים לשנות את כללי המשחק הוא רמת ההשקעות של ענקיות הטכנולוגיה. במרוץ ה-AI, גוגל Alphabet 3.1%  , אמזון ומיקרוסופט Microsoft Corp  שופכות עשרות ומאות מיליארדים מתוך הבנה שמי שתוביל בתחום הזה תיהנה מיתרון עצום בשנים הבאות. השאלה הגדולה: האם הן ימשיכו להשקיע גם כשמפלס אי הוודאות גבוה כל כך?


ההתחייבויות כבר ניתנו - גוגל הודיעה שתשקיע השנה 75 מיליארד דולר בהשקעות הוניות, מיקרוסופט מתכננת 80 מיליארד, ואמזון מדברת על כ-100 מיליארד דולר. החברות האלה לא מצפות לתשואה מיידית, הן משחקות לטווח הארוך. ובכל זאת, אם אחת מהן תאותת על האטה, אפילו קלה, זה עשוי להפעיל אפקט דומינו. כולן עוקבות זו אחרי זו, ואפילו האטה מינורית תגרום ליתר לחשוב פעמיים.


וההשלכות לא ייגמרו שם. אם ההשקעות ייחתכו, נפגעות ראשונות יהיו יצרניות השבבים, ובראשן אנבידיה, שההכנסות שלה תלויות ישירות בביקוש מצד הענקיות. במצב כזה, התחזיות ייחתכו, המחירים יירדו, ואנחנו עלולים לראות עוד גל של ירידות.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    לרון 23/04/2025 14:56
    הגב לתגובה זו
    השאלות הנשאלות הן רטוריות מעיקרן! עולם כזה לא יציב לא היה כאן אפילו ב 2008כי הכיוון היה אז ברורמטה! היום המצב שונה בתכלית כי איש גם לא המומחים אינו יודע מה העתיד!! חוסר וודאות טוטאלי! לכן צפו לתנודתיות במיוחד אחרי מאי ולאורך הקיץ!!
  • 1.
    אנונימי 23/04/2025 13:01
    הגב לתגובה זו
    לכל אחת מהענקיות יש כמות מזומנים מטורפת השקעה ב ai היא דבר הכרחי להישרדות כל אחת מהענקיות בטווח הבינוני גם אם יהיה צפי להאטה במשק בשנים הקרובות לא סביר שזה יגרור לירידה בהשקעות בשבבים של אותן חברות.המירוץ ל ai בעיצומו אף אחד לא יעצור עכשיו בוודאי כשסטארטאפים עומדים על מפתן הדלת עם חידושים שיכולים לפגוע באותן ענקיות