לפני המכסים - הייצוא מאירופה לארה"ב זינק ב-22.4%
כבר בחודש פברואר היה ברור לאמריקאים לאן הרוח נושבת בכל הקשור למכסים, והם ניצלו זאת כדי לרכוש סחורות מאירופה, מה שהביא לזינוק הגדול ביותר בייצוא מאירופה לארה"ב מזה יותר משנה
רעידת האדמה הגדולה לה טראמפ גרם בכל הנוגע למכסים אומנם הגיעה רק בתחילת חודש אפריל, אבל הכיוון היה ברור עוד לפני כן. כבר בפברואר האמריקאים הבינו שיחסי הסחר של ארה"ב ואירופה הולכים להתערער ושכנראה צפויים מכסים על מדינות האיחוד, והם ניצלו זאת כדי להקדים ביקושים ובכך הביאו לזינוק של כ-22.4% בייצוא מאירופה לארה"ב, שהסתכם בחודש בכ-51.8 מיליארד אירו. מנגד, הייבוא של מוצרים אמריקאיים באירופה עלה רק 2.4% ל-28.2 מיליארד אירו.
ארה"ב הטילה על סחורות מהאיחוד האירופי מכסים של כ-10%, כשהם צפויים לעלות לכ-20% בתום תקופת ההקפאה של 90 יום עליה הודיעה טראמפ זמן קצר לאחר ההודעה על הגל השני של המכסים בתחילת החודש.
בסך הכל, האיחוד האירופי הציג עודף מסחרי בפברואר של כ-23 מיליארד אירו, לעומת גירעון של 5.6 מיליארד אירו בינואר. הייצוא לארה"ב ב-2024 עלה ב-5.5% בעוד הייבוא ירד ב-4%.
האירופאים הם לא היחידים שמקדימים ביקושים לסחורות מארה"ב לפני המכסים. סין, המדינה שצפויה לספוג את הפגיעה המשמעותית ביותר ממדיניות המכסים של טראמפ, הציגה קפיצה של 12% בייצוא בחודש מרץ, כמעט פי 3 מצפי הכלכלנים שהיה לעלייה של 4.4%. ארה"ב עדיין הייתה שותפת הסחר הגדולה של סין כשהיא היוותה כ-10% מסך הסחר שיש בין שתי המדינות. גם האמריקאים הקדימו ביקושים, בחודש מרץ הייצוא של סין לארה"ב עלה ב-9.1% לעומת חודש מרץ בשנה שעברה, כשמצד שני הייבוא של מוצרים אמריקאיים לסין ירד ב-9.5%.
- עונת הדוחות באירופה בצל מכסי טראמפ: האם נראה את עומק הפגיעה?
- נגידת ה-ECB: "התחזית הכלכלית מעורפלת בשל אי הוודאות החריגה"
גם האמריקאים עצמם מקדימים ביקושים, זה התבטא במכירות הקמעונאיות שעלו ב-1.4% במרץ, גם כן מעל לצפי שהיה לעלייה של כ-1.2%. בקטגוריית הרכב, נרשמה עלייה חדה של 5.3% במכירות. מעבר לזינוק במכירות רכבים, גם תחומים אחרים נהנו מביקושים חזקים: חנויות ציוד ספורט, תחביבים ומוזיקה דיווחו על עלייה של 2.4%, חנויות חומרי בניין וציוד גינון הציגה עלייה של 3.3%, ומסעדות וברים רשמו עלייה של 1.8%. מנגד, תחנות דלק דווקא סבלו מירידה של 2.5% במכירות, אך מדובר ככל הנראה בהשפעה של ירידת מחירי הדלק החודשית, ולא של ירידה בביקושים עצמם.