דונלד טראמפ אפריל20 (X)דונלד טראמפ אפריל20 (X)

טראמפ מתעקש: "מתקיימות שיחות עם סין" - בעוד בייג'ינג מכנה זאת "פייק ניוז"

האם אנו עדים למשחק פוקר בין שתי המעצמות, או לחוסר תיאום בממשל האמריקני?

אדיר בן עמי |

הנשיא האמריקני דונלד טראמפ טוען כי כי מתקיימות שיחות בין ארה"ב לסין, בסתירה מוחלטת להכחשות נחרצות מצד בייג'ינג. ההצהרות הסותרות מציבות סימן שאלה לגבי השיחות ועתיד היחסים המסחריים בין שתי המעצמות הכלכליות הגדולות בעולם. משהו ממש לא מסתדר - מי מדבר עם מי? האם יש בכלל דיבורים? מי אומר אמת ומי לא? איך זה יכול להיות שבממשל אומרים שהסינים מדברים והסינים אומרים שהם לא מדברים עם האמריקאים? 

אולי מי שמדבר עם האמריקאים לא עדכן את הממשל הסיני הוא מדבר איתם? יש המון שאלות סביב סוגיה מאוד פשוטה -   מדברים או לא מדברים, ויכול להיות  שזה עניין של תדמית - יכול להיות שהממשל הסיני לא רוצה להודות בפני עמו שהוא מדבר עם הממשל האמריקאי בשעה שעוד לא הורדו המכסים. הרי הממשל הסיני ביקש כבוד וביקש שיורידו את המכסים אחרת הוא לא יבוא לדבר. דיבורים כבר עכשיו בזמן שאין עדיין הפחתת מכסים לא משדרת עוצמה וחוזק כפי שהוא רוצה לשדר מול העם שלו. 

"הם קיימו פגישה הבוקר," אמר טראמפ בארוחת צהריים דיפלומטית עם ראש ממשלת נורבגיה, יונאס גאהר סטורה. כאשר נשאל על ידי כתב מיהם אותם "הם", ענה הנשיא בסגנונו האופייני: "לא משנה מי זה 'הם'. אולי נחשוף זאת מאוחר יותר. הם נפגשו הבוקר. ואנחנו מקיימים פגישות עם סין."

התבטאות זו חושפת דפוס מוכר בדיפלומטיה של טראמפ - נטייה להכרזות דרמטיות המותירות מרחב תמרון ונסיגה. מצד אחד, הצהרה על פגישות עם סין יכולה להרגיע את השווקים ולהציג את הנשיא כמי שמוביל מהלכים דיפלומטיים משמעותיים. מצד שני, העמימות לגבי זהות המשתתפים מאפשרת לטראמפ לסגת מהצהרותיו במידת הצורך, ללא אובדן אמינות משמעותי.

סין מכחישה בתוקף: "פייק ניוז"

בעוד טראמפ מספר על פגישות מסתוריות, בייג'ינג מכחישה בתוקף. "סין וארצות הברית לא קיימו התייעצויות או משא ומתן בנושא המכסים, קל וחומר שלא הגיעו להסכם כלשהו," הצהיר דובר משרד החוץ הסיני, גואו ג'יאקון, וכינה את הדיווחים על שיחות אמריקאיות-סיניות "פייק ניוז".

גואו קרא לטראמפ פשוט לבטל את המכסים על סין ללא תנאים מוקדמים. במקביל, דובר משרד המסחר הסיני הגדיר כל טענה על התקדמות במשא ומתן כ"חסרת בסיס". סגנון ההכחשה הסינית מעיד על תסכול עמוק בבייג'ינג. הסינים חוששים שטראמפ משתמש בהם ככלי במשחק תקשורתי פנים-אמריקאי, ובוחרים בקו תקיף כדי לא להשאיר מקום לפרשנויות. אולם מבחינה אסטרטגית, גם לסינים יש אינטרס ברור בהורדת המתח המסחרי, במיוחד לנוכח האטת הצמיחה הכלכלית בסין.

הפחתת מכסים משמעותית: בין הצהרות למציאות

למרות ההכחשות, כיוון ההתפתחות נראה ברור - ארה"ב בוחנת אפשרות להפחתה משמעותית במכסים על סחורות סיניות. הערכות מדברות על הורדת המכסים ל-50% עד 65%, לעומת הרמה הנוכחית של 145%. שר האוצר האמריקני, סקוט בסנט, התבטא מוקדם יותר השבוע כי רמת המכסים הנוכחית מהווה למעשה "אמברגו סחר" בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. אמירה זו משקפת הכרה בעלויות הכבדות שמשיתים המכסים על הכלכלה האמריקאית עצמה.

קיראו עוד ב"גלובל"

מעבר למכוניות: משאיות כבדות במוקד

במקביל למתיחות סביב הדיפלומטיה המסחרית, ממשל טראמפ מרחיב את חזית המכסים לכיוון נוסף - משאיות בינוניות וכבדות. הממשל חוקר את ההשפעות של ייבוא כלי רכב אלה על הביטחון הלאומי, מהלך המרמז על כוונה להטיל עליהם מכסים בשיעור של 25%, בדומה למכסים שהוטלו לאחרונה על מכוניות.

מהלך זה עשוי להוביל לעלייה ניכרת במחירי ההובלה והלוגיסטיקה ברחבי העולם. העלויות הנוספות יגולגלו בסופו של דבר אל הצרכן הסופי, מה שעלול להוביל לעליית מחירים במגוון רחב של מוצרים.

המהלכים של טראמפ בחזית המכסים מעלים דילמה אסטרטגית מורכבת. מצד אחד, המכסים מעניקים לארה"ב כוח מיקוח משמעותי מול סין והגנה לתעשיות מקומיות מסוימות. מצד שני, הם גובים מחיר כבד מהצרכנים האמריקאים, מובילים לעליית מחירים ופוגעים ביצואנים אמריקאים כתוצאה מצעדי תגמול של מדינות אחרות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה