האם שרי האוצר האירופיים יצליחו לגשר מחר על הפערים בין גרמניה לספרד?
שרי האוצר של גוש האירו צפויים להיפגש מחר (ב') בבריסל במטרה לגבש את הצעדים המעשיים עליהם הסכימו בפסגת המנהיגים שהתקיימה בסופ"ש הקודם. פסגה שעקבות תוצאותיה זינקו השווקים באירופה ובארה"ב בתקווה למהלכים שיבלמו את משבר החובות ביבשת, את ההאטה הכלכלית ואת חוסר הוודאות בשוק.
פסגת המנהיגים שנערכה ב-28-29 ביוני נחשבה לפורצת דרך לאחר שהובטחה בה הזרמה של הון חדש וזול יותר למערכת הבנקאית בספרד והקמה של מנגנון פיקוח פיננסי כלל אירופי, שישמור על הכללים ויקל על הגוש לבחון מימון תוכניות חילוץ נוספות במטרה לסייע למדינות המצויות בקשיים.
לאחר שעות של דיונים חריפים, בכירי המנהיגים באיחוד החליטו כי העתיד הקבוע של קרן החילוץ האירופית, מנגנון היציבות האירופי (ESM), יאפשר לקרן להלוות הון (ולבנותו מחדש) לבנקים שונים מבלי להגדיל את הגרעון הממשלתי של המדינה בה הוא נמצא, וללא סיבוך הבנקים, המדינה או הקרן בנושאים מהותיים של סדר נשייה בעייתי.
המידות המדויקות שינקטו על מנת לעזור לספרד ולאיטליה יחשפו כאמור עד מחר, ה-9 ביולי, לאחר ששרי האוצר ישקלו את ההצעה ליצור "מנגנון פיקוח יחיד כצעד של דחיפות ובהילות" עד סוף 2012, כך נכתב בהודעה ששיגרו מנהיגי האיחוד ביום ו' הקודם.
ברקע הזינוק שנרשם בסוף השבוע הקודם בשווקים, נרשמה גם ירידה משמעותית בתשואות האג"ח של ספרד ואיטליה, אך השמחה לא נמשכה זמן רב ובמהלך השבוע האחרון שוב גברו קולות הביקורת והחשש שהבנקים הספרדיים יאלצו להמתין עוד זמן מה עד שיקבלו את הסיוע, זאת עד שימוסד הרגולטור האירופי למערכת הבנקאית שמטרתו תהיה לפקח על הסיוע לבנקים הספרדיים. חששות אלה שוב הקפיצו את רמות התשואה בהן נסחרות האג"ח של ממשלת ספרד אל מעל ל-7%, רמה בה נאלצו יוון, אירלנד ופורטוגל לפנות לסיוע חיצוני מאסיבי מהאיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית.
ספרד מתחננת לפעולה מהירה
לא פחות משמעותיים הם דבריו של ראש ממשלת ספרד, מריו ראחוי, שהכריז אתמול (שבת) כי מדריד תנקוט בצעדים חדשים על מנת לחתוך את הגירעון של ספרד וקרא להאיץ את הפעולות שעליהן הוחלט בפיסגת המנהיגים. "מה שבאמת יקבע את הצלחתם יהיה ביצוע צעדים קונקרטיים, מהירים ויעילים. אירופה חייבת למלא את תפקידה בצורה החלקה ביותר האפשרית".
"הציפיה משרי האוצר היא שידחפו את האג'נדה קדימה, במיוחד בכל הקשור לבעיות הדחופות ביותר בבנקים הספרדיים, אשר זקוקים ל-עד 100 מיליארד אירו" אמר גורם אירופי לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP והוסיף, "הבנק הספרדי הראשון יצטרך לקבל מימון חוזר עד סוף השנה הנוכחית ורבים אחרים יזדקקו לסיוע באביב בשנה הבאה" תוך שהוא מציין כי הוא מקווה שניתן יהיה לסגור את העסקה עוד החודש.
גרמניה מתעקשת על עמידה בתנאים נוקשים
קרן החילוץ החדשה, המכונה גם "המכאניזם האירופי ליציבות" (EMS) עדיין אינה פעילה מאחר וגרמניה, הכלכלה החזקה באירופה, שמרבית הנטל צפוי ליפול עליה, ממשיכה להתעקש על תנאים נוקשים בעבור כל מתן של סיוע. גרמניה כשלצידה גם פינלנד והולנד דורשות ביקורת נוקשה על המדיניות הכלכלית הקשורה לכל סיוע שהוא למערכת הבנקאית של ספרד.
ביום שישי אמר גורם רשמי בכיר באירופה כי "הבנקים הספרדיים לא יוכלו לקבל מזומנים מה-EMS עד לפחות תחילת השנה הבאה, מאחר שהקמתו של רגולטור אירופי לענף הבנקאות לא יקרה לפני המחצית הראשונה של 2013".
בזמן שספרד משוועת לסיוע, ביקש בסוף השבוע ראש ממשלת יוון החדש, אנטוניס סמארס מהאיחוד האירופי ומקרן המטבע הבינלאומית שיתנו ליוון עוד זמן לעמוד על מנת שתעמוד בתנאי תוכנית החילוץ האחרונה שניתנה לה בהיקף של 130 מיליארד אירו ליותר מהשנתיים שנקבעו בה. גורמים רשמיים באיחוד האירופה הביעו את התנגדותם לבקשת ההארכה.
לגארד: "אירופה לא עושה מספיק"
ביום שישי האחרון אמרה נשיאת קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד כי "הכלכלה הגלובלית מאטה בגלל שאירופה לא עושה מספיק על מנת לתקן את משבר החובות" לגארד אמרה כי הרבה תלוי ב"סט הנכון של הפעולות בהן תנקוט אירופה במטרה להימנע מהידרדרות משמעותית ובמטרה למחוק את הסכנות הגדולות".
לדבריה, מנקודת המבט של ה-IMF צריך לעשות עוד פעולות על מנת להשלים את עבודת הארכיטקטורה של גוש האירו - איחוד מוניטרי, איחוד בנקאי שיבוא לאחר איחוד פיסקאלי".