מעצר טייקון הבנקאות הויטנאמי הפיל את הבורסה שם ב-21%
מה קורה באחד השווקים שנתפסו כאחד המבטיחים ביותר במזרח? המדד המוביל בבורסת ויטנאם, מדד ה-VN, נפל גם היום בשיעור של כ- 3.5% ובכך השלים נפילה של כ-21% מאז ה-8 במאי והוא נמוך בכ-10% ביחס למדד היחוס, מדד ה-MSCI אסיה פאסיפיק. בכך נכנסה למעשה ויטנאם לשוק המוגדר כשוק דובי.
ויטנאם נחשבה במשך תקופה ארוכה לאחד הנמרים האסיאתיים הבולטים בכלכלות המזרח, לאחר שרשמה צמיחה שנתית ממוצעת של 7% במשך כעשור לפני המשבר ב-2008 שהוביל להאטה. השנה אנליסטים מצפים לצמיחה של 5.1% בתמ"ג הויטנאמי.
הנפילות בבורסה הויטנאמית היו החדות ביותר שנרשמו היום באזור לאחר שהבורסה המשיכה להיות מושפעת ממעצרו של הבנקאות הויטנאמי Nguyen Duc Kien בשבוע שעבר לאחר, שעל פי תצהיר של הבנק המרכזי בויטנאם, הוא "ביצע עסקים לא חוקיים" הקשורים ל-3 מעסקיו הפרטיים. המשקיעים חוששים כעת ממעצרים נוספים בענף הפיננסים במדינה.
הטייקון הויטנאמי בן ה-48 שפעל בפרופיל גבוה נהנה מאז שנות ה-90' מפתיחתה של ויטנאם למערב וניצל את האפשרויות על מנת להגדיל את עושרו כשייסד את אחד הבנקים הגדולים למתן הלואות בוויטנאם, הבנק למסחר של אסיה או ( Asia Commercial Bank (ACB, אך פרש מהדירקטוריון של הבנק כבר בשנת 2010 וכיום הוא כבר אינו בעל מניות גדול בבנק, אשר פעילותו לא צפויה להיות מושפעת, כך על פי גורם רשמי.
הבנק המרכזי של ויטנאם הזרים כ-13 טריליון דונג שהם כ-627 מיליון דולר למערכת הפיננסית בשבוע שעבר, הסכום הגדול ביותר שהזרים הבנק השנה. בנק ACB לווה כ-7 טריליון דונג מהבנק המרכזי על מנת להרגיע את המשקיעים לאחר שבשבוע שעבר צללה מניית הבנק בכ-19% תוך 3 ימים לאחר שנודע דבר המעצר.
ראש ממשלת ויטנאם, מנסה לייצב את המערכת הבנקאית של ויטנאם אשר מצבת החובות שלה היא הגבוהה ביותר בין מדינות דרום מזרח אסיה, מה שלדעת סוכנויות דירוג האשראי מהווה סיכון לכלכלה. זאת לאחר שריבית הבנצ'מארק (כלומר התשואות על האג"ח של המדינה) זינקה מאז המעצר בכ-2% ל-6.6%, שיא של 4 חודשים, העלייה החדה שנרשמה מאז דצמבר 2010.
המעצר של קייאן אשר נחשב כמקורב לראש הממשלה, עלול להיות קשור גם למאבק המתמשך בין ראש הממשלה Nguyen Tan Dung לנשיא Truong Tan Sang על השליטה במפלגה הקומוניסטית. בשנה שעברה מונה מחדש ראש הממשלה לקדנציה של 5 שנים נוספות.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה