פסגות בסקירה עולמית: אופטימיות באירופה, נתונים טובים בסין
בשבוע שעבר נרשמה אופטימיות רבה בשוקי העולם, כאשר המדדים המובילים בארה"ב מגיעים לשיא רב שנתי. הכלכלנית והאסטרטגית הראשית של פסגות, איילת ניר, מסכמת את ההתפתחויות ואירועי המאקרו הבולטים של השבוע שחלף באירופה, בארה"ב וגם בסין.
בין האירועים הבולטים שמציינת ניר הוא את האופטימיות הרבה ביחס לאירופה במסגרת הכנס בדאבוס ומשאל העם אשר צפוי להיערך בבריטניה. באשר לכלכלה הגדולה בעולם מציינת ניר לחיוב את האישור של בית הנבחרים להעלאת תקרב החוב לתקופה של שלושה חודשים, כאשר גם בסין נרשמו נתוני מאקרו חיוביים.
גוש האירו - החברות מסתכלות על משבר החוב במשקפיים ורודים
בכנס דאבוס שנערך בסוף השבוע נרשמו רוחות חיובית ביחס למצבה של כלכלת אירופה אשר שרויה במשבר. למרות האמור, בפסגות מציינים כי רצוי שהאופטימיות תהיה זהירה. "אנו בהחלט תומכים בדבריה של מנהלת ה-IMF (כריסטין לגארד) לפיהם אסור להיות שאננים, שכן המלאכה עדיין מרובה"
לדברי ניר, "בעוד אנו שותפים לדעה כי חל שיפור בשנה וחצי האחרונות, בעיקר במחויבות המנהיגים לפתרון המשבר, ובאופן הטיפול שלהם בו, עדיין אין להתייחס למשבר הזה כאל משבר שנפתר או להתעלם מהסיכונים שהוא מייצר לכלכלה העולמית".
מבחינת הנתונים, מדד אמון העסקים בגרמניה עלה בפעם השלישית ברציפות ל-104.2 מ-102.4 בחודש דצמבר. ספרד מנצלת את התשואות הנמוכות וגייסה כבר 9.4% מהצרכים הפיננסיים שלה ל- 2013. 60% מהביקושים הגיעו מחוץ לספרד. בנקים באירופה החזירו 137 מיליארד אירו שלוו במסגרת ה LTRO (הלוואה ל-3 שנים בריבית של 1%).
בריטניה – משאל עם על חברות באיחוד האירופאי (EU)
ראש ממשלת בריטניה קמרון הבטיח כי אם יבחר שוב לראשות הממשלה, הוא יפעל לביצוע משאל עם בנוגע לחברות בריטניה באיחוד האירופי עד 2017. "בעיקרון, הממשלה מעוניינת להישאר באיחוד, אך קמרון מעוניין לפתוח למו"מ את תנאי החברות של בריטניה", מעריכה ניר.
ניר מעריכה גם כי "ההחלטה על משאל עם עתידי, מיועדת אך ורק בכדי לסייע לקמרון בבחירות הצפויות במאי 2015, שכן יש לא מעטים בבריטניה, שחושבים כי המוסדות של האיחוד האירופאי מתערבים יתר על המידה בנושאים הפנימיים של המדינות (בהן בריטניה)"
בכלכלה הגדולה בעולם - הרפובליקנים אישרו את העלאת תקרת החוב האמריקני לתקופה של 3 חודשים
ביום רביעי הצביע בית הנבחרים האמריקני על העלאת תקרת החוב לתקופה של 3 חודשים. ההצעה צפויה עתה לעבור לאישור הסנאט, ועל פי ההערכות, צפויה לעבור ללא שינוי, ואז להישלח לנשיא אובמה לחתימה.
"ההצעה הזו מפחיתה את הסיכון שבית הנבחרים, ובעיקר הרפובליקנים יואשמו בהידרדרות של הכלכלה האמריקאית לכדי פשיטת רגל; מטרתה: למנוע מצב שבו יש העלאה של תקרת החוב לטווח ארוך ללא תכנית מפורטת ארוכת טווח במקביל להתמודד עם ,'משבר החוב' של הכלכלה האמריקאית".
ניר מציינת גם כי קיימת סוגיה נוספת עמה ידרשו המחוקקים להתמודד, כבר בקרוב, והיא סוגיית הקיצוצים התקציביים שהיו צפויים להיכנס לתוקף כבר בתחילת 2013 אך נדחו בחודשיים ימים, ל-1 במרץ. מדובר בסכום של 1.2 טריליון דולר, מחציתו בהוצאות ביטחון.
בגזרת התעסוקה, תביעות חדשות לדמי אבטלה מוסיפות להפתיע את הכלכלנים לחיוב. על פי הנתון השבועי האחרון, נרשמה ירידה של 5,000 בהיקף הדרישות בשבוע האחרון, לאחר ירידה של 40,000 בשבוע הקודם. המגמה מצביעה על המשך ירידה בתביעות החדשות לדמי אבטלה, והמתאם הגבוה של נתון זה עם שוק המניות, מאותת על שוק מניות חיובי (שימו לב שהנתון של התביעות הינו במהופך).
נתונים מעודדים בסין
מדד מנהלי הרכש בסין עלה בחודש ינואר ל-51.9, העלייה החמישית ברציפות, לרמתו הגבוהה ביותר בשנתיים האחרונות. הממוצע ארוך הטווח של המדד עומד על 51.7. הגורמים העיקריים לעלייה הינם גידול בייצור ועלייה ברמת התעסוקה במשק הסיני. מצד שני, רכיב ההזמנות החדשות ירד במעט ל-52.7 מ-52.9 בדצמבר ורכיב ההזמנות לייצוא שמר על יציבות. השיפור במהלך חודש ינואר היה בעיקר כתוצאה משיפור בביקושים המקומיים כאשר צמיחת הייצוא עדיין מתונה.
אומנם האוכלוסיה בגילאי העבודה פחתה בשנת 2012 ב-3.45 מיליון, על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בסין, אך כאשר בפסגות בוחנים את הנתונים לעומק מגלים, כי אין כך הדבר. בסין הוחלט לשנות את הדרך שבה מחשבים את גיל העבודה ולהעמיד אותו על גילאי 15-59, בהשוואה לנתונים מערביים, על פי הם גילאי העבודה הינם 15-64. אם נתמיד בחישוב על פי הנתונים המערביים נגלה, כי אוכלוסיית העובדים בסין עדיין גדלה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.כאשר האופטימיות בשיא זה הזמן לברוח.......סוחר ותיק 27/01/2013 17:04הגב לתגובה זו0 1הכל נזיל ביותר !!!!!! הכותרות משתנות במהירות ז ה י ר ו תסגור