צרות של עשירים: מה יכולה חברת וודאפון לעשות עם 130 מיליארד דולר?
העסקה הגדולה ביותר בעולם מאז המיזוג של AOL עם טיים וורנר לפני 13 שנה יוצאת לדרך. לאחר עשור של דיונים, דחיות ועוד פעם דיונים, חברת התקשורת האמריקנית וורייזון (סימול: VZ) רוכשת את חלקה של וודאפון (סימול: VOD) הבריטית במיזם המשותף שלהם - וורייזון וויירלס, חברת הסלולר הגדולה בארה"ב,
נתחיל במובן מאליו - בעלי המניות של וודאפון, החברה השניה בגודלה בבורסה של לונדון, מצפים לקבל דיבידנד או תכנית רכישה חוזרת של מניות, שתוכרז בסמוך להודעה הסופית על היקף העסקה. ההכרזה צפויה להיות היום (ב') או מחר בשעות הבוקר.
הציפיה לחלוקת דיבידנד משמעותית הקפיצה את מחיר מניית וודאפון בחדות כלפי מעלה בימים האחרונים. מניית חברת התקשורת השלימה היום מהלך של כ-12% בשלושה ימים. אבל לא כולם ששים לעסקת הענק.
חברת הפרלימנט הבריטי מרגרט הודג' הביעה דאגה שוודאפון תצא מהעסקה בלי לשלם מס בבריטניה כלל. אנליסטים מעריכים כי במידה והעסקה תסתכם ב-130 מיליארד דולר, בערך 40 מיליארד דולר יחולקו לבעלי המניות בצורת מזומן או במניות וורייזון.
אבל מצד שני, החברה צריכה להחליט אם היא הופכת לטורף או טרף בענף התקשורת המשתנה ללא הרף. שוק הסלולר באירופה משתנה בימים אלו, עם ניסיון רכישת דאץ' KPN על ידי אמריקה מוביל של המיליארדר קרלוס סלים. אנליסטים מעריכים כי וודאפון יכולה להיות מטרת רכישה על ידי ענקית התקשורת AT&T, עכשיו שהיא אינה שולטת בשוק הסלולר בארה"ב.
"וודאפון קטנה יותר, לאחר מכירת וורייזון וויירלס וחלוקת דיבידנדים, יכולה להיות מועמדת לרכישה", טוענים אנליסטים בסיטי, שהעלו את מחיר היעד למניה ל-2.3 פאונד. גם רובין ביננסטוק, אנליסט בכיר בברנסטין, חושב כך. "רנדל סטיבנסון, מנכ"ל AT&T, הדגיש את כוונתו לרכוש חברות סלולר באירופה. איזה חברות כאלו יש למכירה כרגע אם לא וודאפון?" אומר ביננסטוק.
לכן, אם החברה הבריטית לא מעוניינת להפוך לטרף קל ולהיבלע בחברה אמריקנית אחרת, עליה לצאת לציד כבר עכשיו. סביר להניח שחברות רבות לא יתנגדו לקבל נתח מעשרות מיליארדי הדולרים שנכנסים לחברה בקרוב. אפשרות אחת לרכישה היא חברת הברודבנד ליברטי גלובל, שעם שווי שוק של כ-20 מיליארד דולר יכולה להיות מספיק גדולה להבריח השתלטות על וודאפון.
שמות נוספים שיכולים לעלות הם אונו הספרדית או פאסטווב האיטלקית, או שוודאפון תפנה אל מחוץ לגבולות אירופה. בשווקים המתעוררים יכולה החברה להוציא פחות ולקבל חברות בצמיחה כמו TIM ברזיל לדוגמא, חברת הבת של טלקום איטליה.
- 1.גיגי 02/09/2013 18:52הגב לתגובה זואז גם אנחנו נרוויח קצת