כלכלת ארה"ב משותקת: 800 אלף עובדים יצאו לחופשה ללא תשלום, נזק מוערך לתמ"ג של 300 מיליון ד' ביום
ארה"ב נכנסה הבוקר באופן רשמי למצב של 'שיתוק' (Shutdown) לאחר שהמגעים הקדחתניים בין הרפובליקנים לדמוקרטים בקונגרס שנועדו למנוע את הבשורה לא צלחו לכדי פשרה והסכמה בעניין התקציב. המשמעות המיידית היא השבתת שירותים פדראליים רבים שאינם נחשבים חיוניים, כשלפי שעה לא נראה אור בקצה המנהרה.
כ-800 אלף עובדים פדראליים בשירותים שאינם נחשבים חיוניים, כדוגמת עובדי אתרי תיירות, פארקים לאומיים, רשות ניירות ערך, מינהל התרופות והמזון האמריקנית, ספקים ממשלתיים ומס הכנסה יצאו לחופשה ללא תשלום למועד שאינו קצוב. חיילים ואנשי קבע בצבא ארה"ב עובדים במתכונת רגילה אך עובדי מדינה בצבא יצאו לחופשה ללא תשלום. ההשבתה החלקית צפויה להסב לכלכלה האמריקנית, לפי נתוני IHS, נזק של 300 מיליון דולר ביום במונחי אובדן תוצר.
נשיא ארה"ב ברק אובמה התייחס ל'שיתוק'. לדבריו, "למרבה הצער, הקונגרס לא עמד באחריות שלו. הוא כשל בהעברת התקציב וכתוצאה מכך חלק ניכר מן הממשל שלנו יושבת עד שהקונגרס יחליט לתקצב אותו שוב". אובמה במסגרת רשת המשודרת לכוות הביטחון והבהיר כי ימשיך להיאבק למען העברת התקציב בהקדם האפשרי והוסיף כי "אני הולך להמשיך להיאבק כדי להיפטר מקיצוצי התקציב המקיפים הללו, שפוגעים בצבא שלנו ובכלכלה שלנו".
נציין כי 'שיתוק' דומה היה בסוף שנת 1995 בתקופתו של הנשיא ביל קלינטון שנאבק בקונגרס שנשלט בידי רוב רפובליקני. אז ה'שיתוק' מנע מ-200 אלף אמריקניים לקבל דרכונים, עצר הנפקות מניות ואג"ח, פארקים לאומיים ומוזיאונים נותרו סגורים. השיתוק של הממשל הסב לעסקי תיירות נזקים בהיקף של מיליוני דולרים, והעלות לממשל אז הגיעה לסכום עתק של כ-1.4 מיליארד דולר. אולם, בניגוד למקרה דאז, הפעם מדובר ביוזמה של הרפובליקנים לדחות את יישום תוכנית הבריאות של אובמה (ObamaCare).
נציין כי מלבד אישור התקציב, בפני הנשיא אובמה קיים אתגר גדול נוסף לפתור את משבר תקרת החוב ולמנוע חדלות פירעון ראשונה בהיסטוריה של ארה"ב. ב-17 באוקטובר צפויה ארה"ב להגיע לתקרת החוב שלה, 16.8 טריליון דולר, והדמוקרטים מייחלים להגעה להסכמות עם הרפובליקנים על מנת לדחות את הקץ ולהעלות שוב את תקרת החוב.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה