פרופ' גלאי מוטרד: "הפד חייב לצמצם את ה-QE, זה צומח למימדים מסוכנים"
אחרי 5 שנים של 0% בארה"ב ושלושה סבבים של הקלה כמותית, המשק האמריקני צונח בזחילה איטית והשאלה הרווחת היא האם זה הזמן לתת לילד (כלומר למשק) ללכת לבד - ולהפסיק את רכישות האג"ח. אחרי כל נתון מאקרו הרוחות מנשבות לכיווו אחר, כאשר נתוני המאקרו האחרונים שוב העלו את הדיבורים על נסיגה מהתוכנית בחודש הקרוב.
עוד לפני עדותה של ג'נט ילן בפני הסנאט ביום חמישי, שוחח Bizportal עם פרופ' דן גלאי, יו"ר קרן סיגמא ומי שהמציא את (מדד הפחד) על השלכות המשך תוכנית הרכישות של ה'פד': "יש כיום דאגה גוברת מצד כלכלנים רבים בארה"ב שהמשך תוכנית הרכישות בקצב הנוכחי לגרום לבועה שתהיה לרועץ לכלכלה האמריקאית. אנחנו רואים את ההשפעה של התוכנית הזו דרך נושא הצריכה. אנחנו רואים גידול בצריכה הפרטית, רכישות של בתים שגורמות לעליית מחירים – אין בכלל ספק שלתוכנית הרכישות יש חלק משמעותי בעליית מחירי הנדל"ן בארה"ב. החשש הוא מהמשך התוכנית הזו לאורך זמן."
גלאי הוסיף כי "בינתיים, התוכנית הזו מורידה את המינוף של ארה"ב שהיה בשיאים לפני המשבר וזה דבר חיובי, אבל מנגד כולם עוקבים בחרדה בין הצורך לעודד את הכלכלה ולהביא את הצמיחה לקצב גבוה יותר מהקצב האיטי כעת, לבין החשש מבועה כלכלית שאח"כ יהיה קשה לשלוט עליה. לאף אחד אין פיתרון ואף אחד לא יודע מתי השווקים יוכלו להיגמל מהתוכנית הזו."
לשאלה אם נתוני המאקרו האחרונים הם אינדיקטור טוב מספיק לתחילת הנסיגה לדעתו אומר גלאי: "כרגע המשק האמריקאי כבר נמצא במסלול של צמיחה. עדיף להסתפק בזה ולא להזרים עוד נזילות. יש לא מעט חששות של כלכלנים שאומרים שגם אם ה'פד' טוען שהוא יוכל לטפל בבעיות הנזילות שיגיעו אחרי שהתוכנית תסתיים, כבר יהיה לו קשה להתמודד איתן. אני חושב שהנתונים טובים מספיק כדי להתחיל בנסיגה עכשיו, כי אם זה יימשך נניח עוד שנה - זה עלול לצמוח למימדים מסוכנים ."
גלאי מסביר כי למרות החסרונות הטמונים ברכישות לאורך כל כך זמן, לא הייתה ברירה: "הנזק של המשבר האחרון היה כל כך גדול, שהיה צריך לצאת ממנו בכל מחיר, אחרת זה היה מגיע למשבר קולוסלי שהיה דומה לזה שראינו ב-1929. בבנק הפדרלי החליטו לעשות הכל כדי לא להגיע לזה"
"כרגע ה'פד' קבע את היעדים במונחים של ואבטלה. ילן חזרה על זה לאחרונה והדגישה שאלה הנתונים שעל פיהם הם יקבלו החלטות. כבר עכשיו ברור שיום יבוא והם יצטרכו לטפל בנושא הנזילות, אבל בשלב הזה יש להם את הכלים לעשות את זה. ברור שאם היינו חוזים עכשיו בבעיה של עליית אינפלציה התוכנית הייתה נפסקת מיד, אבל בינתיים הביקושים לא באים לידי ביטוי באינפלציה."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.יש אינפלציה 1) מחירי נכסים ומניות 2) מדידה מוטה למטהבועה 15/11/2013 08:15הגב לתגובה זו1 0כל כלכלן יגיד לכם שמדד המחירים לצרכן בארה"ב מוטה כלפי מטה (בגלל עדכוני משקולות בפיגור ובגלל המקדם ההדוניסטי שלא קיים ברוב המדינות מלבד ארהב ובריטניה). המשמעות היא שמדד המחירים לצרכן מוטה למטה. מצד שני מחירי הנכסים עולים. המשך ההדפסה יביא לכך שגם את העלייה במחירי הצרכן לא ניתן יהיה להסתיר והמחירים יעלו למרות שוק העבודה החלש. זה ייקרה כאשר ההיצע ייחלש (או ייתייקר) ולאוו דווקא הביקוש יעלה, קוראים לזה סטגפלציה.סגור
-
2.המשק האמריקאי גמור רוב ההון הוא וירטואלירשף רפאל מאירי 14/11/2013 20:43הגב לתגובה זו5 0אין מחזורים ריאליים, הדבר היחיד שמחזיק את העסק זו אמונה בלתי הגיונית בדולר כמטבע העולמי כך שארה"ב תומכת בעצמה ע"י הצפת העולם בדולרים כנגד התחייבויות מפוקפקות. בסכסוך ראשון עם סין נגמר כל הסיפור ביום אחד. תאמינו לי רק שיאפשרו בישראל כלכלה חופשית ולא הקומוניזם הריכוזי שמשתולל כאן ותראו איזה פוטנציאל יש לנו. אני מאמין בישראל ומאמין ביכולת שלנו כאן בארץ להפוך למעצמה עולמית בהרבה הרבה תחומים.סגור
-
1.למה שיפסקו ?יעקב 14/11/2013 17:15הגב לתגובה זו2 1יהיר לפיד קונה קרנית פלוג קונה הדולר מצרך מבוקשסגור