המצב באוקראינה מחריף: האם המשבר מול רוסיה עלול להעיב על שוקי המניות?
המצב באוקראינה מאיים להפוך למשבר בינלאומי אשר מזכיר במעט את המלחמה הקרה. שוב ארה"ב ורוסיה (ברה"מ דאז) נלחמות על איזורי השפעה על חשבון צד שלישי, כאשר בסופ"ש האחרון השתלטו חמושים פרו-רוסים על שלושה שדות תעופה בחצי האי קרים.
לפי הפרסומים בתקשורת, נחתו כ-2,000 מחיילי הצבא האדום על חצי האי בטוענה שהם מגינים על הבסיסים הרוסיים באזור. ארה"ב והאיחוד האירופי מיהרו להזהיר את רוסיה מפני הסלמת המצב והנשיא האוקראיני הזמני הצהיר כי המשך הפעילות הרוסית יביא להכרזת מלחמה.
ביום שבת התקשר הנשיא אובמה לפוטין, ובשיחה בת שעה וחצי הזהיר את פוטין כי שליחת חיילים לחצי האי קרים מהווה הפרה בוטה של הריבונות האוקראינית. פוטין לא נשאר חייב והשיב כי המצב בחצי האי מהווה איום ממשי לאוכלוסייה הרוסית המקומית, המהווה את הרוב באזור. בנוסף, ראש הממשלה של חצי האי קרים הצהיר כי הוא שולח בקשת סיוע מרוסיה בשל המצב המוסכן. הצהרה כזו עשוייה לתת גושפנקא לפוטין להתערב צבאית בקרים מבלי לעבור על החוק הבינלאומי.
האם המצב עלול להשפיע על השווקים הפיננסים בעולם? אנדרו ווילקינסון, השווקים הבכיר של 'אינטראקטיב ברוקרס' בגריניץ' אמר למרקט ווץ' כי "בדרך כלל, המשקיעים קודם כל מוכרים ואח"כ שואלים שאלות. אולם הפעם זה לא קרה, וזאת משום שהסיכון הפוליטי שקיים היום באוקראינה צריך להסלים באופן משמעותי בכדי שיהיה מורגש בשווקים. אם יהיה עימות חריף בין המערב לבין רוסיה, אז אולי נראה נסיגה משמעותית בשווקי המניות בעולם".
ווילקינסון ממשיך ואומר כי "חשוב לזכור שרוסיה עבדה קשה מאוד בכדי להגיע למצב הכלכלי בו היא נמצאת. התערבות באוקראינה ועימות עם המערב עשוי לגבות ממנה מחיר כלכלי כבד - מה שיכול להביא לריסון מסוים בקרמלין".
הכלכלה האוקראינית היא קטנה יחסית, ובאופן מסורתי קשורה הרבה יותר לכלכלה הרוסית מאשר לזו האירופית. כלכלנים אמרו ל'אינבסטינג' הקנדי כי על-פניו המצב באוקראינה לא אמור להשפיע יותר מידי על השווקים. משבר הטילים בקובה היה הרה גורל על ארה"ב, אך השווקים חזרו למסלולם במהירות רבה. לאוקראינה אין כזו השפעה על ארה"ב, או על העולם, ולכן הכלכלנים לא צופים זעזוע עמוק. אולם, כיאה ל'ברבור שחור', לא ניתן באמת לדעת כיצד דברים יתפתחו ובעיקר - כיצד יפעל פוטין.
הכלכלה האוקראינית
החוב הלאומי של אוקראינה טפח בכ-13 מיליארד דולר, נכון לתחילת השנה, כאשר עתודות המטבע הגיעו לשפל שאילץ את הבנק המרכזי במדינה להפסיק את התמיכה בהרוויניה (המטבע האוקראיני). בשבוע שעבר בלבד צלל המטבע ב-10% כנגד הדולר, ואיבד כשליש מערכו מתחילת השנה. הממשלה חייבת לגזפרום הרוסית כ-2 מיליארד דולר, והממשלה טוענת שהיא זקוקה לסיוע של 35 מיליארד דולר בשנתיים הקרובות בכדי לפדות את האג"חים ולהחזיר חובות. אם זאת, לשם השוואה, החוב היווני בשנת 2009 עמד על כמעט 200 מיליארד אירו, כך שהמצב הכלכלי באוקראינה לא צפוי להיות זה שיכה גלים.
היום (א') אין מסחר במרבית השווקים מסביב לעולם, כך שנותר למשקיע הישראלי להמתין ליריית הפתיחה מחר באסיה, אירופה וארה"ב.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.קדימה תנצח את קדימהh 02/03/2014 16:27הגב לתגובה זו0 0קדימהסגור
-
4.היום הגז הישראלי שווה הרבה יותרshakoe 02/03/2014 16:25הגב לתגובה זו1 0לא מריץ ןלא בטיח זה עובדה הגז הישראלי שווה לאירופה כמו חמצן לצוללןסגור
-
3.זהו יש טריגר לירידות להתראות (ל"ת)בובקה 02/03/2014 12:01הגב לתגובה זו2 2סגור
-
2.אפריקה תחטוף כי יש לה הרבה אנטרסים ברוסיה (ל"ת)אבי 02/03/2014 11:10הגב לתגובה זו4 7סגור
-
1.קדימה פוטין! (ל"ת)אחד העם 02/03/2014 10:50הגב לתגובה זו3 3סגור