לא יאמן: תשואת אג"ח ספרד ל-10 שנים נמוכה מאג"ח ארה"ב - מה זה אומר?
מפתיע אולי במבט ראשון, אבל התשואה על האג"ח של ממשלת ספרד ל-10 שנים (2.597%) הפכה היום לנמוכה מאג"ח ממשלת ארה"ב (2.61%). עד לפני שנתיים מהפך כזה נראה בלתי אפשרי, בשיאו של משבר החוב באירופה, שאיים לפרק את גוש האירו. אז, התשואה על האג"ח הספרדי לצורך ההשוואה הייתה יותר מפי-3 מאז האג"ח האמריקאי.
הכתב הכלכלי של רוייטס, ג'יימי מקגיבר,
כמובן שהסיטואציה הנוכחית לא מעידה על כך שהסיכון באג"ח הספרדי נמוך עכשיו מהסיכון באג"ח האמריקאי. דירוג האשראי של ספרדי ב-S&P לבינוני במקרה הטוב ועומד על BBB בלבד, לעומת דירוג ה-+AA של ארה"ב שהינו כמעט מעולה - הפרש של 7 דרגות. יחד עם זאת הסיטואציה בשוק והמהלך האחרון של הבנק המרכזי באירופה לחצו את התשואה על האג"ח באירופה מטה.
3 הסיבות העיקריות לנפילת תשואת האג"ח הספרדי
כמה גורמים עומדים מאחורי המהלך הענק שנראה בגרף. הראשון הוא שה-EBC הודיע בשיאו של המשבר הגדול באירופה לעשות הכל כדי למנוע מצב של חדלות פירעון של המדינות החלשות בגוש, דבר שהוריד בינתיים מסדר היום אפשרות של פירוק הגוש.
- ביג, אלרוב ומגה אור: "אג"ח קונצרני שיאפשר לכם לישון בשקט בלילה"
- "מעדיפים אג"ח שקלי על פני צמוד; בקונצרני דירוגים גבוהים"
הגורם השני הוא הדישדוש של הכלכלה האירופית בתקופה האחרונה, דבר שהוריד את שיעור האינפלציה באירופה לרמות דומות לאלו שנראו בתקופת המשבר - זה גורם שני שלחץ את התשואות על האג"חים כלפי מטה.
וה"חבטה" האחרונה הגיעה למעשה בשבוע שעבר עם הכרזתו של דראגי על תוכנית הרחבה מוניטרית ובראשה הורדת ריבית נוספת, כשנראה שראינו רק את תחילתה של התוכנית.
אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של פסגות התייחס למצב בשוק האג"ח והסביר כי "צריך להבין שהשווקים מצפים ובצדק לכך שהבנק המרכזי ימשיך במדיניות מוניטרית מרחיבה להרבה יותר זמן מה'פד'. בשעה שבארה"ב מתכוונים להעלות ריבית בסוף 2015, בגוש האירו ברור שזה ייקח הרבה יותר זמן. ה'פד' למעשה כבר בתהליך של צמצום מוניטרי בעוד אירופה עושה הפוך, כשדראגי אמר בפירוש שיש לו אפשרות להרחבה בקנה והוא יכול להוציא אותה לפעול."
"מכאן" אומר גרינפלד "שכיוון התשואה באירופה צריך להיות כלפי מטה ובארה"ב הוא צריך לעלות. ברור שזה לא אומר שהסיכון בספרד נמוך יותר - להפך, כך זה צריך להיות. יש פער שנובע מציפיות לשערי חליפין שנסחרים במטבעות שונים. השווקים מצפים שהאירו יתחזק מול הדולר ולכן התשואה של האג"ח באירופה נמוכה יותר מתשואה של אג"ח שנקוב בדולר.
- "הפסיכולוג של השוק" - איך הצליח הווארד מרקס לייצר תשואה עודפת ללקוחות שלו?
- סוף למלחמת הסחר? טראמפ חושף: סין פנתה להידברות על הסכם הסחר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"לצורך השוואה" מסכם גרינפלד, "המקרה של ישראל דומה מאוד. המרווחים בין אג"ח ישראל לארה"ב ל-10 שנים עומדים על 0.4% בלבד, אבל ברור שזה לא משקף את רמת הסיכון, אלא את הציפייה כאן להורדת ריבית נוספת ולציפייה של התחזקות השקל. בכל התקופה של צימצום המרווחים פרמיית הסיכון, המשתקפת ב-CDF, לא ממש השתנתה."
- 3.לא מבין גדול 10/06/2014 07:50הגב לתגובה זוהציפייה היא להיחלשות האירו ולא כפי שרשום, הרחבה כמותית, הדפסת כספים וכו.. אמורה להחליש את המטבע למרות שזה עוד לא ממש קרה. בישראל השוק כבר מגלם הורדת ריבית למרות שלא הורידו בפעם הקודמת.
- 2.אוי ואבוי 09/06/2014 17:42הגב לתגובה זוהשווקים מצפים להתחזקות הדולר מול האירו ומול השקל, ולא להיפך. מקווה שזו טעות סופר ולא מה שבאמת נאמר ע"י הכלכלן הראשי של פסגות...
- 1.זה מה שנקרא התערבות גסה ומלאכותית בשוק לא שוק יותר (ל"ת)מישו 09/06/2014 16:26הגב לתגובה זו