זהו מחיר המשבר בין רוסיה לאוקראינה על הכלכלה העולמית - צפו במספרים

אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש התייחס למשבר באוקראינה - וגם: מה ההשפעה של התפשטות דעא"ש?
 | 
telegram
(1)

ביום שישי האחרון קיבלנו הוכחה להשפעה הפסיכולוגית של העימות בין רוסיה לאוקראינה על המשקיעים באירופה. אחרי יום מסחר חיובי בהחלט, הגיע המפנה החד ומדד הדקס סגר בירידה של 1.44%. ביום חמישי שעבר קיבלנו טעימה ראשונה להשפעה של הסנקציות המתרחבות על רוסיה, כשבגרמניה התפרסמו נתוני צמיחה שליליים שנבעו בעיקרם מקיטון בסחר הבינלאומי - בעיקר עם רוסיה.

יש מי שחושבים שהעובדה שהדקס איבד יותר מ-9% מאז השיא האחרון בחודש יולי, מהווה הזדמנות 'קניה' וכי המשבר עם רוסיה כבר מגולם, אבל מנגד יש גם מי שמזהיר מפני הדרדרות ל מלחמה פיננסית . אבל אולי הדבר הנכון ביותר לעשות עכשיו הוא לכמת במספרים את המשמעות של המשבר בין רוסיה למדינות המערב, כדי להבין מה פוטנציאל הנזק שלו לכלכלה האירופית שנמצאת גם בלי המשבר הזה במצב עדין.

אלכס ז'בז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש , התייחס למספרים מאחורי העימות המתעצם באוקראינה "השפעת המתיחות בחזית רוסיה-אוקראינה כבר הורגשה בנתוני הצמיחה ברבעון השני באירופה. גרמניה עלולה לסבול יותר מהמדינות האחרות מחולשה בכלכלת רוסיה ומהסנקציות שהוטלו עליה. לדוגמה, בחצי השנה האחרונה חלה התכווצות של יבוא מכונות וציוד לרוסיה, ענף בו לגרמניה יש חשיפה גבוהה, בשיעור של 7% לעומת התקופה המקבילה אשתקד."

"מלבד גרמניה, המדינות הבלטיות, פינלנד, פולין ומדינות שכנות אחרות עלולות לסבול כעת מהאיסור על יבוא מוצרי מזון לרוסיה. יחד עם זאת, אם המצב לא יתדרדר לעימות צבאי בין רוסיה לאוקראינה, העיצומים הכלכליים לא צפויים להסיט את הכלכלה העולמית ממסלולה באופן משמעותי. צריכים לזכור שלמרות שטחה העצום, כלכלת רוסיה לא גדולה במיוחד."

"החשיפה הפיננסית של הבנקים במערב לא מאוד גבוהה"

על המשפט שפלט נשיא ארה"ב לאחרונה בראיון עמו לפיננשל טיימס כי "רוסיה לא מייצרת כלום" אפשר להתווכח, אבל שוב המספרים מציגים מדינה ענקית עם 145 מיליון איש שרחוקה מלהיות מעצמה כלכלית "משקל רוסיה בתוצר העולמי, המחושב לפי כוח הקנייה (PPP), עומד על כ-3%." כותב ז'בז'ינסקי "משקלה בסך היבוא העולמי עומד על כ-2%. כ-0.8% מהתוצר באירופה חשוף לשוק הרוסי. משקל המכירות לרוסיה בארה"ב עומד על כ- 0.1% מהתוצר בלבד."

"החשיפה הפיננסית של הבנקים במערב לרוסיה לא מאוד גבוהה. בעיקר חשופים לרוסיה הבנקים באירופה, כאשר אוסטריה בולטת עם משקל של כ-1.4% מסך האשראי לרוסיה. יתר המדינות חשופות בלא יותר מ-0.5%, כאשר הבנקים מארה"ב, אנגליה וגרמניה חשופים ב-0.2%."

"העולם נמצא בעודף תפוקת נפט בזמן האחרון"

ז'בז'ינסקי התייחס גם להשפעת המלחמה בעירק ובסוריה בין כוחות דעא"ש למשטרים המתפוררים בשתי המדינות, בכל הנוגע לאפקט שיכול להיות ל'שוק השחור' של המדינה האיסלמית על מחיר הנפט. "האירועים בסוריה ועיראק, למרות חומרתם, לא השפיעו על מחירי הנפט ועל הערכות הכלכליות. להבדיל ממה שהתרגלנו לראות בעבר, מחירי הנפט אף ירדו."

"יכולים להיות לכך שתי סיבות. יתכן שהאיום האמיתי לא גדול כל כך, כפי שמתואר בתקשורת או שהעולם לא מבין אותו. בנוסף, צריכים לקחת בחשבון שהעולם נמצא בעודף תפוקת נפט בזמן האחרון. גידול בתפוקה בארה"ב, בעיקר על רקע כלכלה עולמית יחסית חלשה, מבטיח שלא יהיה מחסור בנפט. גם במדינות האזור, כולל עיראק ולוב, תפוקות הנפט ממשיכות להיות יחסית גבוהות."

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    מרון ארונוביץ, אני ממליץ לך לא לדאוג לגרמניה .....
    קספר 18/08/2014 08:37
    הגב לתגובה זו
    3 1
    גרמניה היא המעצמה הכלכלית הגדולה באירופה ואחת מהגדולות בעולם. הבורסה בפרנקפורט ירדה מתחילת השנה ואני מבטח לך שעד סוף השנה היא תתקן חזק כלפי מעלה. כדאי לדאוג לכלכלה אצלנו שבה הצמיחה אפס ומצבנו הגיאופוליטי בעולם גרוע......
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות