המפולת בנפט: המחיר צולל אחרי פרסום 'נתון המלאים' - 61 דולר בלבד לחבית
לאחר שמחיר חבית נפט ירד ביותר מ-40% מאז יולי האחרון, היום (ד'), מחיר הנפט משיל 4% נוספים אל מחיר של 61 דולרים לחבית. המנוע העיקרי לירידות מגיע מהדו"ח השבועי של מלאי הנפט הגולמי והמזוקק בארה"ב, התוצאות הראו כי בניגוד לצפי - המלאי השבוע עלה. הצפי היה לירידה של 2.24 מיליון חביות נפט גולמי, אך לבסוף התברר כי נרשמה עלייה במלאים של 1.45 מיליון. מלאי הדלק הכולל עלה ל- 8.2 מיליון חביות.
מניות האנרגיה ממשיכות לסבול מהירידה במחיר. אקסון מובייל יורדת 1.3% אל מחיר של 91.4 דולרים. שברון יורדת יורדת 1.2% אל מחיר של 105.7 דולרים.
לנוכח הירידה במחירי הנפט, החלו חששות ממשיים לגבי המשך פעילותן התקינה של חברות הקידוח. נציין כי 18% מסך אגרות הזבל בשוק האג"ח בארה"ב מורכב מאגרות של חברות אנרגיה.
חלק מהאנליסטים חוזים כי המשך הירידה במחיר הנפט יביא לביטול פרוייקטים מתוכננים. כרגע מוערך כי פרוייקטים בשווי של 150 מיליארד דולרים עומדים בפני ביטול בעקבות הירידה במחיר. תהליך שכזה עלול לגרום לירידה בהיצע וחוסר מוחשי באנרגיה לקראת סוף העשור - מצב שככל הנראה דורש התערבות ממשלתית.
נתונים אלו הביאו את סטין ג'אקובסון (Steen Jakobsen) לטעון כי ממשלת ארה"ב עשויה לחלץ בקרוב חברות נפט שיקלעו לקשיים תפעוליים. לדברי ג'קובסון שמשמש ככלכלן הראשי של בנק ההשקעות הדני סקסו, "חיפוש והפקת נפט מהווה יותר מ-3% מהתוצר בארה"ב, הממשלה תחשוש מלהתדרדר למיתון, בעקבות הפסקת פעילות החברות. לכן תתחיל לחלץ חברות אנרגיה, בדומה לאופן שעשתה עם הבנקים בעת המשבר".
כאשר נשאל האחרון לגבי ההבדל בשווי שוק בין חברות האנרגיה לבנקים, אחרי הכל, החברות שייכנסו למשבר תפעולי יהיו החברות הקטנות בשוק ולא ענקיות התחום.ג'אקובסון ענה כי "החברות הקטנות הללו גרמו וגורמות לארה"ב להפוך עם הזמן לעצמאית בנוגע לצריכת האנרגיה והממשלה תבקש לשמר את המצב הזה".
נציין כי בשנות המשבר 2009-2011, ממשלת ארה"ב "חילצה" חלק מהבנקים המסחריים במדינה, על ידי רכישת האג"ח או המניה של הבנקים בבעיות. החשש העיקרי של הממשלה היה כי פשיטת רגל של הבנקים הייתה גורמת לקיפאון באשראי הבנקאי במשך שנים רבות במדינה.
אופ"ק: הצריכה בשנת 2015 תרד לשפל של 12 שנה
מוקדם יותר פרסמה מועצת אופ"ק תחזית שטוענת שהביקוש לנפט צפוי אף לרדת בשנה הבאה. בדוח החודשי של המועצה לנובמבר פרסמה אופ"ק כי סך הייצור של חביות נפט ירד ב-390 אלף חביות לכדי 30.05 מיליון חביות ליום, לעומת אוקטובר. בחודש נובמבר, החליטו באופ"ק על ייצור יומי מקסימלי עתידי של 30 מיליון חביות ליום. ההחלטה הגיעה למרות ההתנגדות הנמרצת של חלק מנציגי הועדה לחתוך בקידוח בעקבות הירידות במחירים.
הצפי של אופ"ק הוא לירידה בביקוש לכדי 28.9 מיליון חביות ליום בשנת 2015. הממוצע של שנת 2014 עומד על 29.4 מיליון חביות ליום. זוהי תהיה הירידה הראשונה בצריכה השנתית מאז שנת 2011. נציין שהתחזית של אופ"ק היא לירידה בשימוש בנפט שמיוצא על ידה. התחזית מגלמת את המשך תהליך העצמאות של ארה"ב בשוק האנרגיה והירידה בצריכה האירופאית.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.זו מכה גדולה גם ללוויתן שלנו (ל"ת)פרד 10/12/2014 19:24הגב לתגובה זו1 3סגור
-
לא מדויקאמיר 10/12/2014 21:47הגב לתגובה זו0 1לוייתן נטו גז כך שההשפעה מינורית אבל אם ימצאו הכל לטגם נפט בליוויתן אז אני מסכים אתך שיהיו לנו צרות של עשירים הכל לטובה עוד חודשיים תוצאות גלסגור