גלולת הרגעה לשווקים: יוון תבקש הארכה של תוכנית החילוץ

אופטימיות בשווקים לאור הפרסום כי יוון תבקש בהקרוב הארכה של חצי שנה בתוכנית החילוץ 
רועי בויאר | (1)
נושאים בכתבה גוש האירו יוון

רגע לפני הכרעה באירופה - סוכנות הידיעות בלומברג פרסמה הבוקר (ד') כי יוון מתכוונת לבקש הארכה של חצי שנה בתוכנית החילוץ. מחרתיים (ו') פגה תוקפה של בקשת הארכה. היקפה של תוכנית החילוץ (LTRO) שהושקה ב-2010 ופוקעת בתום החודש נאמדת ב-240 מיליארד אירו. על פי מקורבים לאלכסיס ציפראס, ראש ממשלת יוון - הבקשה הרשמית צפויה להתפרסם במהלך היום. 

השיחות בין יוון לבין המלווים שלה ממשיכות. עיקרי המחלוקת באשר לתנאי הארכתה של תוכנית הסיוע קשורים ליישום רפורמות מבניות ומשקיות רחבות היקף במדינה. היוונים מתנגדים בכל תוקף להמשך מדיניות הצנע והקיצוצים כפי שדורשים קברניטי הגוש. גרמניה מובילה קו פוליטי הדוגל בהפסקת ההזרמה המוניטרית ליוון במסגרת תוכנית  אחרת - קרן 'סיוע החירום' (ELA). גרמניה לא מעוניינת להרחיב את היקפה של הקרן העומדת על כ-65 מיליארד אירו. עד כה ניצלה יוון את מרבית משאבי הקרן. בתוך כך, גרמניה מפעילה לחץ רב על היוונים ומנסה לכופף את דרישותיהם לקראת ההסדר המתגבש.

קיים חשש בקרב מספר שרי אוצר באירופה כי הבנקים היווניים ינצלו לרעה את כספי הסיוע על מנת להגדיל את החזקותיהם באג"ח טווח קצר יווני ובכך לממן החוב שלהם בשיטת 'הדלת אחורית'. אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי במיטב דש, שוחח עם Bizportal בתחילת השבוע והתייחס למשבר בגוש האירו. זבז'ינסקי אמר כי "הדינמיקה יכולה להיות הרסנית במקרה שכזה ויכולה לגרור מדינות נוספות לפרוש מהגוש". לכתבה המלאה.

מקור בכיר התראיין לרויטרס ואמר כי "אחת הסכנות הצפויות ליוון, בהנחה והיא לא תקבל על עצמה את תוכנית הסיוע המוארכת ותפרוש מגוש האירו היא 'ריצה אל הבנק', תרחיש בו מתבצעת משיכה היסטרית של פקדונות על ידי חוסכים. אותו מקור המשיך ואמר כי "בהנחה ותרחיש אימים זה יתממש, היוונים יאלצו ליישם כלים שונים - לרבות פיקוח על ההון כדי למזער את הכאוס לכלכלת המדינה. אחת המשמעויות של הפיקוח היא הטלת איסור על שינוע הון מחוץ לגבולות מדינה. 

יאריס ורופאקיס, שר האוצר היווני, הביע אופטימיות באשר לסיכויים להגיע להסדר. אתמול בבוקר התראיין למרקטווץ' ואמר כי "יש עוד מספיק זמן להגיע להסדר מוצלח". בכיר בבנק יווני אמר היום לרויטס כי "בימי חמישי ושישי בשבוע שעבר נמשכו מהבנקים היוונים כ-500 מיליארד אירו". "ההשלכות של הפסקת התמיכה המוניטרית ליוון עשויות להתגלות כהרות אסון". כך אמר לרויטרס אשוקה מודי, בכיר לשעבר בקרן המטבע העולמית. 

הבורסה באתונה רושמת כעת ירידות של 2.5%, התשואה של אגרות החוב ל-10 שנים של יוון יורדת כעת ב-0.7% ל-10.1% בלבד אחרי שבסוף ינואר האחרון נגעה בתשואה של קרוב ל-11%. המדדים המרכזיים באירופה נסחרים כעת בעליות שערים קלות. מדד CAC 40 -0.6% ומדד דאקס מתחזקים. 

 

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    בא 18/02/2015 14:06
    הגב לתגובה זו
    רק שאלה של זמן .