משבר נוסח 2008 בפתח? לנוריאל רוביני יש תשובה ברורה
"השאלה שאני שואל לעתים קרובות בימים אלו היא זו: האם חזרנו ל-2008 למשבר נוסף ולמיתון? התשובה שלי בכנות: לא", כך כתב הכלכלן נוריאל רוביני נוכח התנודתיות החריפה בשווקים. עם זאת, רוביני לא אדיש למצב ומונה את הסיכונים הרלוונטים שעומדים כעת בפני הכלכלה העולמית, ונראה שהם כאן כדי להישאר.
"סביר שהתקופה הנוכחית בשווקים תהיה רצינית יותר מכל תקופה תנודתית שראינו מאז שנת 2009. הסיבה שיש עכשיו 7 גורמי סיכון, בהם: המשבר בגוש האירו, תוצאות האטת התמיכה של הפד' בשווקים, יציאה אפשרית של יוון מהאיחוד האירופי, ו'נחיתה קשה' של סין - שתדלקה את התנודתיות בשווקים בשנים האחרונות", כתב רוביני בהמשך למעבר של סין מכלכלה מבוססת ייצור לזו הנשענת על שרותים.
במעין מסר מסכם לתקופה התנודתית ולאחר הפתיחה הצורמת של 2016, רוביני מפרט מה הם הגורמים שמעיבים כיום על הכלכלה.
הגורם הראשון: "בעוד סין ככל הנראה תחווה נחיתה לא פשוטה אבל לא נחיתה קשה, המשקיעים לא חווים נחת בשל האטה בצמיחה המתמשכת ובריחת הון".
הגורם השני: "השווקים המתפתחים נמצאים בבעיה רצינית. הם מתמודדים עם רוח נגדית עולמית של האטה בסין ויציאה של הפד' משעורי הריבית האפסית. רבין מהם נאלצים להתמודד עם גרעונות בחשבון השוטף, גרעון פיסקלי ולעתעמת עם ההאטה בצמיחה".
הגורם השלישי: "הפד' ככל הנראה טעה כאשר הקדים ביציאה ממדיניות הריבית האפסית והעלה את ריבית בדצמבר האחרון. הצמיחה החלשה, האינפלציה הנמוכה (הודות להמשך ירידת הנפט), והידוק התנאים הפיננסים (דרך דולר חזק, תיקון בשוק המניות, ומרווחי אשראי רחבים יותר), כעת מאיימים על הצמיחה בארה"ב ועל ציפיות האינפלציה".
- נוריאל רוביני צופה זעזועים בשווקים הפיננסים; איך להתגונן?
- רוביני: "העולם במלכודת חוב ויש סיכון לקריסה בשווקים"
הגורם הרביעי: "סיכונים גיאופוליטים מבעבעים ומגיעים לקראת רתיחה. אולי מקור הסיכון המיידי ביותר לחוסר ודאות הוא מלחמה קרה ממושכת במזרח התיכון בין הסונים בסעודיה לשיעים באירן.
הגורם החמישי: איך אפשר שלא - הנפט. "הירידה במחיר הנפט מעוררת נפילות בשוקי המניות בארה"ב ובעולם ומאיימת על מרווחי האשראי. הדבר מאותת על האטה בביקוש העולמי יותר מאשר עליית ההיצע, בעוד הצמיחה בסין, בשווקים המתפתחים ובארה"ב רושמת האטה. ירידת הנפט פוגעת ביצרניות הנפט המהוות חלק כביר מהשוק בארה"ב". לזאת יש להוסיף את החשש ליציבות הבנקים נוכח החשיפה שלהם לחברות בענף. וזה מביא אותנו לגורם הבא.
הגורם השישי: "הבנקים בעולם עומדים בפני אתגר גדול נוכח הריבית הנמוכה, הרגולציה הכבדה שהושתה לאחר משבר 2008, עליית הטכנולוגיה בשרותים הפינסים שמאיימת על המודל העסקי שלהם, עליית השימוש בריבית שלילית (יפן ושוודיה), עליית ההפסדים ברקע לנכסים רעים (אנרגיה, סחורות, שווקים מתפתחים, לווים אירופים שבירים, ועוד).
- אינטל וטאיוואן סמיקונדקטור מתקרבות להסכם לשיתוף פעולה אסטרטגי
- מניות הבריאות - מקלט בטוח או אשליה בעידן המכסים החדשים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הגורם השביעי: משבר הפליטים באירופה ככלל ובגרמניה בפרט.
רוביני מציין בנוסף את הסיכון של התפוררותה של אירופה כאשר יציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי נראית סבירה, וביוון ההתנגשות בין הנושים למדינה עשויים לדחוק ג אותה מהאיחוד.
- 6.פעם אחד כזה היו תולים בכיכר העיר (ל"ת)נביא זעם 03/03/2016 16:24הגב לתגובה זו
- 5.סרט מדע בדיוני 03/03/2016 13:09הגב לתגובה זוהשוק כבר תמחר אותם
- 4.חכם מיימון 03/03/2016 12:28הגב לתגובה זופגע פעם בטעות.גם תרנגול עיוור מוצא גרגר.זה באמת חכם מיימון.
- 3.שמטוב 03/03/2016 11:16הגב לתגובה זוההשוואה לא רלוונטית כי המשפר מסיבות נירחבות יותר.
- 2.אורי 03/03/2016 11:15הגב לתגובה זואז איך הנפט עולה לו בשבועיים האחרונים ב 30% .והשווקים כאילו מתחילים להתאושש
- 1.אהרון 03/03/2016 11:07הגב לתגובה זוקשקשן מפרט גורמי סיכון שכול אדם מהישוב מכיר
- אינפלציה 03/03/2016 12:54הגב לתגובה זואז אולי מגיע לך פרס נובל.כי כל סעיף כזה עשוי להפיל את הכלכלות על הקרשים.