הנפילות במניות הטכנולוגיה: "לא מדובר במשבר, אבל יש סכנה גדולה לסקטור הזה"
המשקיעים ברחבי העולם חששו מעונת הדו"חות הנוכחית: בשל המשבר הגלובלי בתחילת השנה, סקטור הבנקאות בעולם נכנס לפוקוס רב לקראת פרסום דו"חות הבנקים הגדולים בארה"ב, בין היתר בשל חשיפתו לסקטור האנרגיה - שמחיריו טלטלו את השווקים. אך דווקא סקטור הבנקאות, אולי בשל הציפיות הנמוכות, עבר בהצלחה יחסית בוול-סטריט, ומניות הבנקים הגיבו בחיוב. באופן מפתיע יחסית, מי שהכניס ללחץ את המשקיעים בו - היה בכלל סקטור הטכנולוגיה:
ענקיות הטכנולוגיה, שהציגו תשואות יפות בשנים האחרונות - צללו אחת אחרי השניה בעונת הדו"חות הנוכחית: בין אם זו מייקרוסוט שנפלה מעל 7%, גוגל שאיבד מעל 5%, וכמובן - היום אלו אפל וטוויטר שנופלות ב-7.6% ו-15% בהתאמה. האם מדובר באיתות מדאיג?
לפי סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר ב'אופנהיימר', לא מדובר במשבר בסקטור, אלא במימוש רווחים נאים, כמו גם - ואולי בעיקר - התנפצות ציפיות, שהיו גבוהות מדי: "ענף הטכנולוגיה השיג תשואה מאוד יפה בשנים האחרונות, ולעונת הדו"חות הנוכחית הגענו בציפיות גבוהות מדי. אפל היא מקרה נפרד, אך אם מסתכלים על מיקרוסופט וגוגל לדוגמא - זה בסך הכל משחק של ציפיות, ולא איזה פספוס דרמטי של התחזיות. הייתי אומר שהביצועים לא כ"כ נוראיים באופן כללי. אי אפשר להפתיע לטובה לאורך זמן, כשהציפיות עולות ליניאריות. מגיע זמן בו מתאכזבים".
לדבריו, דווקא החברות ה'טובות' – הן אלו שמניותיהן ירדו בשיעור חד: "בגוגל ובמייקרוסופט הפספוס ההיה בשורת הרווח, וזאת בשל מיזמים חדשים – לא דברים שפוגעים בעסק השוטף. עם זאת, בתקופה הנוכחית המשקיעים יותר רגישים, וכל פספטוס קטן – בטח במניות שעלו כ"כ יפה בשנים האחרונות - מביא לקריסה".
- "החששות בשוק רלוונטים יותר לאנבידיה, פחות לנובה וקמטק"
- ביום ד' - האם טראמפ יצית סערה נוספת (בוול סטריט)?
תחום הטכנולוגיה נהנה מכמה גורמים ייחודיים: החברות הללו משלמות פיחות מיסים בכל העולם, וכשהריבית בשיעור כה נמוך – המשקיעים מעוניינים לקחת חלק בחברות צמיחה. וסצ'ונוק מספר כי חברות הטכנולוגיה נתפסו ככאלה, אך כשיש דיבורים על תוואי ריבית שעשוי לעלות, יחד עם התאששות בסטורי האנרגיה והפיננסים - הדבר עשוי להוות בעיה. כמו כן, הדרישה ההולכת וגוברת במדינות רבות ברחבי העולם - לדרוש מענקיות הטכנולוגיה כמו גוגל ופייסבוק להתחיל לשלם מיסים - בהחלט מאיימת על החברות הללו, לאחר שנים בהן התחמקו בדרך אלגנטית (או שלא) מתשלום מס "רגיל", כשגם בקמפיין הבחירות בארה"ב ניתן לראות את המועמדים משתי המפלגות מדברים על כך: "לא מופרך שהרגולטור יתעסק בענקיות האלו, וזה הסיכון הכי גדול שאני רואה כרגע עבורן".
טרם תחילת עונת הדו"חות, אנליסטים רבים העריכו כי היא זו שתקבע כיצד תיראה המשך השנה. וסצ'ונוק, למרות הערכתו כי לא מדובר במשבר בסקטור הטכנולוגיה, מאמין כי השוק העולמי נמצא לקראת מימוש בשווקים, ואומר כי "עונת הדו"חות היא טריגר מצויין לכך". מנגד, הוא מציין, "התחזיות לחברות האנרגיה צפויות להפתיע לחיוב".
בהתייחסות קצרה למניית אפל, שכאמור - צוללת בדקות אלו ב'טרום' במעל ל-7%, אל מתחת ל-100 דולר למניה, מספר וסצ'ונוק כי ההיחלשות בצמיחה הגלובלית משפיעה עליה לרעה. "במחיר הזה הרבה סיכונים מגולמים כבר, אבל מנגד, זו כבר לא חברת צמיחה. נראה שזו תהיה שנה קשה עבורה". לדבריו, אפל באופן כללי, מבחינת התמחור – נחשבת כעת כזולה - אבל כידוע, לא כל דבר זול הוא הזדמנות קניה. "החברה עשויה לחלק יותר דיבידנדים כעת, ולהגדיל את הרכישת העצמיות – מה שיחזק את המניה, אבל אנשים מחפשים צמיחה, ולא רק מכפילים נמוכים".
- דל נופלת בעקבות המכסים: "הרסני" למגזר הטכנולוגיה
- מניות חברות האשראי הדיגיטלי צונחות על רקע חששות ממיתון
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לשאלתנו לגבי מניית פייסבוק, שטרם פרסמה את דו"חותיה - סיפר וסצ'ונוק כי ב'אופנהיימר' היו חיוביים על המניה כבר מאז השקתה - והם ממשיכים בכך, אך קשה לו להמליץ לקנות את המניה רגע לפני הדו"חות - היות וראינו את תגובת המניות המקבילות לה.