דשדוש בשווקים? ה-23 ביוני, תאריך שעשוי להיות נפיץ מאוד עבור הבורסות

אחרי פתיחת שנה בנפילות ולאחר מכן מהלך תיקון - השווקים מנסים להתייצב, לקראת יוני שעשוי להיות סוער
גיא ארז | (10)
נושאים בכתבה אירופה

המדדים המובילים באירופה אמנם התאוששו משמעותית מאז אמצע פברואר, אך רובם עדיין נמצאים בתשואה שלילית משמעותית, כשהדאקס הגרמני לדוגמא במינוס 7%. בעוד שוקי ההון בעולם נמצאים בסוג של דשדוש בתקופה האחרונה, יבשת אירופה עומדת בפני מספר אירועים נפיצים, שעשויים לטלטל את שוקי ההון ביבשת, ואף את שאר העולם. 

האירוע המשמעותי ביותר הינו משאל העם בבריטניה, בו אזרחי הממלכה יצביעו בעד או נגד עזיבת האיחוד האירופי, ב-23 ביוני. לפי הסקרים העדכניים, הבריטים חלוקים בדעותיהם כשקיים יתרון קל לטובת המתנגדים ליציאה. את גוש המתנגדים מוביל ראש ממשלת בריטניה, דיוויד בקמרון, ואת גוש התומכים ביציאה מוביל ראש עיריית לונדון לשעבר, בוריס ג'ונסון. 

במידה ובריטניה תחליט לעזוב את האיחוד, לא מדובר רק בעניין סמנטי או סמלי - אלא בסכנה כלכלית של ממש, לגביה גם הזהירה קרן המטבע הבינלאומי בחודשים האחרונים. ה"אקונומוסיט" אף טען כי במקרה שכזה, האיחוד האירופי יהיה עני יותר, מפולג יותר ובטוח פחות, כשגם מדינות המערב, שנשענות על הכוחות המאזנים של ארה"ב ואירופה, ייחלשו:

לא פחות מ-45% מהייצוא של בריטניה מופנה לאיחוד האירופי, ויציאה ממנו תשנה לחלוטין את קשרי הסחר בין המדינה ליבשת. בהקשר זה אמר הנגיד לשעבר של הבנק המרכזי בבריטניה, אנדרו סנטנס, כי ניצבת סכנה ליחסי הסחר של בריטניה עם האיחוד ועם שאר העולם. נשיא ארה"ב, ברק אובמה כבר אמר בעבר ל-BBC כי אם תצר בריטניה מהאיחוד האירופי, ייתכן שייקח בין 5 ל-10 שנים עד שייחתם הסכם סחר חדש בין בריטניה לארה"ב.

מעבר לכך, יציאת בריטניה עשויה להביא לאבדן אדיר של משרות בממלכה: לפי מחקר של חברת ייעוץ בריטית  PwC עבור TheCityUK, יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי תביא לאובדן של עד 100 אלף משרות בענף הפיננסים, ולהפסד של 5 מיליארד פאונד. 

השפעה נוספת תהייה על המטבע הבריטי, הפאונד (לירה שטרלינג) שצפוי להיפגע משמעותית במקרה של יציאה מהאיחוד. ולראיה - סקר מקיף בבריטניה שהצביע על רוב קטן לטובת יציאה מהאיחוד (לראשונה), הפיל בזמנו את הפאונד מול הדולר.

התומכים ביציאה:

עם כ"כ הרבה חסרונות - מדוע בכל זאת אזרחים בריטים כה רבים מעוניינים ביציאה מהאיחוד? התשובה מורכבת, אך בגדול - כמו במקרים דומים אחרים, מדובר ברגשי לאומיות (ויש שיאמרו - לאומנות) וסלידה מ'האיחוד האירופי' באופן כללי:

קיראו עוד ב"גלובל"

לפי תומכי היציאה, הפגיעה בבריטניה הינה כאין וכאפס לעומת השבת הריבונות עבור הממלכה, כשלראייתם - פקידי ושופטי האיחוד האירופי 'מתערבים בכל דבר': בין אם אלו הבונוסים לבנקאים ובין אם זו הגבלת שעות העבודה.

כמו כן, תחום ההגירה תופס חלק נכבד ברצון לצאת מהאיחוד האירופי: כמחצית מהמהגרים לבריטניה מגיעים מהאיחוד האירופי, ובשל החברות בארגון, הממשלה לא יכולה לעשות הרבה כדי לעצור אותם. 

לסיכום, משאל העם בממלכה המאוחדת מעמיד את  היבשת הישנה במצב נפיץ במיוחד, כשפרט להשלכות הכלכליות שתוארו מעלה, רגשי הלאומיות (או הלאומנות) עשויים להתפרץ ברחבי המדינות: יציאת בריטניה תשפיע על אזרחי סקוטלנד (שכזכור, אך לפני שנה היו מעוניינים לצאת בעצמם  - מהממלכה הבריטית), כמו גם לעורר רגשות זהים בקרב שאר חברות האיחוד - והדבר עשוי להיות אבן הדומינו הראשונה בדרך ליציאתן של מדינות נוספות.

בימים הקרובים נתייחס לאיומים נוספים בחודש יוני - גלגול החוב של יוון והבחירות בספרד.

צפו בסרטון קצר של 'בלומברג', המסביר על הקונפליקט של יציאת בריטניה מהאיחוד:    

תגובות לכתבה(10):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 8.
    ארנון 10/05/2016 17:22
    הגב לתגובה זו
    ככה ימשיכו להדפיס
  • 7.
    יא ווא ראדי 10/05/2016 16:39
    הגב לתגובה זו
    ואני בטוח שמ2009 כל הפטפטנים כאן מופסדים כהוגן למרות העליות שהיו. את המכה הבאמת חזקה יחטפו בקרוב. אני מאמין שהאתר מזהיר בשער. קחו זאת או המשיכו לשחק בקקה.
  • 6.
    איתן 10/05/2016 16:27
    הגב לתגובה זו
    אם ההפחדות שלכם. כל יום יש לכם סיבה לדאגה במקום סיבה למסיבה. משקיע נורמלי צריך להדיר רגלו מהבורסה הישראלית ולקבל אינפורמציה מבלומברג או כל גורם חיצוני לא משוחד.
  • 5.
    זאב זאב 10/05/2016 16:01
    הגב לתגובה זו
    הגיע הזמן שמשהו מבוגר אחראי ועם שיקול דעת מינימלי ינהל את דסק החדשות אצלכם. כל כותרת יותר מגוחכת מקודמתה. אתם כמו הילד שקרא זאב זאב, אף אחד לא שם לב לאזהרות שלכם ואתם רק מעצבנים את הקוראים.
  • 4.
    מקרואית (מקרו ) 10/05/2016 14:39
    הגב לתגובה זו
    בעידן ההגירה ההמונית נאלצות מדינות גוש האירו להתכופף לתכתיבים שאינם עולים בקנה אחד אעם האינטרסים הלאומיים שלהן. כל מדינה דורשת לשמור על צביונה הלאומי וטשוטוש הגבולות מזיק יותר מאשר מועיל. התכנסות המדינות לגוש האירו נעשתה במטרה לתת מענה כלכלי הולם לארה"ב. דבר שלא צלח
  • למקרואית 10/05/2016 14:53
    הגב לתגובה זו
    פורסם היום שהגירה ירדה ב90 אחוז!!!
  • 3.
    לגיא ארז 10/05/2016 14:19
    הגב לתגובה זו
    מה היה דחוף לפרסם היום את הכתבה חודש וחצי לפני המשאל בבריטניה
  • 2.
    קצת עליות בשווקים וכבר ביזפורטל מנסה להפחיד (ל"ת)
    חלאס עם הפסימיות 10/05/2016 13:30
    הגב לתגובה זו
  • כמה שאתה צודק , רק כותרות של פאניקה ומפולת יש בביזזזז (ל"ת)
    איכפת לי 10/05/2016 14:05
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    לא מעניין 10/05/2016 13:28
    הגב לתגובה זו
    עברנו יותר גרוע מיזה. עד הבחירות באמריקה ילן תידאג לשוק. כל השאר לא מעניין בכלל