קית' וייד מסביר ל-Bizportal: אלו השלכות האירוע שעשוי לגרור זעזוע עמוק בשווקים

בעוד 15 יום בריטניה תצביע אם להישאר באיחוד האירופי. הכלכלן הראשי של ענקית ההשקעות הבריטית שרודרס מסביר - עד כמה גדול האפקט, והקשר הישראלי?
גיא בן סימון | (9)
נושאים בכתבה בריטניה

פרסום התחזית האחרונה של ה"דיילי טלגרף" בנוגע לשיעור התומכים בעזיבת בריטניה את האיחוד האירופי (Brexit) סימן עלייה ל-48% - לעומת 42% שמתנגדים. בשווקים צופים כי לעזיבת בריטניה מהאיחוד צפויה להיות השפעה קיצונית על שער הליש"ט, שצפוי להיחלש בחדות ברקע לפגיעה בכלכלה הבריטית (על כך בהמשך), ופתיחת הסכמי הסחר של בריטניה מול מדינות האיחוד מטילה צל כבד של חוסר ודאות. קית' וייד, הכלכלן והאסטרטג הראשי של ענקית ההשקעות הבריטית שרודרס, הגיע ארצה לסבב פגישות עם מוסדיים ועיתונאים, ומסביר ל-Bizportal את ההשלכות של הארוע שגורר אי ודאות בשווקים.

"בתור כלכלן אף פעם לא ראיתי כל כך הרבה עניין בנוגע לכלכלה מצד האנשים הפשוטים. מי שבעד יציאתה של בריטניה מהאיחוד, למשל, אומר כי נוכל לנהל משא ומתן במהירות בנוגע להסכמי סחר חדשים לאחר ה'ברקזיט', ואף להשיג הסכמים בתנאים טובים יותר. מנגד, קנצלרית גרמניה, למשל, ומנהיגים אירופים נוספים, אמרו 'כן, נעשה הסכמים חדשים עם בריטניה - אבל הם לא יהיו טובים כמו מקודם'. וזה בהחלט נשמע הגיוני, הרי אם הסכמי הסחר יהיו טובים יותר אז כל מדינה עם קשיים כאלה או אחרים תרצה לצאת מהאיחוד. צריך לזכור כי הייצוא של בריטניה למדינות האיחוד עומד על יותר מ-45% וכ-50% מהייבוא בא ממדינות האיחוד, כך שיציאה מהאיחוד בהחלט מהווה מהלך מאתגר", אמר וייד.

"בטווח הקצר ההשפעה תהיה שלילית, אבל הדאגה שלי לגבי הסכמי הסחר היא שגרמניה וצרפת יהיו עסוקות בבחירות הקרובות. בשנות התשעים גרינלנד עזבה את האיחוד ולקח לה 3 שנים לנהל הסכמי סחר חדשים, והדבר היחיד עליו הם דיברו זה דגים. בטווח הארוך, ההשפעה תהיה תלויה בהתאם ליכולת לגבש הסכמי סחר חדשים במהירות ולפזר את אי הוודאות. ברמה הגלובלית אי הוודאות תגרור תנודתיות בשווקים", הוסיף וייד.

לגבי השאלה הגדולה, מה יהיה המחיר שיגרור ה'ברקזיט', אמר וייד שבטווח הקצר נראה השפעה שלילית על התוצר, שתוביל לצמיחה חלשה ואינפלציה גבוהה. גם משוק הדיור הוא לא חוסך. "אנו כבר רואים האטה בשוק הדיור הבריטי, ואנו מניחים שנמשיך לראות את שוק הדיור הולך בכיוון הזה אם בריטניה תצא מהאיחוד. היציאה פשוט תגרום להשקעות להיות במצב של 'המתנה', האינפלציה תעלה די בחדות, נראה חולשה בצמיחה... לא נראה מיתון, אבל זה בהחלט יהיה קרוב לכך - אלו יהיו התגובות המיידיות".

"אם בריטניה תעזוב, האפקט לגוש האירו כולו יהיה שלילי, שכן מדינות נוספות ישקלו משאל עם, כמו סקוטלנד שדווקא מעוניית להישאר באיחוד, וזה יכול להיות די הרסני. האפקט על ישראל למשל יהיה משמעותי אם מדינות נוספות יגררו למשאל עם, אבל באופן כללי הסכנה היא ש'ברקזיט' תוביל למיתון באיחוד כולו. התעשייה בה אני נמצא למשל (ניהול נכסים), גם כן בסכנה. מספר חברות בריטיות כבר מדברות על מעבר לאירלנד אם נראה 'ברקזיט'. אז כן, יהיה לזה אפקט שלילי גם בסקטור הפיננסי. בנוסף, אם בריטניה תצא, ראש הממשלה יתפטר ובמקומו יבוא בוריז ג'ונסון. לגביו אני לא יודע במה הוא מאמין".

לגבי האפשרות לכניסתה של טורקיה לאיחוד האירופי במקומה של בריטניה, אמר: "אתגר ההגירה הולך וגדל. המעבר של המהגרים תופס את המדינות לא מוכנות והמצב בטורקיה לא יציב". לשאלה האם טורקיה לא מתקבלת לאיחוד בגלל התקרבותה לאיסלם הקיצוני, התשובה היתה כי "דווקא בגלל סיבה זו יש לצרף את טורקיה לאיחוד, ובלי קשר לזה צרפת לא רואה בטורקיה חברה באירופה וזה שיקול פוליטי נוסף שלא מוסיף תקווה לטורקים". 

לגבי המדינה שדווקא תטיב עם ה'ברקזיט', וייד קובע כי זו גרמניה, בה המכירות הקמעונאיות נהנו מדחיפה משמעותית ברקע למחירי הנפט הנמוכים. כך או כך, בעוד 15 ימים נדע האם מדובר באפיזודה חולפת או שצריך להתרגל לימים של משא ומתן עם הסכמי סחר חדשים בבריטניה.

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    מה יקרה למטבע היורו ? במיקרה ואנגליה תעשה ברקס. (ל"ת)
    בא 08/06/2016 17:20
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    זהירות !!!! 08/06/2016 14:04
    הגב לתגובה זו
    מפולת בקרוב בפוטים לא להתקרב
  • ההוא מהקציצה 08/06/2016 14:39
    הגב לתגובה זו
    מאמין שהנוכלים יעלו בכוונה תשוק. לקראת פקיעת יוני יורידו והנפילות יגיעו באוגוסט. אל תשכח את אוגוסט השחור. הנוכלים מחכים.....
  • 2.
    דני 08/06/2016 12:20
    הגב לתגובה זו
    הסכם סחר יהיה שולי לעומת הרווח שלהם מהפרשי המחירים שייוצר , אם הלישט נופל זאת אומרת שבבריטניה יראו אירו גבוהה יותר , ובאירפה יראו מוצרים אנגליים זולים יותר , המשמעות היא חדה , יותר ביקוש למוצרים מאנגליה , זה רווח ענק לאנגלים !!
  • גאון פיננסי, רק שמחוץ לאיחוד תהיינה משוכות אחרות (ל"ת)
    יופי 08/06/2016 14:04
    הגב לתגובה זו
  • דני 08/06/2016 14:39
    האיחוד מנסה להוריד את מחיר היורו באמצעות הדפסה !, לאנגליה לא תצטרך להתאמץ , וגם היא מורידה מעצמה את המחנק של פליטים , וגם את המחנק של מדינות כושלות כמו יוון וספרד, האיחוד הארופי זה ממש לא ארהב , הרווח מהאיחוד הוא לא כל כך גבוה
  • 1.
    בא 08/06/2016 12:18
    הגב לתגובה זו
    הם לומדים דיפלומטיה בבית ספר ,יש להם פנימיות מיוחדות לזה , אצלינו יש פוליטיקאים כמו לפיד ,שעבד קודם בתור ליצן של בנק פועלים, ולמד להיות שר אוצר תוך כדי עבודה .
  • האגרופים בראש שקיבל גרמו לנזק בילתי הפיך -לא למד (ל"ת)
    לילי 08/06/2016 13:19
    הגב לתגובה זו
  • בונו 08/06/2016 18:41
    כי איכפת לו. כי הוא לא מתייחס לאזרחים כנתינים.