יהיה 'ברקזיט'? פירמת עורכי דין ענקית בבריטניה טוענת שמשאל העם אינו חוקי להפעלת 'סעיף 50' - ומאיימת בתביעה

שבוע וחצי לאחר הכרעת הציבור בבריטניה, נראה כי יציאת הממלכה מהאיחוד איננה סוף פסוק 
גיא ארז | (9)
נושאים בכתבה ברקזיט

האם התגלה מכשול נוסף בדרך ליציאת בריטניה מהאיחוד האירופי? אחת מפירמות עורכי הדין הגדולות בבריטניה, Mishcon de Reya, טוענת כעת כי הפעלת 'סעיף 50' שמאפשר את יציאת בריטניה מהאיחוד דורשת מבחינה חוקית את אישור הפרלמנט הבריטי. יותר מכך, הפירמה, המייצגת קבוצה לא ידועה של חברות, טוענת שתפעל במישור המשפטי כנגד ממשלת בריטניה, במידה וזו לא תקיים התייעצות והצבעה בפרלמנט בטרם תפעיל את אותו 'סעיף 50'.

נציין כי מדובר בניסיון נוסף, גם אם הפעם שונה במקצת, של ארגונים ואזרחים מהממלכה לעצור את יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי - לאחר החלטת הרוב במשאל העם לצאת מהאיחוד. ועדיין, האיום מצד פירמת עורכי הדין מרכז כעת כותרות גדולות בממכלה. כזכור, המשאל התקיים ביום חמישי לפני שבוע וחצי, כשקרוב ל-52% אחוזים מהבוחרים הצביעו לטובת ה"ברקזיט".

יציאת בריטניה מהאיחוד דורשת את הפעלת "סעיף 50" באמנת ליסבון. הפירמה הצהירה במכתב ללקוחותיה כי זהו תהליך אותו ניתן להתחיל אך ורק בהסכמת הפרלמנט. מנגד, עמדת ממשלת בריטניה היא שהתהליך דורש את החלטת הממשלה בלבד - וזו תתקיים לאחר בחירת ראש הממשלה החדש.

אחד השותפים בפירמה ציין כי תוצאות משאל העם אינן מוטלות בספק, אך החוק הוא שדורש הליך מסודר שיעבור בפרלמנט. מעניין כי במייל שנשלח ללקוחות, תיאר השותף הבכיר כי "המהלך החוקי" הינו התחשבות במשאל העם, "יחד עם שיקולים נוספים" - כשבין השורות הוא מתאר 'פתח מילוט' עבור החלטת הממשלה - כביכול מבחינה חוקית.

קשה להעריך עד כמה מדובר בהתרחשות שאכן מאיימת על ההוצאה לפועל של ה"ברקזיט", אך נציין כי הצבעה בפרלמנט עשויה להיות מכשול לא פשוט: חברי הפרלמנט אינם מחוייבים לתוצאות משאל העם, מה עוד שביכולתם לטעון כי הקולות הרבים בקרב אזרחי הממלכה, הקוראים להשארת בריטניה באיחוד - משמעותיים יותר מתוצאות הצבעתם לפני שבוע וחצי - ורצון העם "העדכני" יהיה להפוך את ההחלטה.

בתוך כך, מבחינת שוקי ההון - אלו כבר התגברו בצורה זו או אחרת על האכזבה מבחירת העם הבריטי לצאת מהאיחוד: פרט למדד הפוטסי שנסחר ברמה גבוהה מזו בה נסחר טרם המשאל (בין היתר בשל קריסת ערכו של הפאונד), גם שאר המדדים המובילים בעולם תיקנו בחדות את קריסתם ביום שישי שעבר - כשהסוחרים מעריכים כי יציאת בריטניה אינה הרסנית כפי שחשבו, כמו גם מצפים להתערבות אגרסיבית של הבנקים המרכזיים לתמיכה בכלכלות.

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 8.
    שמטוב 04/07/2016 15:03
    הגב לתגובה זו
    למעשה עורכי הדין (שהם בוודאי שליחים של אינטרסנטים ניסתרים) דורשים שבריטניה _תנוהל_ על ידי ממשלת האיחוד האירופי במקום שתנוהל על ידי ממשלה בריטית. עורכי הדין טוענים שרק לממשלת האיחוד האירופי יש זכות לאשר משאל עם בבריטניה. זו ממש יריקה בפרצוף של אזרחי בריטניה והבהרה שאם ישארו באיחוד האירופי הם מאבדים את זכות המימשל העצמי שלהם.
  • 7.
    Zippy 04/07/2016 14:40
    הגב לתגובה זו
    בממכלה.
  • 6.
    co007 04/07/2016 14:15
    הגב לתגובה זו
    כמו בכול בחירות יש כאלה שצוחקים ואחרים בוכים..........
  • התומכים נבהלו מההצבעה ועכשיו יש יותר נגד (ל"ת)
    אלי 04/07/2016 15:17
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    007 04/07/2016 13:39
    הגב לתגובה זו
    גם בינהם יש מספיק טובים ומושחתים ברמות
  • 4.
    בא 04/07/2016 13:28
    הגב לתגובה זו
    עבודה לבטלנים שמזיזים ניירות , עורכי דין .ויורדים לגיהנום בתמורה .
  • 3.
    צריך לבדוק כמה הפירמה הזאת מושקעת בבורסה (ל"ת)
    כל אחד מדבר מפוזיציה 04/07/2016 13:18
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    גם להם יש עודף עורכי דין.כולם צריכים להתפרנס ממשהו (ל"ת)
    מרשי מרשו לכאורה 04/07/2016 12:28
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    הכל שטויות. לא בוכים על חלב שנשפך. (ל"ת)
    צחי 04/07/2016 11:31
    הגב לתגובה זו