איתות מדאיג נוסף בבריטניה: מדד 'בטחון העסקים' בשפל של 4.5 שנים
הריקושטים מתוצאות משאל העם בבריטניה ממשיכים להופיע, ומעידים על איתות מדאיג נוסף עבור הכלכלה הבריטית: לאחר שמטבע הפאונד צלל לשפל של מעל 30 שנה, הבוקר פורסם כדי מדד 'בטחון העסקים' בממלכה ירד לשפל של 4.5 שנים.
מדד בטחון העסקים של בנק "לוידס'' (Lloyds Banking Group) עומד כעת על רמתו הנמוכה מאז דצמבר 2011, עת התפרץ משבר החובות בגוש היורו. עם זאת - רמתו הינה גבוהה מזו שנרשמה בשיא המשבר העולמי של 2008.
מבנק ''לוידס'' נמסר כי הסקר, שנערך בין 24-29 ביוני בקרב כ-200 חברות עם מחזור של מעל מיליון פאונד (מכל המגזרים והאזורים של בריטניה), הצביע על ירידה כה גדולה ב"אופטימיות הכלכלית", בשל תוצאות משאל העם בממלכה.
הדו"ח מצביע לראשונה על סימנים (נמדדים) כי משאל העם אכן עשוי לעכב את הכלכלה הבריטית, שכבר הראה סימנים של "איבוד מומנטום" בטרם התרחש המשאל. בעוד הלמ"ס הבריטי טוען כי השפעות המשאל לא יופיעו באופן רשמי עד אמצע אוגוסט, סקרים כלכליים שונים (כגון זה) כן מצביעים על גידול של הפסימיות במשק הבריטי
- בלאגן בממלכה: האם שוק ההון הבריטי מהווה הזדמנות?
- "חרף הברקזיט, יבואו לעבוד בג'אסט איט הודות לתנאים הסוציאלים"
"הסנטימנט הנוכחי מצביע על היחלשות ברורה של התחזית הכלכלית לטווח הקרוב" אמר כלכלן בכיר ב"לוידס", אך הוא מסייג מסקנה זו באומרו כי "את התוצאות של החודש יש לפרש בזהירות רבה".
בכל אופן, זהו אינו הסקר היחיד שמורה על תוצאות מדאיגות עבור הכלכלה הבריטית שמאז ההחלטה על ה"ברקזיט": מדד מנהלי הרכש בתחום השירותים לחודש יוני, שפורסם שלשום, היה נמוך מהציפיות, כשגם מדד מנהלי הרכש בסקטור הבנייה, שפורסם יום קודם - אכזב - ואף הצביע על האטה מסויימת בתחום (מדידה מתחת ל-50 נקודות).
במקביל לכך, נגיד הבנק המרכזי של אנגליה, מארק קרני, כבר הזהיר השבוע מהאטה חמורה במשק הבריטי, וניסה להרגיע את המשקיעים באומרו כי יעשה כל שבאפשרותו כדי לתמוך בכלכלה.
- אינטל נופלת ב-5%, מה הסיבה?
- רכבת ההרים של מאסק: טסלה מטלטלת את המשקיעים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ולמרות נתונים אלו, ב"לוידס" טוענים כי ישנם גם סימנים חיוביים במגזרים מסוימים: "תוכניות העסקת העובדים נותרו יציבות, מה שמהווה אינדיקציה טובה של חוסן כלכלי בטווח ארוך".
באותו הקשר, "בצד החיובי", נציין כי היום פורסם מדד הייצור התעשייתי החודשי בממלכה - והוא היה גבוה מהצפי: ציפיות הכלכלנים עמדו על החלשות של 1%, כשבפועל התפוקה ירדה ב-0.5% בלבד. למרות ההבדל החיובי מול הציפיות, מדובר בפער גבוה לעומת החודש הקודם, אז צמח ערך התפוקה ב-2.4%. בשיעור שנתי גדל הייצור ב-1.4%, לעומת צפי ל-0.5%.
עוד נתונים חיוביים שפורסמו היום סביב הכלכלה הבריטית הינם התפוקה התעשייתית (ירידה של 0.5% בשיעור חודשי, לעומת צפי לירידה של 1%), כשגם בשיעור שנתי המדד הציג נתונים חיוביים: עלייה של 1.7% מול צפי לעלייה של 0.7%.