הכלכלן הראשי לשעבר של קרן המטבע מצביע על האיום הגדול ביותר על הכלכלה העולמית

אלמוג עזר |

לא חסרים איומים מהותיים על היציבות הכלכלית העולמית: חולשתו של האיחוד האירופי, הבחירות הקיצוניות בארה"ב, והירידה החדה במחירי הנפט. אם כי כל אלו אינם מהווים סיכון משמעותי על הכלכלה העולמית אם שואלים את קנת רוגוף. הסיכון האמיתי לדבריו מגיע בעת הנוכחית מכיוון מדינת סין ובועת האשראי המתנפחות בכלכלה המקומית שלה. זו עשויה להאיט את הצמיחה הגלובאלית באופן דראמטי.

רוגוף הינו אחד מהכלכלנים המעורכים בעולם ובעבר כיהן גם ככלכלן הראשי של ארגון קרן המטבע (IMF). את פרסומו רכש בעת חזה את הקריסה של המערכת הבנקאית במשבר המשכנתאות של 2008 בארה"ב. בראיון לרשת החדשות של ה-BBC רוגוף טען כי הכלכלה השנייה בגודלה (סין) מתקרבת על עבר נפילה קשה ואין בנמצא כלים משמעותיים לטובת מדינות אחרות שיעזרו להם להתכונן למצב זה. 

לטענתו "אין ספק, סין כבר אינה משמשת כמנוע של הצמיחה העולמית" והוסיף כי "בעבר לקחנו כמובן מאליו את הצמיחה בסין, בעוד דאגנו לצמיחה ביפן או אירופה". אך לדבריו אין כרגע בנמצא מי שיחליף את תפקיד הצמיחה בסין בכלכלה העולמית.

החששות לגבי יציבות הכלכלית בסין התפתחו כבר בשנה שעברה ואף גרמו לירידות חדות בשווקים ברבעון השלישי של המדינה. אם כי מאז החששות נרגעו באופן מהותי. התוצר הכלכלי של סין צמח ב -6.7% ברבעון השני, מדובר בשיעור גבוה במעט יותר מצפי השוק שעמד על 6.6%. עם זאת, השיעור עדיין נמוך יותר מהצמיחה באותו רבעון אשתקד שנאמדה בשיעור של 6.9%. נזכיר כי שנת 2015 עצמה הייתה השנה בה הצמיחה בסין הייתה הנמוכה ביותר מזה 25 שנים. 

לאחר ירידות השערים במדדי אסיה בשנת 2015, לאחרונה סקירות של קרנות נאמנות גלובאליות הראו בבירור כי הן מזרימות מחדש הון אל סין ומגדילות את החשיפה לשוק המקומי. זאת מתוך הרצון להצגי תשואות יתר אל מול השווקים במערב. כנראה שעל פי רוגוף, מנהלי הקרנות נמהרים לנהוג כך. 

הבנק להסדרים בינלאומיים (BIS) דיווח השנה יחס חוב תוצר עלה בסין לשיעור של 30%. על פי הבנק מדובר בתמרור אזהרה בנוגע לחסינות הבנקאית במדינה. על פי רוגולף, חלק גדול מהבעיה הוא בועת החוב במדינה, אשר יכולה ליצור גלים של עצבנות פיננסית מסביב לעולם במידה ותתפרץ.

 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה