"דראגי במלכוד" - הכלכלנים מעריכים: האם ה-ECB יחתוך את תכנית הרכישות?

הכלכלנים בשוק מחכים לאיתות מפי הבנק המרכזי של אירופה בעוד ששעון החול של ההרחבה הכמותית אוזל
נמיר קיסר | (2)
נושאים בכתבה בורסות אירופה

עיני המשקיעים נשואות לפגישת הבנק המרכזי באירופה (ECB) מחר, בשאלה האם דראגי יספק איתות לגבי המשך תכנית הרכישות וההרחבה המוניטרית בשנת 2017. נזכיר כי תכנית הרכישות הנוכחית, לפיה הבנק רוכש אג"ח בשווי של 80 מיליארד אירו בחודש, צפויה להסתיים במרץ 2017, ורוב הכלכלנים צופים שהבנק המרכזי ימשיך את מדיניות הרכישות מעבר לתאריך סיומה הרשמי וזאת כיוון שאין צפי להאצה בקצב האינפלציה. עם זאת, הבנק המרכזי באירופה נמצא בסוג של בעיה שכן אין מספיק נכסים בשוק שמתאימים לתכנית הרכישות (לפי החוקים שקבע).

לפי תחזית המאקרו האחרונה של הבנק המרכזי באירופה, צפויה אינפלציה של 1.6% בלבד בשנת 2018 וזאת לעומת יעד אינפלציה של כ-2% - מה שמחזק את הצפיות להמשך ההרחבה המוניטרית באירופה.

גיא בית אור, מנהל מחלקת מאקרו בפסגות: "שעון החול של ההרחבה הכמותית בתצורתה הנוכחית הולך ומסתיים. הבנק האירופי נמצא במלכוד, אם הוא לא יבצע שינויים בתכנית ההרחבה הכמותית במפתח הרכישות, באחוז שמותר לו להחזיק בכל סדרה או מנפיק (עומד היום על 33%) או כל שינוי אחר שיגדיל את היצע הנכסים שהוא יכול לרכוש. אחרת, יגמרו לו הנכסים שהוא רשאי לרכוש כבר בחודשים הקרובים". 

"מצד שני, אם הוא יבצע שינוי במבנה הרכישות ויאריך את מועד סיום תכנית ההרחבה הכמותית, ייתכן והוא יתחיל להיתפס כמי שמממן באופן כמעט ישיר ממשלות מסוימות באירופה. שינוי כזה עשוי רק להגביר את המתחים הפוליטיים הפנים אירופים, בתקופה שהם נמצאים בשיאם ממילא, על רקע בעיות הפליטים ועצם העובדה שרוב ההנהגה האירופאית הנוכחית נמצאת בפתחה של שנת הכרעות פוליטיות - משאל עם באיטליה בדצמבר, ככל הנראה בחירות (חוזרות) בספרד, בחירות בצרפת בהולנד ובגרמניה, כל האירועים הללו צפויים להתרחש עד אמצע 2017".

"בשורה התחתונה, איננו מצפים שהבנק המרכזי יבצע כל שינוי בתכנית ההרחבה הכמותית מחר, אך אנו מצפים להתבטאויות תקיפות מצד מריו דראגי, נגיד הבנק המרכזי, לגבי היכולת של הבנק המרכזי לבצע כל הרחבה נוספת אם תידרש ובעיקר אנו מצפים ממנו להמשיך ולהגביר את הלחץ על הממשלות לתמוך בכלכלה דרך רפורמות והרחבות פיסקאליות הכרחיות על מנת לייצר צמיחה בת קיימא ועלייה באינפלציה".

"להערכתנו, העדכון הבא של ההרחבה הכמותית באירופה צפוי להתבצע בפגישה של חודש דצמבר, אז לבנק המרכזי יהיו תחזיות מעודכנות לצמיחה ולאינפלציה. בנוסף, בפגישה בחודש דצמבר תהיה בהירות רבה יותר לגבי כמה נושאי מפתח כמו הבחירות בארה"ב, משאל העם באיטליה וכיוון מדיניות הפד'".

יניב חברון, הכלכלן הראשי באקסלנס: "הפגישה הקרובה של הבנק המרכזי באירופה צפויה באופן מפתיע לרכז הרבה יותר עניין מהרגיל. מחד גיסא, תאריך היעד לסיום הרכישות - "מרץ 2017" מתקרב, מאידך גיסא, אירופה עדיין לא מציגה שינוי כלכלי מספק. האינפלציה אמנם מעט מרימה את הראש לאחרונה אבל ספק אם אלו התוצאות שראשי הבנק המרכזי ציפו כשהכריזו על ה'בזוקה', בטח לא כשהגדילו אותה. מלבד הרכישות של 80 מיליארד אירו בחודש, אסור לשכוח את ההלוואות שהבנק המרכזי נותן לבנקים כדי לתמוך באשראי באירופה (הלוואות שיכולות להסתכם ביותר מ-1.5 טריליון אירו) למרות שלפחות בינתיים לא רואים שיפור משמעותי באשראי כאשר בחודש אוגוסט נרשמה צמיחה זניחה בלבד באשראי הניתן למשקי בית ולפירמות".

קיראו עוד ב"גלובל"

"כאשר שיעורי הצמיחה עדיין נמוכים, סיכון ה'ברקזיט' עדיין מהדהד והחשש מפני משבר פיננסי באירופה עדיין עמוק, היה ניתן לצפות שהבנק המרכזי באירופה ירמוז על הרחבת התכנית לאחר חודש מרץ במידה ויידרש (בדיוק כפי שעשה במרץ 2016 כאשר התכנית המקורית הייתה אמורה להיות עד יוני 2016)".

"למרות זאת, לאחרונה נראה שבעולם מתחילים להפנים כי המדיניות המוניטרית המרחיבה והריביות השליליות פוגעות במערכת הבנקאית, ולכן פוגעות באשראי ובצמיחה. רק השבוע שמענו את סגן יו"ר הפד', סטנלי פישר, מזהיר כי גם הריביות הנמוכות יכולות להוביל למיתון. זה לא רק ניפוח נכסים ובועות איתם העולם יצטרך להתמודד בהמשך, זה גרוע יותר, זו מערכת פיננסית שפשוט לא מתפקדת, נחלשת ולכן פוגעת בהשקעות".

"הבעיה של אירופה ושאר המדינות עם הריביות הנמוכות היא עקומים שטוחים ללא צפי לעליית ריבית שפוגעות בפוטנציאל הרווח של הבנקים, מחלישות את המאזנים שלהם שגם ככה סובלים מתחלואות עבר. בארה"ב כבר הפנימו שחייבים לצאת ממלכודת הריבית הנמוכה, עכשיו השאלה עד כמה הבנקים המרכזיים מתואמים ביניהם, שכן יהיה מאוד קשה לכלכלה האמריקאית לנקוט בצעדים מוניטריים מצמצמים כאשר מנגד שאר הכלכלות ממשיכות להרחיב".

"במידה והבנק האירופאי יפתיע ולא ירמוז על המשך הרחבות או ינקוט בפעולות, זה יוביל כמובן לעליית תשואות אבל יכביד מאוד על שוקי המניות שכן נתוני המקרו לא תומכים בשלב זה (!)" 

רפי גוזלן, הכלכלן הראשי באי.בי.אי: "הבנק המרכזי האירופי לא צפוי לשנות את מדיניותו בפגישה הקרובה. אי הודאות סביב צעדי הבנק נוצרה לאחר שבמסגרת הדיון המוניטרי האחרון נמנע הבנק מהארכת תכנית הרכישות ולאחר מכן צצו שמועות על כוונות לצמצום התכנית שהוכחשו בהמשך על ידי גורמים בבנק המרכזי".

"למרות שבהחלטה הקרובה הציפיות הן לכך שהמדיניות תיוותר ללא שינוי, שכן מצד שני, אין לחץ של ממש לפעולה מצד הבנק המרכזי בעת זו, הרי שבמבט רחב יותר סביר שעד לסוף השנה תתקבל החלטה על הארכת תכנית הרכישות. הערכה זו נובעת מכך שהבנק המרכזי עדיין רחוק מהשגת יעד האינפלציה וכן מצפי להשפעה שלילית על המצב בגוש האירו כתוצאה מאי הודאות סביב הבחירות במדינות המובילות ומשאל העם באיטליה". 

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    כותבי תרחישים 19/10/2016 13:42
    הגב לתגובה זו
    גם בארהב דחו אתהעלאת הריבית עד לאחר שנת המס באוקטובר מריצים את שוקי ההון לתמרץ את הבחירות לנשיאות הם גרמו "להיתרוממות תיקשורתי" בשימוש בשם אינפלציה- כדי שיוכלו להדפיס ולממן את השירקהה- ואת הבנקי הבנקים ניקנסו בעשרו מליארדי $=והבנקאים לא יושבים בכלא?! גם עייר גידם פיסח טיפש ועיוור- היה מבין את גודל ההונאה בנק ישראל רכש 94 מליארד $ = עי הזרמה -להצלת הבנקי ויש לבנק ישראל הפסד מאזני שמעל ל 17 מליארד שח- ההזרמה גרמה לעיוות במשק -התוצאות בהמשך
  • 1.
    אבי 19/10/2016 12:56
    הגב לתגובה זו
    דראגי מבין הייטב שנגמרו המשחקים ולכן התיקון שזועק ומשווע להגיע מקבל משנה תוקף החל ממחר .למעשה ניצניי ההתפרקות יחלו הערב בחסות העימות לנשיאות ארהב . בורסות העולם הגיעו למעשה לתקרה ולאי יכולת להמשיך במלאכותיות שמתפוגגת בשלבים ברורים.