בשרודרס מסבירים למה הם ניטרלים על שוק המניות האמריקני - ומספקים המלצה
בזמן שגל טרור שוטף את רחובות בריטניה וזמן קצר לאחר סיום בחירות הבזק במדינה, בשבוע הקרוב תחל לונדון במשא ומתן עם בריסל על היציאה מהאיחוד האירופי. על הפרק עומד סגנון היציאה מהאיחוד, כלומר 'ברקזיט' רך או קשה (כלומר, עזיבת האיחוד האירופי ללא גישה לשוק האירופי המשותף). רק הבוקר ה-"The Mail on Sunday" הבריטי פרסם סקר חדש לפיו רוב אזרחי בריטניה כלל לא מעוניים לצאת מהאיחוד ומבקשים משאל עם נוסף. אבל לא נראה שזה הכיוון ואנשי הקהילה העסקית בבריטניה גיבשו הבוקר מכתב המיועד למיי (תחת הכותרת "לשים את הכלכלה ראשונה") בקריאה להימנע מברקזיט קשה. אזאד זאנגאנה, כלכלן בכיר ואסטרטג המתמחה באירופה בענקית ההשקעות שרודרס, שכיהן במשרד האוצר של המלכה הבריטית, מדבר בשיחה עם Bizportal על הסיכונים שעומדים לדעתו בפני בריטניה והאיחוד כולו.
"הדאגה הגדולה מיוחסת ליצואנים הבריטים שיאלצו להציג כעת אישורים נוספים להעברת סחורות, ועשויים לספוג עלויות נוספות. הקושי הוא שהבקשות יעיבו על הסכמי הסחר החדשים של בריטניה, שכעת תיאלץ לוותר על היתרון ממנו נהנתה כתוצאה מהחברות באיחוד. כאשר אני מדבר עם אנשי עסקים מטורקיה, למשל, שבאופן טכני היא חלק מהאיחוד, הם עדיין צריכים להציג ניירות לכל מדינות האיחוד האירופי, ולפעמים העיכוב באישורים הללו מאלץ אותם באופן פיזי לעקוף מדינות כדי להעביר את הסחורה. בריטניה לא מוכנה לזה, והאיחוד האירופי לא מוכן לזה".
"לדעתנו, הברומטר הטוב ביותר לגבי בריטניה מגולם בשער הפאונד. כרגע בריטניה די חלשה ולכן היא תקבל את מה שהאיחוד מציע. אם נסיים בתרחיש רך אני רואה את הפאונד מגיב בעלייה לטווח שבין 1.30 ל-1.35 פאונד לדולר. מנגד, אם נגיע ל'ברקזיט' קשה נראה את הפאונד יורד שוב לרמה של 1.2 לדולר. יש לקחת בחשבון כי כלכלת בריטניה, שהיתה החזקה ממדינות ה-G7 ונחשבת כעת באופן רשמי לאחת החלשות מבין החברות האיחוד האירופי ולא רק בגלל ה'ברקזיט', אלא בגלל הצניחה בשער הפאונד ועלויות הסחורות בהתאם, שכר העבודה הנמוך ועוד. שיעור הצמיחה בבריטניה צפוי לעמוד השנה לפי התחזיות שלנו על סביב 1.6% שנחשב נמוך מאד, ובשנה הבאה אנו צופים גם כן צמיחה של 1.6%. אני צופה כי שיעור התעסוקה הבריטי שנמצא כעת על 4.6%, צפוי לעלות בהדרגה בין היתר על רקע השלכות ה'ברקזיט'".
"בסקירה שהוצאנו בתחילת השנה, האינפלציה הגבוהה אפיינה כמעט את כל השווקים שסקרנו. עם זאת, נק' הפסגה מאחורינו וכעת אנו צופים ירידה באינפלציה. את הורדת התחזית החדה ביותר ביצענו לארה"ב מתחזית לאינפלציה של 2.6% ל-2% בלבד ב-2017. הסיבה העיקרית מיוחסת לשכר העבודה שזוחל למרות תכניותיו של הנשיא".
- הלקח מפרשת DeepSeek: עוד יבואו סערות בשווקים
- הסיכונים לכלכלה העולמית - עלייתו ועלייתו של החוב הממשלתי; עלייתה של סין וזעזועי אינפלציה
מה לגבי המצב בארה"ב? "אנו מודאגים מכך שטראמפ לא יצליח להעביר את התכנית הפיסקלית והרפורמות שלו. הוא רוצה להעלות את שיעור הצמיחה ל-4% אבל איך בדיוק הוא יעשה זאת? בפעם האחרונה שראינו שיעור צמיחה שזה זה היה לפני בועת הדוט קום. מאז שנות ה-60 לא נרשמה צמיחה עקבית של 4%, וגם אז היא יוחסה לצמיחת האוכלוסייה על רקע דור הבייבי בום. הדרך המהירה לעודד צמיחה היא להביא עוד מהגרים, אך אנו יודעים מה היחס של טראמפ לנושא. אם נהיה נדיבים לגבי התכניות של טראמפ, ונגיד שהוא יוכל להביא 11 מיליון מהגרים, זה לא מתיישב עם המדיניות שלו כלפי מהגרים עליה הוא הצהיר לפני הבחירות".
לדבריו, הראלי בשווקים שהחל עם ניצחונו של טראמפ נבנה בעיקר על הציפיות לצעדים שטראמפ הבטיח ליישם ובעיקרם הפחתת מסים חדה, תכנית השקעה בתשתיות ודה רגולציה. ככל שטראמפ הולך ומסתבך מבחינה פוליטית ויישום התכניות הולך ומתעכב, כך יורד המומנטום בהתאם. "יותר מדי הבטחות פוזרו ועולה שאלה גדולה האם טראמפ יוכל לספק אותן. הדאגה שלי היא ששוק המניות מונע מאנליסטים שמסתכלים על השורה התחתונה של סקטור מסוים אך אינם מסתכלים מעבר לכך. מה למשל הקולגות שלהם עושים. אנו יודעים כי טראמפ לא יכול להעביר כל הרפורמות עליהן הוא מדבר. אנו יודעים שקיצוצי המס עליהם הוא דיבר לא יקרו ברובם. בשורה התחתונה, אנו כרגע נייטרלים לגבי השוק האמריקאי ומעדיפים השקעה בשוק האירופי ולא רק בגלל טראמפ. השוק האמריקאי נראה יקר כעת. אנו לא בשורט על ארה"ב כמובן אבל להערכתנו השוק האירופי מעניין יותר. סביבת המקרו באירופה מתחזקת ובגדול השוק האירופי נמצא שנתיים מאחורי השוק האמריקאי. זה זמן טוב להיות מושקע בנכסים אירופאים".
בשרודס הורידו את תחזית הצמיחה לארה"ב לשנת 2017 מ-2.3% ל-2%. מנגד, העלו בשרודרס את תחזית הצמיחה לגוש האירו (מ-1.5% ל-1.8%) ולגרמניה בפרט (מ-1.6% ל-1.8%).
- דל נופלת בעקבות המכסים: "הרסני" למגזר הטכנולוגיה
- מניות חברות האשראי הדיגיטלי צונחות על רקע חששות ממיתון
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
ומה לגבי הסיכון באירופה? לדברי זאנגאנה, הסיכונים העיקריים הקשורים לחוסר היציבות ברמה הפוליטית, כמו יוון, פורטוגל, הולנד והבחירות בצרפת - כבר מאחורינו. "אמנם, אנו עומדים לקראת בחירות בגרמניה בספטמבר אך אנו נותנים לאירוע זה סיכון נמוך לשווקים. באיטליה לעומת זאת, אנו רואים חוב גבוה, אוכלוסייה מזדקנת, ובסך הכל היא תמיד היתה פגיעה יותר. הרבה כלכלנים שואלים כעת מתי יגיע המיתון הבא בארה"ב. סביר שזה יגיע בקרוב, ואומרים כי בדרך כלל משבר מגיע אחת ל-5 שנים. אך לא ברור מתי המיתון יגיע. כאשר המשבר יגיע אני צופה כי השווקים יפגעו באיטליה ראשונה כך שנראה את תשואות האג"ח מזנקות ועמן הקריאה לחילוץ. באופן ברור זו תהיה 'יוון הבאה'".
עוד ציין הכלכלן של שרודרס כי "אני נפגש מעת לעת עם עמיתיי חברי קרן המטבע הבינלאומית, והם די מאוכזבים מכמות הכסף שהוצא על יוון. הרי עדיין מדובר במדינה עשירה, יש לה נכסים, לא מדובר על מדינת רעב באפריקה. לכן לדעתי קרן המטבע לא תחלץ מדינה נוספת, בטח לא את איטליה שיש לה הרבה נכסים. יש להערכתי סיכוי גבוה שאיטליה תיכנס לצרות. מנגד, אם איטליה תעזוב את האיחוד האירופי, זה לא בהכרח יביא לפירוקו. יש שני תרחישים, האחד - הכלכלה הגרועה באיחוד תעזוב ובעצם העניין האיחוד רק יהנה מזה. האופציה השנייה, היחידה שאני רואה, היא שאיטליה נשארת באיחוד ומשנה את מבנה ההוצאות שלה. ב-5 השנים הקרובות איטליה תהיה הסיכון הגדול ביותר לשוק האירופי, ולכן אנו לא קונים שום דבר שקשור לאיטליה", אומר זאנגאנה. "מעבר לכך, סביבת המאקרו באירופה נראית טוב. הבנק המרכזי באירופה צפוי להערכתי להתחיל להפחית את רכישות בשנה הבאה, סביר בסוף 2018, מה שצפוי לייצר לחץ על איטליה. כאשר זה יסתיים נתחיל לראות העלאת ריבית באירופה ב-2019".
- 2.Sassi6 19/06/2017 01:30הגב לתגובה זובריסל רוצה 'ברקזיט' קשה, ללא גישה לשוק האירופי המשותף, כי בריטניה חלשה כלכלית תבלום את הסחף של המדינות המתנדנדות הרוצות לצאת בעקבותיה >> ולכן לבריטים לא תהא ברירה אלא לקבל את כל מה שהאיחוד יכתיב להם, ובכל זאת, שאלת מיליון הדולר איננה כאן, השאלה היא אם התיקון של מדד הנסדק ידביק את מדדי דאו ג'ונס והאסנפי? או שמא הם ימשיכו במומנטום העליות במנותק לתיקון בנסדק? אייל גורביץ, לפתחך >> תרים את הכפפה, תודה
- 1.מה לדעתכם הכיוון בדולר שקל? (ל"ת)המתחזה 18/06/2017 17:36הגב לתגובה זו